Ανταπόκριση από την επιθεώρηση εργασίας μετά από καταγγελία πρώην εργαζόμενης στον παιδότοπο-κάτεργο Φρουτοπλανήτες.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου πραγματοποιηθήκε η εξ αναβολής εργατική διαφορά της πρώην εργαζόμενης από τον παιδότοπο Φρουτοπλανήτες (που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Millenium στο Παγκράτι) , ύστερα από καταγγελία αυτής για να διεκδικήσει τα δεδουλεύμενα της, αλλά και προσαυξήσεις ,υπερωρίες και δώρο Πάσχα.

Υπενθυμίζουμε πως στο συγκεκριμένο παιδότοπο βασιλεύει η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία,οι απλήρωτες υπερωρίες και προσαυξήσεις για την Κυριακάτικη εργασία, οι προσβολές και τα υποτιμητικά σχόλια από τα αφεντικά. Παράλληλα, οι εργαζόμενες οφείλουν να μετατραπούν σε πολυεργαλεία όπου καλούνται ταυτόχρονα να καθαρίζουν τον χώρο και τις τουαλέτες του, να σερβίρουν τους πελάτες , να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά. Ταυτόχρονα η εργοδοσία εφαρμόζει ειδική ρατσιστική πολιτική απέναντι στα παιδιά των μεταναστών: τα παιδιά των ντόπιων έχουν δικαίωμα 2ωρης παραμονής και πληρωμής μετά το πέρας αυτής , ενώ τα παιδιά των μεταναστών μπορούσαν να μείνουν 1 ώρα και να προπληρώνουν κατά την είσοδο τους στο κατάστημα.

Στη διαδικασία παρεβρέθηκαν οι 2(!) δικηγόροι που εκπροσωπούσαν το αφεντικό , η πρώην εργαζόμενη και ο δικηγόρος της. Παράλληλα, ύστερα από κάλεσμα των τοπικών συλλογικοτήτων από τα νότια και τα ανατολικά της Αθήνας καθώς και στέκια ,καταλήψεις,ταξικές και φοιτητικές ομάδες υπήρχε παρέμβαση καθόλη τη διάρκεια της εργατικής διαφοράς έξω από τη ΣΕΠΕ στην Πατησίων 37.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης 25 συντρόφισσες και σύντροφοι ανοίξαμε πανό, πετάξαμε τρικάκια και μοιράσαμε κείμενα στους περαστικούς γνωστοποιώντας τους τόσο την εργοδοτική αυθαιρεσία των αφεντικών όσο και την πολιτική ρατσιστικής διάκρισης του εν λόγω μαγαζιού. Η παρουσία μας όμως δεν περιορίστηκε στο εξωτερικό του κτιρίου . Μια ολιγομελής ομάδα συντροφισσών και συντρόφων ανεβήκαμε στο κτίριο πριν την έναρξη της εργατικής διαφοράς αρνούμενες να επιδείξουμε ταυτότητες όπου μοίρασαμε τα κείμενα της παρέμβασης. Ταυτόχρονα κάναμε σαφές σε επιθεωρητές και δικηγόρους πως η εργαζόμενη και συντρόφισσα μας δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον αγώνα και ότι κανένα εργασιακό κάτεργο και καμία ρατσιστική διάκριση δεν θα γίνει ανεκτή στις γειτονίες μας αλλά και πουθενά.

Εντός της διαδικασίας η εργαζόμενη και συντρόφισσά μας τόνισε πως εμμένει στην καταγγελία της αναφερόμενη τόσο στις συνθήκες δουλείας που κυριαρχούν στο συγκεκριμένο κάτεργο, όσο και σ το γεγονός ότι προσλήφθηκε με άλλη σύμβαση και κατέληξε να είναι “το παιδί για όλες τις δουλειές και κυρίως να εκτελεί χρέη σερβιτόρας. Παράλληλα ,ανέφερε την υποτιμητική συμπεριφορά που βίωνε στο πρόσωπο της από τα αφεντικά ,την ενταντικοποίηση της εργασίας της καθώς και όλα όσα διεκδικεί. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αναφερθεί αφορά τα δεδουλεύμενα της όπου παρέθεσε τις πραγματικές ώρες εργασίας και ζήτησε να της αναγνωριστεί ο μισθός της σερβιτόρας ως την πραγματική εργασία που εκτελούσε εκεί.

Παράλληλα , στάθηκε στην ειδική ρατσιστική πολιτική διάκρισης που εφάρμοζε ο συγκεκριμένος παιδότοπος και συγκεκριμένα είπε ότι το Παγκράτι είναι μια γειτονιά που για χρόνια συμβιώνουν ντόπιοι και μετανάστες και πως αυτό δεν πρόκειται να άλλαξει από κανένα αφεντικό που θέλει να κρατήσει το μαγαζί του “καθαρό’’ από τους μετανάστες.

Επίσης η εργαζόμενη κατέστησε σαφές πως αυτή η διεκδίκηση αφορά όλες τις εργαζόμενες που εργάζονταν /εργάζονται και θα εργαστούν εκεί θέλοντας αυτός ο αγώνας να λειτουργήσει ως αντιπαράδειγμα και να αποτελέσει ανάχωμα στις βλέψεις των αφεντικών για περαιτέρω κέρδος πάνω στις πλάτες των εργαζομένων.

Από την τοποθέτηση των δικηγόρων υπήρξε η αναφορά στις παρεμβάσεις που έγιναν τόσο στο εν λόγω κατάστημα όσο και σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της περιοχής, ζητώντας να σταματήσουν αυτές καθώς οι ιδιοκτήτες του παιδότοπου έχουν χάσει αρκετούς πελάτες και γενικά υπάρχει ο φόβος μήπως κλείσει το μαγαζί.

Παράλληλα, αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ψευδώς ότι το αφεντικό έχει ακολουθήσει κατά γράμμα την εργατική νομοθεσία και πως η σύμβαση που έχει υπογραφεί είναι και η πραγματική.Ακόμη είπαν πως το κατάστημα συνεργάζεται με συνεργείο καθαρισμού και ότι οι 2 εργαζόμενες εργάζονται πάνω στο αντικείμενο για το οποίο έχουν προσληφθεί.Τέλος, υπονόησαν ότι η εργαζόμενη είχε δώσει “δικαιώματα” καθώς είχε λείψει λόγω ασθενείας από την εργασία της στην αρχή της συνεργασίας της με τα αφεντικά και η ίδια προκάλεσε πρόβλημα στο μαγαζί καθώς το μαγαζί είναι όλες τις μέρες της βδομάδας ανοιχτό και έχει ανάγκες.

Σε αυτό το σημείο ο επιθεωρητής ρώτησε τις δικηγόρους πώς γίνεται να λειτουργεί ένα κατάστημα που είναι ανοιχτό 7 μέρες τη βδομάδα με 2 εργαζόμενες που έχουν 4ωρη απάσχοληση για 2 μέρες τη βδομάδα υπονοώντας ότι πέφτουν σε αντιφάσεις.

Ο επιθεωρητής έδωσε προφορικά διορία να καταβληθεί το ποσό που διεκδικεί η εργαζόμενη ώστε να κλείσει το ζήτημα. Παρά την προσπάθεια της εργαζόμενης και του δικηγόρου να καταγραφούν όλα αυτά στα πρακτικά η διαδικασία της εργατικής διαφοράς έλειξε με την προφορική “εγγύηση’’ του επιθεωρητή πως θα πιέσει την άλλη πλευρά να πληρώσει τα χρήματα που χρωστάει.

Ύστερα από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, υπογράφηκε το κοινό συμφωνητικό και παράλληλα εξοφλήθει η εργαζόμενη για το σύνολο των οικονομικών της διεκδικήσεων.

Η νικηφόρα έκβαση της διεκδίκησης αυτής έρχεται ως επιστέγασμα των μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων που την προηγούμενη περίοδο πραγματοποιήθηκαν από συντρόφους-ισσες, συναγωνιστές-στριες από μια σειρά πολιτικών, ταξικών, φοιτητικών συλλογικοτήτων που δρουν στις γειτονιές μας. Η οριζόντια συνάντηση των αγωνιζομένων, η στοχευμένη ενημερωτική δράση μέσα και έξω από χώρους εργασίας, οι δημόσιες μαζικές παρεμβάσεις έξω από το κάτεργο και την επιθεώρηση εργασίας συνέβαλλαν ώστε το αφεντικό να λάβει την απάντηση που αρμόζει σε κάθε αφεντικό: μαζική, μαχητική, ανυποχώρητη. Ο μικρός και σύντομος κύκλος αυτής της διεκδίκησης αποτελεί άλλη μια χρήσιμη παρακαταθήκη για τους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, άλλο ένα παράδειγμα που συνηγορεί στην άμεση αναγκαιότητα της σύνδεσης των τοπικών αντιστάσεων και τις εργατικές-ταξικές διεκδικήσεις, και αντίστροφα, ενισχύοντας τα μέτωπα του κοινωνικού-ταξικού πολέμου.

Παραμένουμε εδώ, στον δρόμο του αγώνα. Στα εργασιακά κάτεργα, στα σχολεία, στις σχολές , τις πλατείες, τις γειτονιές. Θα νικήσουμε…

*Επισυνάπτονται η αφίσα και το κάλεσμα στην εργατική διαφορά.

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *