Καλή δύναμη, Φραγκίσκο…

 

 
Η είδηση…
«Άστεγος τραυματίζεται από ηλεκτροπληξία στο Αιγάλεω»
Το γεγονός…
Ο Φραγκίσκος Π. το πρωί της Πέμπτης ανέβηκε στη κολώνα της ΔΕΗ για να συνδέσει το ρεύμα στο σπίτι του το οποίο η ΔΕΗ είχε κόψει λόγω οφειλών. Στην προσπάθειά του, τον χτυπά 2 φορές το ρεύμα με αποτέλεσμα να πέσει από την κολώνα. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Μερικές λεπτομέρειες παραπάνω…
Ο Φραγκίσκος, τεχνικός ανελκυστήρων στο επάγγελμα, εδώ και κάποιους μήνες είναι άνεργος. Κατοικεί με την κατάκοιτη μητέρα του σε μια μονοκατοικία στο Αιγάλεω, στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Παπαρρηγοπούλου. Πριν μια βδομάδα, η ΔΕΗ ή κάποιος εργολάβος της, κόβουν το ρεύμα στην κατοικία του Φραγκίσκου. Το Πρωί της Πέμπτης 24 Μάη, ο Φραγκίσκος παίρνει μια απόφαση. Όπως λέει στους γείτονες του, είναι αποφασισμένος να πάρει πίσω ότι του ανήκει.  Ανεβαίνει στη κολώνα της ΔΕΗ προσπαθώντας να επανασυνδέσει το ρεύμα. Εκεί πάνω 2 απανωτές φορές τον διαπερνά ρεύμα υψηλής ισχύος. Την δεύτερη φορά, ο Φραγκίσκος πέφτει στο έδαφος. Μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και μετά στο Θριάσιο με πολλαπλά τραύματα στην λεκάνη, στα πόδια και στα νεφρά πέρα από τα εγκαύματα. Μέχρι και σήμερα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) Λατσείου.
και μερικές προεκτάσεις…
Ο Φραγκίσκος δεν είναι άστεγος. Παρότι άνεργος διαθέτει ακόμα ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του.Δεν μας κάνει εντύπωση που σύσσωμα τα ΜΜΕ αναπαράγουν αρχικά την είδηση βαφτίζοντάς τον άστεγο. Τα ΜΜΕ ήδη έχουν πάρει θέση: «είναι άστεγος, δεν έχει όνομα, μην τον αναζητήσετε!».  Ποιος ξέρει τι είδους «ατύχημα» θα συνέβη στον κακόμοιρο άστεγο; Θα πήγε να βρει κάπου κατάλυμα; θα επιχείρησε να κλέψει; Κι όμως, μέσω κάποιων blogs εξαρχής κυκλοφορούν video αυτόπτων μαρτύρων που βεβαιώνουν ότι ο Φραγκίσκος είναι γείτονας τους.
Ο Φραγκίσκος επιχείρησε να επανασυνδέσει το κομμένο ρεύμα στο σπίτι του. Προφανώς, το ρεύμα κόπηκε λόγω χρεών. Το γιατί είχε χρέη στη ΔΕΗ είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι. Λίγο η ανεργία, λίγο οι αυξήσεις, λίγο τα χαράτσια… Προσπάθησε να πάρει πίσω αυτό που του ανήκει μια βδομάδα αφού του το αφαίρεσαν.
Ο Φραγκίσκος το σκέφτηκε καλά. Η κίνησή του ήταν πράξη απελπισίας και απόγνωσης από τη μία αλλά και ανάγκης από την άλλη. Ήταν οπλισμένος με οργή και την αίσθηση του δίκιου γι’ αυτό που έκανε. Δεν ήταν ούτε «απονενοημένο διάβημα» ούτε και «ξεροκεφαλιά». Ήταν μια ατομική πράξη αντίστασης. Αυθόρμητη, ανοργάνωτη, απελπισμένη.
Ο Φραγκίσκος έσπασε την σιωπή και την απάθεια στη γειτονιά του. Φώναξε «παίρνω πίσω αυτά που μου ανήκουν» στους γείτονες του και χίμηξε να τα πάρει. Άραγε τι να σκέφτονται πλέον αυτοί οι γείτονες; Άραγε η προσωπική κραυγή του Φραγκίσκου θα ακουστεί; Θα ακουστούν κι άλλες τέτοιες κραυγές απελπισίας; Θα κάνουμε κάτι ώστε να γίνει φωνές αντίστασης;

Ο Φραγκίσκος είναι ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας και αυτό μας συγκινεί.

Καλή δύναμη, Φραγκίσκο…

Related Images:

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Την Τρίτη 9 Μαϊου πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητοποίηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης έξω από το κατάστημα γρήγορου φαγητού Dafi’s στην Φιλολάου 87 στο Παγκράτι. ο λόγος ήταν η εκδικητική και παράνομη απόλυση του συνάδελφου ταχυμεταφορέα Χρήστου ο οποίος έπραξε τα αυτονόητα: διεκδίκησε δεδουλευμένα χρήματα, τα ένησημά του ενώ στάθηκε αλληλέγγυος στις διεκδικήσεις και των υπόλοιπων συναδέλφων του στο κατάστημα. Ο Χρήστος, μέλος της Συνέλευσης Βάσης Οδηγών Δικύκλου, αντιμετώπισε τις απειλές και την τρομοκρατία των εργοδοτών Τ.Δημουλά και Γ.Κότσιρα, μαζί με τους συναδέλφους και το Σωματείο του σε όλα τα επίπεδα: μέσα στο κατάστημα, στην επιθεώρηση εργασίας κτλ.Το βράδυ του Σαββάτου 12 Μάη πραγματοποιήθηκε και 2η παρέμβαση έξω από τα Dafi’s από το σωματείο ΣΒΕΟΔ και δεκάδες αλληλέγγυους αγωνιστές από τις γύρω γειτονιές. Οι περίπου 50 αλληλέγγυοι ανήρτησαν πανό γύρω από το κατάστημα και μοιράζοντας προκηρύξεις ενημέρωναν τους περαστικούς, τους περίοικους καθώς και τους εργαζόμενους των γύρω ταχυφαγείων για τον αγώνα που διεξάγεται. Ταυτόχρονα, φωνάζονταν συνθήματα όπως “η αλληλεγγύη όπλο των εργατών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών”, “τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά, καμιά ειρήνη με τα αφεντικά” κ.α. Πολλοί άνθρωποι που πληροφορήθηκαν τα γεγονότα αρνήθηκαν να εξυπηρετηθούν από το εν λόγω κατάστημα παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της κινητοποίησης. 

Η σύνδεση των εργατικών διεκδικήσεων σε έναν εργασιακό χώρο με τους αγωνιζόμενους σε κάθε γειτονιά και τις συνελεύσεις τους αποτελεί ένα σημαντικό διακύβευμα των εποχών μας. Εποχών που κυριαρχεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η λαίλαπα των απολύσεων και των περικοπών χτυπά το σύνολο των εργαζομένων, η ανεργία παίρνει μαζικές διαστάσεις και στριμώχνει όλους μας; στο κηνύγι της επιβίωσης. Οφείλουμε να σπάσουμε τα τείχη κάθε εργασιακού χώρου και να οργανώσουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας τις αντιστάσεις μας: αδιαμεσολάβητα, αυτοοργανωμένα, ανυποχώρητα. Από τα σωματεία βάσης ως τις συνελεύσεις γειτονιών, η αξιοπρέπεια είναι συλλογική υπόθεση και κατακτιέται μέσα στους καθημερινούς μας αγώνες.

 

Την Παρασκεύη 18 Μάη στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη κινητοποίηση έξω από το κατάστημα Dafi’s.(Δείτε το κάλεσμα ΕΔΩ) Ας σταθούμε πλάι σε κάθε απολυμένο και άνεργο, πλάι σε κάθε εργατική διεκδίκηση και αγώνα που ανοίγει, ας σταθούμμε όλοι μαζί όρθιοι μπροστά στην επίθεση των αφεντικών.Ας οργανώσουμε την δική μας αντεπίθεση!

 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης Παρασκευή 18/5 19:30 (Φιλολάου 87. Παγκράτι)

 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ DAFI’S

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

*Αναδημοσίευση από: https://syneleysikatoikwnvkp.squat.gr/2012/05/17/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1/

Related Images:

Ανταπόκριση από την εκδήλωση στις 28/4 και την πορεία στις 3/5

Σε αυτή την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης γινόμαστε δέκτες μιας βίαιης αφαίμαξης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων με μειώσεις μισθών, περικοπές συντάξεων, αύξηση εισφορών, εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας στα ύψη, κατάλυση κάθε εργασιακού και προνοιακού κεκτημένου, που οδήγησαν σε φτώχεια και εξαθλίωση καθώς και σε κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών. Επίσης παρατηρείται ένταση της καταστολής στις διαδηλώσεις (και όχι μόνο) και μαζικά πογκρόμ στους πιο αδύναμους κρίκους του κοινωνικού συνόλου. Μετά από την ολοένα και πιο βίαιη ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου από κάτω προς τα πάνω έρχονται να μας πουλήσουν έτοιμες λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Όλοι παρουσιάζονται ως εθνοσωτήρες όπου θα αντιτεθούν με σθένος απέναντι στην εξαθλίωση που μας επέβαλαν οι “ευρωπαίοι εταίροι”. Εναντιωνόμαστε στην ανάθεση και στην διαμεσολάβηση και δεν τρέφουμε αυταπάτες για την εκλογική διαδικασία, μιας και η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο πολίτικο και οικονομικό σύστημα και η λύση είναι στα χεριά μας μέσα από την καθημερινή σύγκρουση με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης,  μέσα από κοινότητες αγώνα και δομές αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά.

Στα πλαίσια αυτά το Σάββατο 28/4 στη πλατεία Ταπητουργείου στον Βύρωνα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Κρίση και αναδιάρθρωση, καταστολή και ανάπτυξη και στο βάθος… εκλογές. Τα αδιέξοδα τους και η προοπτική των αγώνων μας». Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν 60-70 άτομα, όπου συζητήθηκαν, από το γενικότερο πολίτικο σκηνικό μέχρι το ζήτημα των εκλογών με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις συντρόφων και συντροφισσών, αλλά και με την παρουσία ατόμων με τους οποίους δεν είχαμε ξαναβρεθεί στα πεδία του αγώνα.

Η εισήγηση της εκδήλωσης (1, 2, 3, 4)
*με την ίδια εισήγηση συμμετείχαμε και στην εκδήλωση των συνεργαζόμενων αναρχικών ομάδων στις 4/5/2012 στο Πολυτεχνείο με θέμα:«Απέναντι στις μνημονιακές δυνάμεις και τις αντιμνημονιακές “εναλλακτικές”, η προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης»

Τη Πέμπτη 3/5 πραγματοποιήθηκε πορεία που πέρασε από τις γειτονιές του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου, με αφετηρία την πλατεία Δεληολάνη (όπου ήταν και το σημείο κατάληξης). Πρόταγμα της πορείας ήταν οι αυτοοργανομένοι-ανατρεπτικοί αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση ενάντια στις εκλογικές αυταπάτες. Η πορεία είχε 150 με 200 άτομα τα οποία δημιούργησαν ένα γεγονός στις γειτονίες μας 3 μέρες πριν το εκλογικό πανηγύρι που τάραξε το κλίμα αποχαύνωσης της προεκλογικής περιόδου. Η πορεία είχε παλμό, γράφτηκαν συνθήματα σε κομματικά γραφεία, τράπεζες και σε μαγαζιά μαυραγοριτών, πετάχτηκαν τρικάκια και μοιραστήκανε πολλά κείμενα στους περαστικούς. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική.

Related Images: