ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

katalipseis

 

Μετά το κύμα εκκενώσεων των καταλήψεων που πραγματοποιήθηκε τον χειμώνα του 2013 στα πλαίσια της κρατικής εκστρατείας ενάντια στους «χώρους ανομίας» από το φασιστικό δίδυμο Σαμαρά-Δένδια, τους τελευταίους μήνες εγκαινιάζεται ένας 2ος κύκλος φασιστικών/παρακρατικών επιθέσεων ενάντια σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, στέκια και καταλήψεις σε πανελλαδικό επίπεδο (κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα, κατάληψη Terra Incognita και κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου στο Μαρούσι, κατάληψη Αγρός στο Ίλιον, κατάληψη Ανάληψης, Αυτόνομο Στέκι στα Εξάρχεια και στέκι Συνέλευσης κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου στο Βύρωνα κ.α). Παράλληλα, εκτυλίσσεται η επίσημη κρατική στρατηγική ενσωμάτωσης και διάλυσης κάθε ανατρεπτικής και αδιαμεσολάβητης έκφρασης των κοινωνικών-ταξικών αγώνων (πχ. γκρέμισμα κατάληψης Κενταύρου στη Ν.Φιλαδέλφεια, εκκένωση κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα, μεθόδευση εκκένωσης της κατάληψης Βίλλα Ζωγράφου).

Οι καταλήψεις, οι αυτοοργανωμένοι χώροι, οι δομές αλληλεγγύης και οι κοινότητες αγώνα που στεγάζουν είναι κύτταρα αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας. Η αδιαμεσολάβητη πολιτική δράση και σύνδεση τους μέσα σε περιβάλλον κοινωνικής ερήμου αποτελούν ζωντανό παράδειγμα οργάνωσης της ζωής και των αγώνων των «από κάτω» αυτής της κοινωνίας. Από τις καθημερινές δομές αλληλοβοήθειας και τις δομές φιλοξενίας μεταναστών μέχρι τους μαχητικούς αγώνες ενάντια στην εργασιακή αναδιάρθρωση και την καταστροφή της φύσης, κρατούν ανοιχτή την υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης οργανώνοντας πειράματα αυτονομίας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Μέσα σε μια συγκυρία ύφεσης των κοινωνικών-ταξικών αγώνων, οι καταλήψεις, τα εγχειρήματα αγώνα και οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι στα πλευρά κάθε λογής εξουσιών, ότι προσωπείο κι αν φορούν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως συνεχιστές του κράτους, ταυτίζονται με τους φασίστες προκατόχους τους στον στρατηγικό στόχο της ταξικής ειρήνευσης, της καθυπόταξης των «από κάτω». Είτε με το όπλο της παρακρατικής βίας είτε με τη μέγγενη της αστικής νομιμότητας, το καθεστώς και τα φασιστικά τσιράκια του φιλοδοξούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου ώστε να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την εφαρμογή των αντικοινωνικών τους πολιτικών: το τσάκισμα των εργασιακών κεκτημένων και της κοινωνικής ασφάλισης, το βάθεμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, την στήριξη των «ανθρωπιστικών» πολεμικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, το ξεπούλημα των δημοσίων υποδομών.

Υπερασπιζόμαστε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τον πολιτισμό και τους αγώνες που χτίζουμε καθημερινά. Η μαχητική υπεράσπιση του κόσμου της αυτοοργάνωσης και της αυτονομίας καθώς και η διεύρυνση και η χειραφέτηση των κοινωνικών-ταξικών αντιστάσεων, αποτελούν ζωτική υπόθεση για το μέλλον των εκμεταλλευόμενων αυτής της κοινωνίας. Μέσα από την ανάπτυξη ενός πολύμορφου επαναστατικού κινήματος, μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση και να μεταφέρουμε την αναμέτρηση στους δρόμους των μητροπόλεων και των γειτονιών: εκεί που ο κόσμος της ελευθερίας ενώνεται, επιτίθεται και ανατρέπει την βαρβαρότητα της εξουσίας.

 

 

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *