ACS σημαίνει ΚΑΤΕΡΓΟ

 

ACS

σημαίνει

           ΚΑΤΕΡΓΟ

Τέλη Ιουλίου του 2013 και εντελώς απροειδοποίητα  η ACS Αλίμου (Αφοί Σακκά Ο.Ε) κλείνει εν μία νυκτί και πετά απλήρωτους τους εργαζόμενους στο δρόμο. Αρχές Σεπτέμβρη, το ίδιο θα συμβεί και στο υποκατάστημα της Γλυφάδας (Μπαχούμας Γ.Χατζησπύρος Ν.&Σια Ο.Ε) ενώ ταυτόχρονα το πελατολόγιο και το σύνολο των εργασιών μεταφέρονται στο νέο κατάστημα της ACS Αργυρούπολης (Παναγιώτης Γ.Λάζαρης & ΣΙΑ Ε.Ε.). Η μεταφορά των εργασιών και των υποδομών φαίνεται να γίνεται αβίαστα και απρόσκοπτα και όλες οι οφειλές προς το δημόσιο εξοφλούνται αμέσως. Μόνη εξαίρεση θ’αποτελέσουν  οι καταβολές μισθών και αποζημιώσεων των εργαζομένων που μένουν εντελώς ξεκρέμαστοι και καλούνται να παρακολουθήσουν το μπαλάκι των ευθυνών να μεταφέρεται επιδέξια από την μητρική στις θυγατρικές εταιρίες της ACS. Κι ενώ τους γίνεται ξεκάθαρο, ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τα δεδουλευμένα τους, θα πρέπει να πουν κι ευχαριστώ για τα ψίχουλα που τους προσφέρουν πλέον, με τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας των 490  ευρώ. Όμως, οι απολυμένοι έχουν δημιουργήσει την επιτροπή εργαζομένων ACS Αλίμου-Γλυφάδας και με τη στήριξη σωματείων βάσης, εργατικών, κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων της περιοχής διεξάγουν έναν αγώνα για τα αυτονόητα. Με πορείες, τοπικές παρεμβάσεις και απεργιακούς αποκλεισμούς διεκδικούν από τα αφεντικά, οριζόντια και και δίχως ιεραρχίες, τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους αλλά και αναγνώριση της σύμβασης εργασίας με τον παλιό μισθό.

Το καθεστώς αυτό της εκμετάλλευσης, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού αποτελεί μια απλή εφαρμογή του συστήματος δικαιοχρησίας (franchise) από τα αφεντικά που επιτρέπει στην εκάστοτε μητρική εταιρεία να διατηρεί τα πλήρη δικαιώματά της πάνω στα κέρδη των υποκαταστημάτων και, ταυτόχρονα, να μη φέρει καμία ευθύνη για μισθούς, επιδόματα, αποζημιώσεις απόλυσης και εξοπλισμό προστασίας. To franchise, όπως φαίνεται, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο εκμετάλλευσης στα χέρια των αφεντικών. Δεν είναι, όμως, το μόνο. Σε καιρούς κρίσης και καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, ο συρφετός κράτους και αφεντικών φροντίζει να συλλέγει κάμποσα όπλα για το σκοπό αυτό: κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων,  «γενναιόδωρες» συμβάσεις των  586 ευρώ (520 αν είσαι κάτω των 25 ετών) μεικτά, ελαστικές μορφές εργασίας με 3μηνες ή 6μηνες συμβάσεις (ΕΣΠΑ, προγράμματα του ΟΑΕΔ για μακροχρόνια άνεργους, ΜΚΟ), κατάργηση του 5μερου (Λευκές Νύχτες, κατάργηση κυριακάτικης αργίας), και του ήδη καταστρατηγημένου 8ωρου με απλήρωτες υπερωρίες και ωράρια λάστιχο.

Για όλους εμάς, η βίαιη διευθέτηση των ζωών μας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους και τα μέσα αντίστασης, τις δικές μας ταξικές απαντήσεις, στις επιθέσεις των αφεντικών. Μακριά από τις πρακτικές του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, της κομματικής περιχαράκωσης, της διαμεσολάβησης, της ανάθεσης και των ιεραρχιών. Ν’ αντιτάξουμε την αυτοοργανωμένη & μαχητική  μας δράση, τα δικά μας συλλογικά οδοφράγματα,  μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους. Να χτίσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μέσα στις τάξεις των εκμεταλλευόμενων, ντόπιων και ξένων, εργαζομένων και ανέργων. Να μην αφήσουμε κανένα αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας μόνο του, να συνδέσουμε και να μοιραστούμε τους αγώνες μας. Για να πάρουμε  τις ζωές και τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας. Για την κοινωνία της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης. Για την ολοκληρωτική καταστροφή  του κόσμου των αφεντικών και του κεφαλαίου, της μισθωτής σκλαβιάς και της ταξικής εκμετάλλευσης. Για την πραγμάτωση της αναρχίας.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ

ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ACS ΑΛΙΜΟΥ & ΓΛΥΦΑΔΑΣ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/3 11:00 π.μ. Πλ. ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ

Πρωτοβουλία αναρχικών-αντιεξουσιαστών από τους πρόποδες του Υμηττού

 

 

ACS

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *