Category Archives: Υπόθεση Nichola Toddi

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Το Σάββατο 26/2, μετά από δημόσιο κάλεσμα των συλλογικοτήτων μας, οργανώσαμε διαδήλωση μνήμης για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του αλβανού εργάτη Νικόλα Τόντι από τις σφαίρες μπάτσων στη γειτονιά της Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα. Φωνάξαμε συνθήματα όπως “Νικόλα Τόντι, 25 ετών, έπεσε από σφαίρες αστυνομικών”, “Ενάντια στη λήθη και την εξουσία, αγώνας για ζωή και ελευθερία” και “Εργατικά ατυχήματα και σφαίρες στο ψαχνό, τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ”.

Παρά την προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων,  παρεμβήκαμε δημιουργικά στο σημείο της δολοφονίας ώστε καμία κρατική δολοφονία να μην ξεχαστεί και να μην μείνει αναπάντητη. Αποφασίσαμε ν’ αλλάξουμε τις ταμπέλες της οδού Ζωοδ.Πηγής και να μετονομάσουμε τον δρόμο σε Νικόλα Τόντι ενώ στο σημείο τοποθετήσαμε μια αναμνηστική πλακέτα σε ελληνική και αλβανική γλώσσα. Εμείς που κατοικούμε και εργαζόμαστε σ’ αυτές τις συνοικίες, διαμορφώνουμε την πόλη, τους χώρους και τους δρόμους της, σε τόπους που να αφηγούνται την δική μας ιστορία, την ιστορία των καταπιεσμένων, των νεκρών εργατών, των δολοφονημένων γυναικών, των εκτελεσμένων νεολαίων, κρατώντας την ανταγωνιστική μνήμη των “από κάτω” ζωντανή. Και προτιμούμε οι δρόμοι να έχουν τέτοια ονόματα παρά ονόματα βασιλιάδων, πρωθυπουργών και δικτατόρων, αρχιεπισκόπων και στρατοκρατών συμβολίζοντας την αιώνια εξουσία τους πάνω στις ζωές μας.

Μέσα στο περιβάλλον του γενικευμένου κοινωνικού κατακερματισμού, γνωρίζαμε από πριν ότι κάποιοι-ες θα χαρακτήριζαν την παρέμβασή μας “προκλητική”, “αντιδημοκρατική” ή ακόμα και “παράνομη”. Παρόλα αυτά, αποφασίσαμε να μείνουμε στην ουσία των πραγμάτων και να υπερασπιστούμε την μνήμη των “από κάτω” αυτής της κοινωνίας ενάντια στη λήθη που επιβάλλει ο μονόλογος και η βία των κρατικών μηχανισμών. Επιλέξαμε να κάνουμε μια μικρή αλλαγή επιθυμώντας να προτείνουμε μια πολύ μεγαλύτερη: την ανατροπή των ίδιων των κοινωνικών συνθηκών μέσα στις οποίες απλά επιβιώνουμε ή και εξοντωνόμαστε από τον πολιτισμό της εκμετάλλευσης, του ρατσισμού, της πατριαρχίας.

Το αποτέλεσμα της παρέμβασής μας αλλά και αυτή η “μεγάλη αλλαγή” δεν μπορεί να περιοριστεί στις δικές μας δυνάμεις. Προϋποθέτει την φροντίδα και την εγρήγορση των κατοίκων της περιοχής, την δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και κοινότητας μέσα στις γειτονιές μας, την συλλογική διεκδίκηση δικαιοσύνης και ελευθερίας για όλους και όλες. Γι’ αυτό και καλούμε τους κατοίκους των γειτονιών μας να υπερασπιστούν έμπρακτα τα κεκτημένα της παρέμβασης αυτής αλλά και συνολικότερα ό,τι κερδίζεται μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, βασισμένοι-ες στις δικές μας πλάτες.

ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ Η ΟΔΟΣ ΖΩΟΔ. ΠΗΓΗΣ ΣΕ ΟΔΟ ΝΙΚΟΛΑ ΤΟΝΤΙ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου/Κατάληψη Κ14

Πρωτοβουλία αναρχικών-αντιεξουσιαστών από τους πρόποδες του Υμηττού

Κείμενο

Αφίσα

Related Images:

12 vjet nga vrasja e Nikolla Todi

Asnjë vrasje shtetërore nuk do të harrohet,  nuk do të mbetet pa përgjigje 25 vjeçari shqiptar, emigranti Nikolla Todi bie i vdekur me 9 plumba të ngulur në trup pas operacionit të policisë në rrugën Zodohu Pigis në Virona. 22 ekzekutues të policisë greke (EL.AS.) bëjnë aksion në zonë të banuar në ndjekje të 3 hajdutëve banke dhe Nikolla u gjend rastësisht në rrugën e tyre duke dalë nga puna e tij. Armëmbajtësit e forcave speciale (DIAS) të shtyrë nga qëllime raciste, e marrin për hajdut për shkak të prejardhjes së tij shqiptare, dhe pas breshëri plumbash Nikolla, punëtor dhe baba 2 fëmijësh, bie i vdekur.

Ministri Hrisohoidis e gjykon aksionin të suksesshëm dhe uron vrasësit për arrestimin e hajdutëve. Rufianët e Mediave marrin përsipër shpëlarjen e emrit të organeve të rendit (EL.AS). Mburrin dhe përgëzojnë nëpër panelet televizive arrestimin e vrasësve dhe flasin për ndjenjën e sigurisë që “ndjeu sërish lagjia”. Vrasja e Todit karakterizohet humbje kolaterale

Kalendari atë ditë shënonte 16 Shkurt 2010 “9 plumba mbi Continue reading 12 vjet nga vrasja e Nikolla Todi

Related Images:

12 χρονια μετα την δολοφονια του Νικολα Τοντι

Ο 25χρονος Αλβανός μετανάστης Νικόλα Τόντι πέφτει νεκρός με 9 σφαίρες καρφωμένες στο σώμα του μετά από αστυνομική επιχείρηση στην οδό Ζωοδόχου πηγής στο Βύρωνα. 22 εκτελεστές της ΕΛ.ΑΣ επεμβαίνουν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή κυνηγώντας 3 ληστές τραπεζών και ο Νικόλα βρίσκεται τυχαία στο δρόμο τους βγαίνοντας από τον χώρο εργασίας του. Οι πιστολέρο των ΔΙΑΣ κινούμενοι με ρατσιστικά κίνητρα τον περνάνε για ύποπτο λόγω της αλβανικής καταγωγής του, και μετά από καταιγισμό πυροβολισμών ο Νικόλα, εργάτης και πατέρας 2 παιδιών, πέφτει νεκρός.

Ο υπουργός Χρυσοχοϊδης κρίνει την επιχείρηση απόλυτα επιτυχημένη και συγχαίρει τους δολοφόνους για τη σύλληψη των ληστών. Οι ρουφιάνοι των ΜΜΕ αναλαμβάνουν το έργο της αποκατάστασης του ονόματος της ΕΛΑΣ. Πανηγυρίζουν στα τηλεοπτικά πάνελ για τη σύλληψη των ληστών και για το αίσθημα ασφάλειας που “ξανάνιωσε η γειτονιά”. Η δολοφονία του Τόντι χαρακτηρίζεται παράπλευρη απώλεια.

Το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα έγραφε 16 Φλεβάρη 2010. “9 Continue reading 12 χρονια μετα την δολοφονια του Νικολα Τοντι

Related Images:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ, 9.00 π.μ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Αίσθημα ασφάλειας λέγεται αυτό…9 σφαίρες στον περαστικό!

Στις 16 Φλεβάρη 2010, στη γειτονιά της Νέας Ελβετίας στον Βύρωνα, δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας πραγματοποιούν θεαματική επιχείρηση για τη σύλληψη 2 κακοποιών, των περίφημων «ληστών με τις βαριοπούλες». Ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών και ένας περαστικός, ο 25χρονος αλβανός εργάτης Nicholas Toddi, πέφτει νεκρός από 9 σφαίρες που δέχεται πισώπλατα από όπλο μπάτσου γιατί είχε την ατυχία να θεωρηθεί ύποπτος. Ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για να επανέλθει το «αίσθημα ασφάλειας» στη γειτονιά. Άλλωστε, ο τότε υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Χρυσοχοϊδης, χαρακτηρίζει την επιχείρηση πετυχημένη αφού…«συνελήφθησαν οι 2 κακοποιοί». Ο νεκρός εργάτης δεν ήταν παρά μια παράπλευρη απώλεια…

Στις 27 Φλεβάρη πραγματοποιείται στους δρόμους του Βύρωνα πορεία οργής από 700 διαδηλωτές-διαδηλώτριες. Κατά την διάρκεια της, σπάζονται τα 2 τοπικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ ως ελάχιστη απάντηση στην τρομοκρατία του καθεστώτος. Η πορεία δεν καταγγέλλει μόνο την δολοφονία του Ν.Τoddi αλλά την δολοφονική φύση του καθεστώτος και των μηχανισμών του. Μια συλλογική ενέργεια που ήθελε να καταδείξει πως το ιδεολόγημα της ασφάλειας μεταφράζεται σε καταστολή, τρομονόμους και κάποιες φορές, τα περίφημα «μεμονωμένα περιστατικά» σε νεκρούς με θύματα από τη πλευρά των καταπιεσμένων. Γι’ αυτούς τους λόγους βρεθήκαμε για μια ακόμα φορά στους δρόμους, γι’ αυτούς του λόγους το καθεστώς χτύπησε βίαια όσους επιλέγουν να σηκώνουν το κεφάλι και αγωνίζονται. Στο τέλος της πορείας, οι μπάτσοι χτυπούν και διαλύουν την διαδήλωση. Ξυλοκοπούν αδιακρίτως διαδηλωτές και περαστικούς. Τελικός απολογισμός: 11 συλληφθέντες διαδηλωτές. Ένας με βαριά τραύματα στο κεφάλι από τα γκλομπς των μπάτσων ο οποίος, καθόλου τυχαία, είναι ο μόνος που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Οι υπόλοιποι 10 παραπέμπονται σε δίκη σε βαθμό πλημμελήματος σε δίκη στις 7 Ιουνίου 2012.

Η αλληλεγγύη μας σ’ όσους επιλέγουν να αντισταθούν και να αγωνιστούν είναι αδιαπραγμάτευτη. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όπως τότε έτσι και τώρα, σκοπός τους είναι να μας διώξουν από τους δρόμους. Είτε με τα δόγματα μηδενικής ανοχής είτε με τη νομοθετική τους θωράκιση και τους τρομονόμους. Αυτό που τους φοβίζει πραγματικά είναι οι δυναμικές και οι προοπτικές που ανοίγουν η συσσωρευμένη κοινωνική οργή, οι διάχυτες κοινωνικές αντιστάσεις, η πιθανότητα νέων κοινωνικών εξεγέρσεων. Και γι’ αυτό μας τρομοκρατούν θέλοντας να μας στείλουν σπίτια μας, στη μιζέρια και στο κυνήγι της επιβίωσης. Τα μνημόνια τους, οι μπάτσοι τους και οι κάλπες τους δεν μας παρέχουν καμία ασφάλεια. Να μείνουμε στους δρόμους. Της ρήξης, της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης, της εξέγερσης. Στο πλάι των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευομένων όπου γης. Στο πλάι όσων διώκονται για την επιλογή τους να αντισταθούν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ 27Ης ΦΛΕΒΑΡΗ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ NICHOLA TODDI

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 7-6, 9.00 π.μ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Πρωτοβουλία αναρχικών-αντιεξουσιαστών
από τους πρόποδες του Υμηττού
Το κείμενο σε μoρφή PDF εδώ

Related Images:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 27Ης ΦΛΕΒΑΡΗ

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Nichola Toddi σε μια γειτονιά του Βύρωνα από τις σφαίρες εφορμούντων μπάτσων, την Παρασκευή 18 Μαρτίου θα διεξαχθεί η δίκη 10 διαδηλωτών που συμμετείχαν στην διαδήλωση οργής και μνήμης που οργανώθηκε στις 27 Φλεβάρη 2010 στους δρόμους του Βύρωνα. Μια διαδήλωση που χτυπήθηκε άγρια από τους ένστολους δολοφόνους του καθεστώτος οι οποίοι αφού έδειραν διαδηλωτές και περαστικούς που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν στον τσαμπουκά τους, προχώρησαν σε 11 συλλήψεις διαδηλωτών. Την Παρασκευή δικάζονται οι 10 σύντροφοι που διώκονται σε βαθμό πλημελλήμματος ενώ δεν έχει οριστεί ακόμα δικάσιμος για τον σύντροφο που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος με βάση “ευφάνταστες” καταθέσεις των μπάτσων.

Κανένα “μεμονωμένο περιστατικό” δεν θα μείνει αναπάντητο.
Κανένας σύντροφος δεν είναι μόνος.
Δεν θα νικήσει ο τρόμος, θα νικήσει ο δρόμος!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 9.00 π.μ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ της ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Related Images:

Κείμενο και αφίσα αλληλεγγύης στους διωκόμενους της πορείας στις 27-2-2010

ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ!

Την Τρίτη 16 Φλεβάρη 2010, η ΕΛ.ΑΣ. στήνει «μυστική» επιχείρηση σε γειτονιά του Βύρωνα, με στόχο τη σύλληψη 2 «περιβόητων κακοποιών» και, ταυτόχρονα, την αποκατάσταση «της χαμένης τιμής του Σώματος» μετά την αφαίρεση οπλισμού 2 μπάτσων από αγνώστους στο Μαρούσι το προηγούμενο βράδυ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δεκάδες ένστολοι δολοφόνοι κατακλύζουν την περιοχή. Εντοπίζουν το στόχο τους και το μεσημέρι χωρίς καμία προειδοποίηση αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Η σύλληψη γίνεται. Το τίμημα, όμως, πληρώνει ο Nicholas Toddi, 25χρονος εργάτης από την Αλβανία, ο οποίος δολοφονείται από όπλο μπάτσου με 9 σφαίρες πισώπλατα. Η χυδαιότητα της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζεται αφού τις πρώτες ώρες του συμβάντος τον βαφτίζει ως έναν από τους ληστές προκειμένου να καλύψει το «μοιραίο λάθος» και τον αφήνει να ξεψυχήσει στον δρόμο! Λίγο αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ μας ενημερώνει ότι η επιχείρηση της ήταν «πετυχημένη» ενώ ο Χρυσοχοϊδης προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μιλώντας για «τραγικό γεγονός». Το μήνυμα είναι έμμεσο αλλά εξίσου απειλητικό: η καταστολή θα κάνει τη δουλειά της με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και αν αυτό είναι οι ζωές των περαστικών (οι ζωές μας). Άλλωστε γι’ αυτούς δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μια παράπλευρη απώλεια…

Μια κρατική δολοφονία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Απ’ την επόμενη μέρα, ξεκινούν κινήσεις αντιπληροφόρησης ώστε το γεγονός να μην περάσει στα «ψιλά» και να φανούν τα πραγματικά αίτια αυτής της «παράπλευρης απώλειας».

Continue reading Κείμενο και αφίσα αλληλεγγύης στους διωκόμενους της πορείας στις 27-2-2010

Related Images: