ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ

 

2

Σε μια προσπάθεια επαναοικειοποίησης των δημόσιων χώρων και ανάδειξης της κομβικής θέσης που κατέχουν στη σημερινή πραγματικότητα του διάχυτου φόβου, της απομόνωσης και της αδράνειας καταλήξαμε στην πραγματοποίηση ενός διημέρου στο πάρκο της Ανάληψης στο Βύρωνα. Το πάρκο αυτό αποτελεί χρόνια τώρα πόλο έλξης των κατοίκων της γύρω περιοχής ,διαφόρων ηλικιών, ένα πραγματικό ζωντανό κύτταρο μέσα στη σαπίλα της σύγχρονης τσιμεντούπολης. Στο χώρο λειτουργούσε μέχρι και πριν κάποια χρόνια ένα δημοτικό αναψυκτήριο, το οποίο πλέον έχει περιέλθει σε καθεστώς εγκατάλειψης. Προφανώς η εγκατάλειψη αυτή μεταφράζεται κι ως έλλειψη κερδοφορίας για το δήμο Βύρωνα, ο οποίος μη όντας πλέον σε θέση βάσει των νέων ρυθμίσεων του Καλλικράτη να διατηρεί ο ίδιος δημοτικές επιχειρήσεις , έχει ξεκινήσει μια διαδικασία δημοπράτησης του σε ιδιώτες , όπως ακριβώς συμβαίνει και με το αναψυκτήριο στο πάρκο της Αγίας Τριάδας, καθώς και σ’ αυτό της Ν. Ελβετίας.

Για μας οι δημόσιοι χώροι, οι πλατείες και τα πάρκα δεν αποτελούν οικόπεδα – φιλέτα και επενδυτικές ευκαιρίες για οποιονδήποτε επίδοξο επιχειρηματία. Απεναντίας ήταν, είναι και θα παραμείνουν τόποι συνάντησης και γνωριμίας των κατοίκων των γειτονιών μας, τόποι όπου χτίζουμε σχέσεις αλληλεγγύης κι ανεκτικότητας, σπάζοντας την απομόνωση και τον ατομισμό. Αυτόν ακριβώς το ζωντανό χαρακτήρα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με τη διοργάνωση μιας σειράς δραστηριοτήτων στο χώρο αυτό.

Έτσι, λοιπόν, το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιουλίου προβάλαμε την παιδική ταινία LORAX. Το μεγάλο πανί της προβολής, οι φωνές των μικρών παιδιών, η μυρωδιά του πεύκου κι ο ήχος των τζιτζικιών θύμιζε θερινό σινεμά, μόνο που αυτό το σινεμά έχει μια παραπάνω ιδιαιτερότητα : το οργανώσαμε εμείς, για μάς και χωρίς αντίτιμο.

Το διήμερο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, οπού συμμετείχαν δεκάδες μπόμπιρες , οι οποίοι και φτιάξανε τα δικά τους παγωτά. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συλλογική κουζίνα , η οποία και είχε στηθεί αυτοσχέδια μέσα στο χώρου του πάρκου, ενώ καθένας φρόντισε να ενισχύσει το συλλογικό αυτό φαγοπότι με υλικά που είχε προμηθευτεί από το σπίτι του. Το απόγευμα οι τοίχοι του πάρκου γέμισαν με graffiti από νέους των γειτονιών μας, που θέλησαν με σχέδια και χρώματα να σπάσουν το μουντό, γκρίζο τοπίο της πόλης. Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας Λίστα Αναμονής, η οποία και διηγείται την περιπέτεια κάποιων επιβατών λεωφορείου που βρίσκονται κάποια στιγμή αποκλεισμένοι σε έναν απομονωμένο σταθμό, τον οποίο και μετατρέπουν σε εργαστήρι συλλογικής συνεργασίας, αυτοοργάνωσης κι εν τέλει ευτυχίας.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου έλαβε χώρα παιδική παράσταση κουκλοθέατρου με το όνομα Ο Κάποιος κι ο Τίποτα, που καταδεικνύει με έναν αστείο κι ευχάριστο τρόπο το παράλογο του να έχει κανείς αφεντικά και ν’ αφήνει άλλους να ορίζουν τη ζωή του. Το μεσημέρι, όπως και την προηγούμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε συλλογική κουζίνα, ενώ το απόγευμα προβολή μικρών animation που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους. Το διήμερο έκλεισε με μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα των δημοσίων χώρων και πιο συγκεκριμένα επιχειρήθηκε να σκιαγραφηθεί το πώς τα συμφέροντα και οι βλέψεις των από πάνω όχι μόνο δε συνάδουν, αλλά είναι άκρως εχθρικά απέναντι στις ανάγκες κι επιθυμίες των από κάτω, το πώς λογικές που μεταφράζουν τα πάντα σε κέρδος μάς περιορίζουν στην αδράνεια και την απάθεια και το πως η επιλογή της αυτοοργάνωσης δεν είναι απλά μια ευχάριστη εναλλακτική για ένα καλοκαιρινό διήμερο, αλλά ο μοναδικός τρόπος να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι την καθημερινότητα μας. Κι αυτό φαίνεται να το αντιλήφθηκαν καλύτερα από τον καθένα μας οι μπόμπιρες του πάρκου, οι οποίοι στο τέλος της κουβέντας πήραν χαρτί και μολύβι και κατέγραψαν τις επιθυμίες τους για το πώς και τι θέλουν να φτιάξουν στο πάρκο,  στο δικό τους πάρκο, αυτό που οικειοποιούνται καθημερινά και ζωντανεύουν με τα παιχνίδια και τις φωνές τους, ένα πάρκο που δεν το αντιμετωπίζουν ως κάτι ξέχωρο, αλλά εν τέλει ως κομμάτι της ίδιας τους της ζωής, της ίδιας μας της ζωής.

 

Στιγμές από το 2ήμερο εκδηλώσεων στο πάρκο της Ανάληψης στον Βύρωνα.

[youtube width=”325″ height=”244″]http://youtu.be/UXff1gTBMHw[/youtube]

[youtube width=”325″ height=”244″]http://youtu.be/W8g_K3JEn8U[/youtube]

[youtube width=”325″ height=”244″]http://youtu.be/owTCH6-jTvY[/youtube]

[youtube width=”325″ height=”244″]http://youtu.be/kOFtsRQbO-U[/youtube]

 

 

 

 

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *