Για την αυξημένη αστυνομοκρατία στις γειτονιές μας…

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στην δυσάρεστη θέση να επιστρέψουμε στο θέμα της αστυνομοκρατίας. Ιστορικά, η ΕΛ.ΑΣ, τα αστυνομικά της όργανα και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι μας έχουν δώσει πάμπολλες ευκαιρίες να ασχοληθούμε το εγκληματικό τους έργο. Και δεν εννοούμε για γεγονότα και καταστάσεις αστυνομικής «αυθαιρεσίας» και βαρβαρότητας που πήραν τεράστιες διαστάσεις, καταγράφηκαν σ’ όλη την επικράτεια και έγιναν πρωτοσέλιδα στις καθημερινές φυλλάδες. Εννοούμε εκείνα τα «μεμονωμένα» αλλά πολύ συχνά περιστατικά όπου αποκαλύπτεται η πραγματική ,εγκληματική και δολοφονική, φύση των ένστολών καθαρμάτων που κατακλύζουν τις γειτονιές μας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την πολεμική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην γειτονιά της Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα τον Φλεβάρη του 2010 που κόστισε την ζωή του 25χρονου Αλβανού εργάτη Nichola Toddi ο οποίος έπεσε νεκρός από 9 σφαίρες που δέχτηκε πισώπλατα από τα περίστροφα μπάτσων που κατεδίωκαν τους «ληστές με τις βαριοπούλες»; Την δολοφονική επίθεση των μπάτσων, 15 μέρες μετά, σε διαδήλωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Βύρωνα και τις συλλήψεις 11 διαδηλωτών;  Τον ξυλοδαρμένο περαστικό, κάτοικο του Βύρωνα, ο οποίος, τον Γενάρη του 2011, μπήκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής επειδή περνούσε έξω από διαμέρισμα που παρακολουθούσαν τα τζιμάνια της; Τις συνεχόμενες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής  σε διαμερίσματα- «γιάφκες» σε Βύρωνα και Παγκράτι, όπου στήνονται «κόκκινες ζώνες» ελέγχου και «προσωρινής αναστολής» κάθε ελευθερίας κίνησης για τους περίοικους; Τον χημικό πόλεμο που εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ στην γειτονιά της Ερατοσθένους στο Παγκράτι, στις 29 Ιουνίου του 2011, καταδιώκοντας διαδηλωτές και απεργούς κατά την προσπάθεια αποκλεισμού του Κοινοβουλίου ενάντια στη ψήφιση μια σειράς μνημονιακών διαταγμάτων υπό την ονομασία «μεσοπρόθεσμο σχέδιο»;

Από τότε, βέβαια, οι αστυνομικές ορδές δεν εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των γειτονιών μας. Αντίθετα, ακολουθώντας την ευρύτερη κατασταλτική όξυνση ως κεντρική στρατηγική του ελληνικού κράτους έχουν πολλαπλασιάσει την ενοχλητική τους παρουσία στην καθημερινότητά μας. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανοκίνητες περιπολίες των ΔΙ.ΑΣ έχουν πάρει 24ωρη μορφή και ο τσαμπουκάς τους ενίοτε εκτονώνεται σε νεολαίους που συχνάζουν σε πλατείες και ελεύθερους χώρους των γειτονιών μας. Σκοπευτήριο, Ταπητουργείο, πάρκο Ανάληψης και Αγίας Τριάδας, πλατεία Βυζαντίου, πλατεία Καισαριανής, άλσος Παγκρατίου είναι μερικά από τα σημεία των γειτονιών μας που έχουν δεχτεί συχνές εισβολές μπάτσων και τσαμπουκαλεμένους ελέγχους σε νεολαίους και θαμώνες των δημοσίων χώρων. Μάλιστα, με διάφορες αφορμές (πχ. ανακάλυψη «γιαφκών», καταδιώξεις κ.α) στήνονται διάφορα «έκτακτα μέτρα» ελέγχου σε κεντρικές αρτηρίες και λεωφόρους (Υμηττού, Εθν.Αντιστάσεως κ.α) με συνεχείς ελέγχους σε αμάξια και δίκυκλα.  

Πρόσφατα, όμως, υπέπεσαν στην αντίληψή μας, 2 γεγονότα που δεν μπορούμε να τα αφήσουμε ασχολίαστα.

Το πρώτο αφορά την βίαιη απαγωγή ατόμων από την οδό Ριζάρη τα οποία αφού θεωρήθηκαν «ύποπτα» κρατήθηκαν για 7 ώρες στα κρατητήρια, αρχικά του Α.Τ. Παγκρατίου και αργότερα της Γ.Α.Δ.Α [1] . Βέβαια, οι υποψίες εναντίον των ατόμων αυτών δεν εκκινούσαν από την εμφάνιση τους ή οτιδήποτε άλλο παρά από το γεγονός ότι διάλεξαν «λάθος δρόμο» για να πάνε προς τα σπίτια τους. Αυτός ο «λάθος δρόμος» είναι η οδός Ναδαίων όπου κατοικεί…ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας! Είναι σαφές ότι σε μια γειτονιά όπου συνωστίζονται δεκάδες «όργανα της τάξης» για να φυλάνε τον φασίστα πολιτικό τους προϊστάμενο, οι κινήσεις απλών πολιτών χωρίς στολή εγείρουν ερωτηματικά και υποψίες για τα κίνητρά τους.

Το δεύτερο αφορά μια ανεξήγητη αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη το βράδυ της 17ης Απρίλη στην γειτονιά του Ταπητουργείου στον Βύρωνα. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν τα πληρώματα από 3 τζιπ της Ο.Π.Κ.Ε, ένα περιπολικό και ένα αμάξι της Ασφάλειας ώστε να…ελεγχθούν 4-5 νεολαίοι που κάθονταν στο θεατράκι του Ταπητουργείου! Η επιχείρηση περιείχε τον ακροβολισμό ένοπλων ΟΠΚΕτζήδων γύρω από το Ταπητουργείο και τον τσαμπουκαλεμένο έλεγχο από μια ομάδα 10-12 μπάτσων σε μια παρέα 4-5 ατόμων. Κι αν στην πρώτη περίπτωση, η παρουσία του Δένδια «εξηγεί» όλα όσα εκτυλίχθηκαν, στην δεύτερη παραμένει άγνωστος ο λόγος μιας τέτοιας επιχείρησης. Απλή επίδειξη δύναμης; Ένα μικρό «ξεσκούριασμα» για τους προστάτες του Νόμου και της Τάξης; Μήπως κάποιος από το σόι του Δένδια κατοικεί στον Βύρωνα; Μήπως κάποιος φίλος ή συνάδελφός του; Άγνωσται αι βουλαί του Προστάτη μας!

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, είναι σαφές ότι η καθημερινή αστυνομική τρομοκρατία και ο τσαμπουκάς των ένστολων καθαρμάτων αποτελούν μια από τις αιχμές του δόρατος στην επιχείρηση πειθάρχησης της κοινωνίας στις νόρμες και τις εντολές των «από πάνω». Η «ησυχία, τάξις και ασφάλεια» των πολιτών μεταφράζεται σε περιπολίες, σε τσαμπουκαλεμένους ελέγχους, σε αστυνομικές επιχειρήσεις, σε στρατοπέδευση των μπάτσων σε κάθε σημείο των πόλεων. Και, όπως έχει προ πολλού αποδειχθεί, ο πόλεμος που έχουν κηρύξει οι «από πάνω» στις τάξεις των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων δεν υπολογίζει από «παράπλευρες απώλειες»…

Από πλευράς μας, απαντάμε καταρχήν με τα βασικά:


[1] εδώ η αναπαραγωγή της είδησης

Related Images: