Category Archives: Ενημερώσεις

Η καταληψη Φιλολαου 99 δεν πωλειται, δεν γκρεμιζεται!

Η κατάληψη Φιλολάου 99 δεν πωλείται, δεν γκρεμίζεται!

Από την εκκένωση της Φιλολάου 99…

Στις 25/09/2020 το κράτος με συνεργό τον τυχοδιώκτη Βασίλη Παναγιωταρά, προχωρά στο σφράγισμα της κατάληψης Φιλολάου 99. Πάνοπλοι μπάτσοι εισβάλλουν στους δρόμους του Παγκρατίου και μετατρέπουν την γειτονιά σε ζώνη κατοχής. Παράλληλα, η καταστολή γίνεται θέαμα από τις δεκάδες κάμερες και μικρόφωνα που κατακλύζουν την περιοχή, αναζητώντας διακαώς “τρομοκράτες” και “γιάφκες” ώστε να ικανοποιηθεί το αφήγημα του υπ.ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοϊδη. Άμεσα, εκατοντάδες αλληλέγγυοι-ες σύντροφοι-ισσες και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρωνόμαστε έξω από το κτίριο και απονομιμοποιούμε την τρομοκρατική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Μέσα από την ολόθερμη στήριξη της γειτονιάς προς το κατειλημμένο εγχείρημα της Φιλολάου 99 (η οποία καταγράφηκε ακόμα και από τους τηλεοπτικούς φακούς…) ξεμπροστιάζεται η μηντιακή παρλάτα των συνεργατών-παπαγάλων των ΜΜΕ που θέλουν τις καταλήψεις “εστίες ανομίας”. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι δρόμοι του Παγκρατίου ζωντανεύουν χάρη στην πορεία 1000 διαδηλωτών-ριών που διατρανώνουν την αλληλεγγύη τους σε όλες τις εκκενωμένες καταλήψεις του ελλαδικού χώρου. Τον επόμενο καιρό, πραγματοποιούμε πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης σε πλατείες, δρόμους των γειτονιών μας καθώς και έξω από το κτίριο της ίδιας της κατάληψης, σπάζοντας το τείχος σιωπής και φόβου που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση με την επιχείρηση εκκένωσής της.

…στην πανδημική καταστολή

Λίγες εβδομάδες πριν, το κράτος επέλεξε να εκκενώσει ιστορικές καταλήψεις όπως η Δερβενίων 56 (Εξάρχεια), η Terra Incognita (Θεσσαλονίκη) και η Rosa Nera (Χανιά). Μια μέρα πριν την εκκένωση της Φιλολάου 99, η Αντιτρομοκρατική συλλαμβάνει 3 συντρόφους στο Κουκάκι, έχοντας από πριν κατασκευάσει άλλο ένα τρομο-σενάριο στοχοποίησης αγωνιζόμενων ανθρώπων με σκοπό την φυσική και πολιτική τους εξόντωση. Το κυβερνητικό δόγμα “Νόμος και Τάξη” και η καταστολή οποιασδήποτε εστίας αντίστασης αποκτούν νέα σημασία και ένταση καθώς γενικευμένες απαγορεύσεις, αντιεξεγερτικά και αντικοινωνικά μέτρα επιβάλλονται με φόντο την κρατική εκμετάλλευση της πανδημίας (εξώσεις, απολύσεις, αστυνομοκρατία και πρόστιμα, απαγόρευση συναθροίσεων και διαδηλώσεων κ.α). Ένα ολοκληρωτικό και αστυνομικό καθεστώς που δεν περιορίζεται στην καταστολή καταλήψεων αλλά επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, διατάσσει την αναστολή συνταγματικών άρθρων (πανελλαδική απαγόρευση και χτύπημα των διαδηλώσεων 17/11 και 6/12), ποινικοποιεί και φιμώνει οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης (εκκένωση και συλλήψεις 92 αγωνιστών σε ΕΜΠ και Πρυτανεία ΕΜΠ στις 13/11).

Από την ιστορία της απελευθερωμένης ζωής της Φιλολάου 99…

Τον Σεπτέμβρη του 2016, η πρακτική της κατάληψης του κτιρίου της Φιλολάου 99 από μια χούφτα αγωνιζόμενων ανθρώπων αντέστρεψε την, εδώ και δεκαετίες, πορεία εγκατάλειψης και απονέκρωσης του χώρου. Το άλλοτε κτίριο-φάντασμα στη Φιλολάου 99 στο Παγκράτι, απέκτησε ξανά ζωή μέσα από την συλλογική εργασία των καταληψιών, που βασίστηκαν στις δικές τους πλάτες, χωρίς καμιά αρχή, κόμμα, χρηματοδότη ή ΜΚΟ πάνω από το κεφάλι τους. Μετά από 24 χρόνια εγκατάλειψης, μεταμορφώθηκε σε κάτι χρήσιμο και σημαντικό: σ’ ένα ζωντανό τόπο συνάντησης και δημιουργίας για τους κατοίκους της γειτονιάς, σ’ ένα ορμητήριο αμφισβήτησης για τις αγωνιζόμενες κατοίκους και το ευρύτερο αυτοοργανωμένο κίνημα αντίστασης. Στην κατάληψη της Φιλολάου 99 εδώ και 4 χρόνια λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις, συνελεύσεις και συναντήσεις αγωνιζόμενων πρωτοβουλιών, στεγάζεται βιβλιοθήκη και πολιτικό αρχείο του αντιεξουσιαστικού κινήματος, κύκλοι αυτομόρφωσης, φωτοτυπική δομή, βραδιές και μαθήματα χορού tango. Ακόμα και μέσα στο διάστημα του lockdown, του Μαρτίου-Απριλίου 2020, η κατάληψη αρνήθηκε να κλείσει τις πόρτες της στον ιό της αλληλεγγύης, αλλά φρόντισε μέσα από αυτοοργανωμένες δομές αλληλοβοήθειας (συλλογή και μοίρασμα ειδών 1ης ανάγκης, συλλογικές κουζίνες, παρεμβάσεις σε λαϊκές αγορές, ταμείο ενίσχυσης φυλακισμένων αγωνιστών κ.ά) να στηρίξει υλικά, ηθικά και πολιτικά όσους ανθρώπους το’ χαν ανάγκη μέσα σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη συνθήκη. Η ατομική ευθύνη συνδέθηκε έτσι άρρηκτα με την συλλογική υπευθυνότητα. Και είναι απότοκο της συλλογικής μας υπευθυνότητας όχι μόνο να διεκδικούμε τον χώρο της κατάληψης αλλά και να σταθούμε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε απόπειρα αρπαγής ή καταστροφής των κινηματικών υποδομών που βρίσκονται ακόμα στο εσωτερικό της (κινηματικό αρχείο και βιβλιοθήκη, ηχητικές εγκαταστάσεις, εκτυπωτικά μηχανήματα, προτζέκτορας, ηλεκτρικός εξοπλισμός, έπιπλα, εργαλεία για την αποκατάσταση και συντήρηση του χώρου κ.α).

…στον κυκεώνα της γραφειοκρατικής της αρπαγής

Ο πρώτος και μοναδικός ιδιοκτήτης του κτιρίου της Φιλολάου 99 γεννήθηκε το 1901, ονομάζεται Κ.Σταυρόπουλος και απεβίωσε την 1/8/1998. Μετά τον θάνατό του, το 1998 δημοσιεύονται 3 πραγματικές διαθήκες και 10 χρόνια αργότερα, το 2008, δημοσιεύεται 1 επιπλέον πλαστή διαθήκη.

  • Στην 1η ιδιόγραφη διαθήκη, που συντάχτηκε το 1976 και δημοσιεύεται στις 26/8/1998, ο Κ.Σταυρόπουλος αφήνει το κτίριο της Φιλολάου 99 σε πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο δεν υφίσταται πλέον (σχολείο από τον τόπο καταγωγής του).
  • Στην 2η ιδιόγραφη διαθήκη, που συντάχτηκε το 1996 και δημοσιεύεται στις 26/8/1998, ο Κ.Σ αφήνει και πάλι το κτίριο της Φιλολάου 99 στο ίδιο πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
  • H 3η διαθήκη συντάσσεται από συμβολαιογράφο την 15/7/1998 και δημοσιεύεται στις 16/9/1998. Με αυτήν, ο Κ.Σ. ανακαλεί κάθε προηγούμενη διαθήκη του και αναφέρει μόνο ότι αφήνει ένα αγρόκτημα σε συγγενή του.
  • Η 4η διαθήκη δημοσιεύεται στις 15/2/2008 με αίτημα του εφοριακού στο επάγγελμα Παπαευαγγέλου Ε., την οποία και εμφανίζει ως ιδιόγραφη του Κ.Σ. με ημερομηνία σύνταξης την 9/5/1998, δηλαδή 2 μήνες πριν την τελευταία διαθήκη του Σταυρόπουλου- όπου ανακάλεσε κάθε προηγούμενη. Στην διαθήκη αυτή, όλως τυχαίως, ορίζεται κληρονόμος του κτιρίου της Φιλολάου 99 (όπου είναι και το μόνο περιεχόμενο της διαθήκης) ο Παπαευαγγέλου. Στις 2 προηγούμενες διαθήκες ο Σταυρόπουλος χρησιμοποιεί καθαρεύουσα γλώσσα, πολυτονικό σύστημα και έχει ξεκάθαρο προσωπικό γραφικό χαρακτήρα ενώ στην πλαστή, ο γραφικός χαρακτήρας δεν έχει καμία σχέση, χρησιμοποιείται κοινή νέα ελληνική και μονοτονικό σύστημα. Κερασάκι στην τούρτα, η αποτυχημένη απομίμηση της υπογραφής του διαθέτη καθώς και η απουσία της προσωπικής του σφραγίδας.

Κατά τον χρόνο της σύνταξης της τελευταίας αυτής διαθήκης ο Σταυρόπουλος είναι 97 χρονών και μόνιμα εγκατεστημένος στην Πλατιάνα Ηλείας. Η επιλογή του να έρθει στην Αθήνα για να συντάξει ιδιογράφως τη διαθήκη του, όπως αναγράφεται μέσα σε αυτήν, είναι μάλλον σενάριο του αδιάβαστου πλαστογράφου. Και σε κάθε περίπτωση, η διαθήκη αυτή έχει ανακληθεί με την διαθήκη που συντάχθηκε στις 15-7-1998. Επιπλέον, από τη δημοσίευσή της το 2008 ο Παπαευαγγέλου δεν κάνει καμία κίνηση, ούτε καν αποδέχεται την κληρονομιά, παρά μόνο συντάσσει την δική του διαθήκη.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον φερόμενο ιδιοκτήτη, γνωστό σ΄εμάς λαμόγιο, Βασίλη Παναγιωταρά, εγγονό του πλαστογράφου Παπαευαγγέλου. Ο Παπαευαγγέλου, στις 29-5-2008, τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της πλαστής διαθήκης, συντάσσει τη δική του διαθήκη, αφήνοντας ως κληρονόμο του ακινήτου τον εγγονό του.

Δέκα χρόνια μετά, και πλέον ένα χρόνο από την έναρξη της κατάληψης της Φιλολάου 99, στις 10-2-2017, ο Παπαευαγγέλου πεθαίνει και στις 19-4-2017, ο Παναγιωταράς δημοσιεύει τη διαθήκη του παππού του. Στη συνέχεια, ο ίδιος αποδέχεται την κληρονομιά (το κτίριο της Φιλολάου 99) για λογαριασμό τόσο του ίδιου όσο και του παππού του, και κάπως έτσι “κληρονομεί” την πλαστογραφία του παππού του και αρχίζει να ξερογλείφεται για την λεία που αυτή μπορεί να αποφέρει.

Από την επιχείρηση καταστολής της κατάληψης Φιλολάου 99…

Η πρώτη επαφή των καταληψιών με τον πλαστογράφο-κοράκι Β.Παναγιωταρά γίνεται μόλις την άνοιξη του 2019 οπότε και ο εν λόγω κύριος εμφανίζεται έξω από την κατάληψη ως “νόμιμος ιδιοκτήτης” που ζητά την αποχώρησή μας. Σύντομα, μπαίνει στο παιχνίδι και ο δικηγόρος του, Χαράλαμπος Μιχάλης ο οποίος εξαπολύοντας απειλές, μάς ενημερώνει τηλεφωνικά ότι “έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες προς τις αρμόδιες αρχές”, δηλαδή ενημέρωση του Α.Τ. Παγκρατίου και της εισαγγελικής αρχής για την ύπαρξη της κατάληψης. Ο εν λόγω δικηγόρος παράλληλα φέρει την ιδιότητα του νομικού συμβούλου του δήμου Ιλίου και του αιωνόβιου πασόκου δημάρχου Ζενέτου ενώ με μια απλή έρευνα, ο εν λόγω δικηγόρος διαθέτει ιδιαίτερες σχέσεις και προσβάσεις στην διεύθυνση του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών. Οι προκλήσεις των παραπάνω αρπακτικών λειτούργησαν ξεκάθαρα ως άλλοθι για την καταστολή του εγχειρήματος, γεγονός που η κατάληψη έγκαιρα δημοσιοποίησε προς πάσα κατεύθυνση. Η καταστολή της κατάληψης Φιλολάου 99 ουδεμία σχέση έχει με την δήθεν αποκατάσταση της νομιμότητας (ποιάς νομιμότητας;) αλλά αποτελεί συνέχεια της κατασταλτικής στρατηγικής του κράτους ενάντια στις καταλήψεις και τις κοινότητες αγώνα που τούς δίνουν ζωή. Στρατηγική που αποκαλύπτεται με σαφήνεια και μετά την εκκένωση της κατάληψης οπότε η Διεύθυνση Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Παγκρατίου (Πρατίνου 49) εξάντλησε κάθε χαφιεδίστικη πρακτική απέναντι στο εγχείρημά μας. Συγκεκριμένα, κάλεσε τηλεφωνικά ιδιοκτήτες αναξιοποίητων κτιρίων της γύρω περιοχής ώστε να τους ρωτήσει για τα σχέδια αξιοποίησης τους καθώς και για να τους “εφιστήσει την προσοχή” απέναντι στους καταληψίες της Φιλολάου 99! Επιπλέον, σε όσους ιδιοκτήτες προσήλθαν στο Α.Τ. Παγκρατίου, οι μπάτσοι παρουσίασαν φωτογραφίες των καταληψιών ώστε να προβούν σε διαδικασία αναγνώρισης, καλώντας τους ανοιχτά να συνεργαστούν στο χαφιεδίστικο έργο της Ασφάλειας. Τους ενημερώνουμε, έστω και τώρα, ότι οι αγώνες μας, το εγχείρημά μας και οι αγωνιζόμενοι άνθρωποί του, έχουν πολύ πιο βαθιές ρίζες στη γειτονιά από ένα μάτσο κρατικών υπαλλήλων, ένστολων ή μη.

…στη μεθόδευση αγοραπωλησίας της!

Στη συμπαιγνία μπάτσων-ιδιοκτήτη-δικηγόρου δεν θα μπορούσε να μην προστεθεί και το “επιχειρηματικό δαιμόνιο” των μεσιτών. Διάφορα μεσιτικά γραφεία έδειξαν ενδιαφέρον για τη Φιλολάου 99. Ένα από αυτά και το Real Estate One. στα τέλη του 2020, αναρτά στο site του αγγελία πώλησης του οικοπέδου της Φιλολάου 99 έναντι 360.000 ευρώ, αγγελία που “κατεβαίνει” λίγες μέρες μετά. Το εν λόγω μεσιτικό γραφείο, συμφερόντων Θεόδωρου Ταρλαγιά που διαθέτει γραφεία στον Αγ.Δημήτριο και στο Περιστέρι (ενώ ανοίγει καινούργια στο κέντρο της Αθήνας) συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μεγαλύτερων μεσιτικών γραφείων στις υπηρεσίες του real estate κεφαλαίου πανελλαδικά. Το Real Estate One, η διεύθυνση και το νομικό του τμήμα, γνωρίζουν πολύ καλά τι στεγάζεται στο κτίριο αυτό και φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι η φωτογραφία της αγγελίας τραβήχτηκε στις 30/11, όπου κοστουμαρισμένοι εκπρόσωποι της εταιρείας παραβρέθηκαν έξω από την κατάληψη μαζί με αστυνομική δύναμη και συνεργείο ώστε να σφραγιστούν καλύτερα τα παράθυρα του κτιρίου. Επίσης, μπροστά στα ποσοστά που θα εισπράξουν από την αγοραπωλησία του οικοπέδου, φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει ούτε καν η νομιμοφάνεια (πόσω μάλλον η νομιμότητα…) των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου που εμπορεύονται εκ μέρους του τυχοδιώκτη Β.Παναγιωταρά. Είναι σαφές ότι στον “επαγγελματισμό” τους συμπεριλαμβάνονται και όλες οι πρόσφορες τακτικές “αβλεψίας” τους. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Την ώρα που μας πνίγουν οι εξώσεις και οι εκβιασμοί των αυξημένων ενοικίων, την ώρα που οι γειτονιές μας μετατρέπονται βίαια σε τουριστικά-καταναλωτικά θέρετρα και εμπορευματοποιείται κάθε τ.μ δημόσιου χώρου, η σύγκρουση με τον οχετό των μεσιτών, του real estate κεφαλαίου και την αρπακτικότητα του κάθε ιδιοκτήτη είναι αναπόφευκτη.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κοινότητα της κατάληψης Φιλολάου 99 είναι εδώ.

Ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να απαντήσουμε περί νόμιμων ή παράνομων πρακτικών και δε θα το κάνουμε ούτε τώρα. Άλλωστε, το τι είναι παράνομο ή όχι είναι κάτι που τίθεται ως ερώτημα από τους “από πάνω” και όχι από τον κόσμο του αγώνα. Έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι εκείνοι που δηλώνουν υπέρμαχοι της νομιμότητας, δεν έχουν στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα να κάνουν τα στραβά μάτια για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Τίποτα καινούργιο για μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η νομιμότητα, όπως υπάρχει στα κυρίαρχα αφηγήματα, χρησιμοποιείται κατά το δοκούν και, ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο απέναντι σε ότι φαντάζει ως απειλητικό. Ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει προκειμένου να πετύχει το σκοπό του, ακόμα κι εκείνα τα μέσα που διατείνεται ότι πολεμάει – εν προκειμένου, μια πλαστή διαθήκη.

Η υπεράσπιση του κατειλημμένου εδάφους παραμένει ανοιχτή και συνδέεται με την διεκδίκηση και τον αγώνα για την ίδια την ζωή μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Δεν θα επιτρέψουμε ο πολιτισμός της ιδιοκτησίας να κλέψει έναν ακόμα ζωτικό χώρο για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους, για τους κατοίκους των γειτονιών μας. Δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν την προοπτική της ελεύθερης και κοινόχρηστης αξιοποίησης του κτιρίου καθώς και των κινηματικών υποδομών που παραμένουν όμηρες μέχρι και σήμερα εντός του. Γιατί οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια των κτιρίων, είναι τα θεμέλια για το χτίσιμο σχέσεων αλληλεγγύης, ισότητας και κοινοκτημοσύνης μεταξύ των καταπιεσμένων.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα βρεθούμε απέναντι σ’ όποιον μεθοδεύει και υλοποιεί σχέδια καταστροφής και αγοραπωλησίας της Φιλολάου 99 και καλούμε κάθε εμπλεκόμενο να απαντήσει δημόσια και άμεσα στην ανακοίνωσή μας.

Η κατάληψη Φιλολάου 99 ή θα παραμείνει στα χέρια του αγωνιζόμενου κόσμου ή δεν θα γίνει τίποτα.

Το’ πάμε και το ξαναλέμε: έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο να καταλάβουμε. Μπάτσοι, ιδιοκτήτες, μεσίτες, δικηγόροι και κάθε λογής κομπιναδόροι, ακούστε το καλά, και ότι και να γίνει, η Φιλολάου 99, κατάληψη θα μείνει!

Αλληλεγγύη σε όλες τις καταλήψεις!

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΙΛΟΛΑΟΥ 99

filolaou99@riseup.net

ΥΓ. Επισυνάπτεται η πλαστή διαθήκη, τα αυθεντικά έγγραφα των διαθηκών του Κ. Σταυρόπουλου καθώς και απόσπασμα από το προσωπικό του ημερολόγιο.

Απόσπασμα_προσωπικού_σημειωματαρίου.pdf

3η_Διαθήκη.pdf

2η_Διαθήκη.pdf

1η_Διαθήκη.pdf

Πλαστή_διαθήκη_.pdf

Related Images:

Καταληψη Φιλολαου 99 – χρονικο δρασεων

Κατάληψη Φιλολάου 99 – Ανακαταλαμβάνοντας τις ζωές μας

Στις 25/09/2020 το κράτος με συνεργό τον τυχοδιώκτη Βασίλη Παναγιωταρά, εκκένωσε την κατάληψη Φιλολάου 99. Μια κατάληψη που για τέσσερα χρόνια αποτέλεσε ένα τόπο συνάντησης, δημιουργίας και αντίστασης. Δεν θα επιτρέψουμε ο πολιτισμός της ιδιοκτησίας να κλέψει έναν ακόμα ζωτικό χώρο για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους, για τους κατοίκους των γειτονιών μας. Γιατί οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια των κτηρίων, είναι τα θεμέλια για το χτίσιμο σχέσεων αλληλεγγύης, ισότητας και κοινοκτημοσύνης μεταξύ των καταπιεσμένων.

Παρασκευή 25/9 Το πρωί της Παρασκευής μπάτσοι εισβάλουν στη κατάληψη Φιλολάου 99. Ως πρώτη απάντηση πραγματοποιείται συγκέντρωση δεκάδων συντρόφων – συντροφισσών και αλληλέγγυων σε μικρή απόσταση από το κτήριο, υπάρχει πανό, ακούγονται συνθήματα και ο κόσμος της γειτονιάς ενημερώνεται για το συμβάν μέσω κειμένων, που μοιράζονται, μέσω των συζητήσεων που προκύπτουν και μέσα από το καλέσματα της ντουντούκας. Ο κόσμος παρέμεινε αρκετές ώρες στο σημείο και μαζί με την γειτονιά στάθηκε απέναντι στις κατασταλτικές δυνάμεις.Το ίδιο απόγευμα καλείται στο Άλσος Παγκρατίου πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή. Στην πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες κόσμου, από τη γειτονιά, συντρόφισσες σύντροφοι και αλληλέγγυα άτομα. Η πορεία είχε δυναμικό παλμό και, παρά τις τρομοκρατικές διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες στις γειτονιές μας, ξεκίνησε κα ολοκληρώθηκε στην προαποφασισμένη διαδρομή.

Σάββατο 26/09 Μετά την μαζική πορεία της Παρασκευής 25/9, το πρωί της επόμενης μέρας μας βρήκε και πάλι στους δρόμους των γειτονιών μας. Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μοίρασμα ανακοινώσεων και συζήτηση με τον κόσμο της γειτονιάς από την πλατεία Καισαριανής, κατά μήκος της οδού Φιλολάου, ως και την πλατεία Βαρνάβα. Καλούσαμε την γειτονιά στην απογευματινή συζήτηση- ενημέρωση που οργανώθηκε στο άλσος Παγκρατίου την ίδια μέρα για την υπεράσπιση των αγώνων και των καταλήψεων.Έξω από το σφραγισμένο κτίριο της ΦΙλολάου 99 και παρά την παρουσία ομάδας ΟΠΚΕ, αναρτήσαμε πανό πάνω στον τοίχο της κατάληψης με τα συνθήματα “Η ζωή δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στον δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις. Έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο να καταλάβουμε. Αλληλεγγύη στις καταλήψεις”. Σταθήκαμε για ώρα έξω από τον χώρο της κατάληψης, μιλώντας με περίοικους οι οποίοι έδειξαν απλόχερα την αλληλεγγύη τους σε εμάς καθώς και την ενόχλησή τους από την στρατοπέδευση των μπάτσων στην περιοχή. Όπως, δείχνει και το βίντεο που δημοσιεύουμε, οι μπάτσοι προχώρησαν στο κατέβασμα του πανό εισπράττοντας την δημόσια χλεύη της γειτονιάς και αποδεικνύοντας ποιοι είναι παρείσακτοι στη γειτονιά.Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για την υπεράσπισης των καταλήψεων & των αγώνων μας στο Άλσος Παγκρατίου.

Κυριακή 27/9 Πορεία στα Πετράλωνα με τη συμμετοχή 100 συντρόφων-ισσων πραγματοποιείται πορεία αντιπληρόφηρησης στη γειτονιά των Πετραλώνων, περιοχή που κατοικεί ο τυχοδιώκτης Β.Παναγιωταράς. Με κείμενα, συνθήματα και τρικάκια ενημερώσαμε τη γειτονιά για την κατασταλτική επιχείρηση εναντίον της κατάληψης Φιλολάου 99 και αλλά και το σύνολο των εγχειρημάτων αγώνα.

Δευτέρα 28/9 και την Τρίτη 29/9 Πραγματοποιήθηκαν μοιράσματα κειμένων στην γειτονιά και συζητήσεις με τους κατοίκους, κατά μήκος όλης της Φιλολάου. Ακόμα και στους δρόμους η Κατάληψη Φιλολάου 99 παραμένει ζωντανή και διεκδικεί την ορατότητα της μέσα απο την καθημερινή της παρουσία στην γειτονιά.

Τετάρτη 30/9 Βρεθήκαμε σε σχολεία στο Παγκράτι και στην Καισαριανή για να στηρίξουμε έμπρακτα των αγώνα τους υπέρ των καταλήψεων. Εκεί ενημερώσαμε και συζητήσαμε με μαθητές και καθηγητές για τα γεγονότα, μοιράσαμε κείμενα και πετάχτηκαν τρικάκια.

Πέμπτη 1/10 Στηρίξαμε την πορεία που πραγματοποιήθηκε στις γειτονιές μας και συγκεκριμένα στην Ζωγράφου έναντι στις σεξιστικές επιθέσεις.

Παρασκευή 2/10 Το πρωί της Παρασκευής η κοινότητα της Φιλολάου 99 στήριξε έμπρακτα την μαθητική πορεία του 1ου ΓΕΛ Καισαριανής. Στην πορεία πετάχτηκαν τρικάκια για την υπεράσπιση των καταλήψεων. Το μεσημέρι εκείνης της μέρας ομάδα συντρόφων/ισσών μοίρασε κείμενα και πέταξε τρικάκια σε όλα τα Λύκεια του Βύρωνα.

Σάββατο 3/10 Πραγματοποιήθηκε μοίρασμα σε Παγκράτι και Βύρωνα με δυο κείμενα από την Κοινότητα της κατάληψης Φιλολάου 99. Το πρώτο κείμενο αφορά την εκκένωση της κατάληψης και αποτελεί για ακόμα μια φορά συνάντηση και συζήτηση με την γειτονιά. Ταυτόχρονα μοιράζεται και κείμενο για την προπαγάνδιση και την στήριξη της απεργίας/μοτοπορείας του Σ.Β.Ε.Ο.Δ. Στη διάρκεια του μοιράσματος γίνεται μια στάση έξω από την κατάληψη για να κρεμαστεί πανό που καλεί στην απεργία “8/10 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ, 11:00 Π. Άρεως”, μείναμε αρκετή ώρα στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα,όπως φαίνεται στο βίντεο.

(…)”Για εμάς, ως αναρχικές/οι αλλά και ως κομμάτι των ανατολικών συνοικιών, η αξία της κατάληψης για τη γειτονιά και τον κόσμο του αγώνα είναι ανεκτίμητη και δε χωράει στη ζυγαριά με τα κέρδη που προσπαθεί να αποκομίσει ο κάθε κομπιναδόρος μικρός ή μεγάλος ιδιοκτήτης, ούτε φυσικά μας αφορούν τα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου για «ανάπλαση» και «ανάπτυξη» των γειτονιών μας. Η κατάληψη της Φιλολάου 99 θα παραμείνει ένα κέντρο αγώνα και συνάντησης, ένας ακόμα θύλακας αντίστασης μέσα στην πόλη.”

(…)”Την ώρα που μας πνίγουν οι εξώσεις και οι εκβιασμοί των αυξημένων ενοικίων, την ώρα που οι γειτονιές μας μετατρέπονται βίαια σε τουριστικά-καταναλωτικά θέρετρα και εμπορευματοποιείται κάθε τ/μ. Δημόσιου χώρου, η σύγκρουση με τον οχετό των μεσιτών, του real estate κεφαλαίου και την αρπακτικότητα του κάθε ιδιοκτήτη είναι αναπόφευκτη. Η επιλογή να μπούμε στα άδεια σπίτια και να τα μετατρέψουμε σε συλλογικές κατοικίες ή συλλογικά εγχειρήματα αγώνα αποτελεί μια ανοικτή κοινωνική πρόταση για την απαλλοτρίωση και απελευθέρωση χώρων και σπιτιών, αναγκαίων για την κάλυψη των ταξικών-κοινωνικών μας αναγκών. Δεν θα επιτρέψουμε ο πολιτισμός της ιδιοκτησίας να κλέψει έναν ακόμα ζωτικό χώρο για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους, για τους κατοίκους των γειτονιών μας. Γιατί οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια των κτιρίων, είναι τα θεμέλια για το χτίσιμο ανατρεπτικών.”

Βίντεο από το Σάββατο 26/9: Κατάληψη Φιλολάου 99 – 1η μέρα σφραγίσματος

Βίντεο από το Σάββατο 3/10: Παρέμβαση έξω από την σφραγισμένη κατάληψη Φιλολάου 99 εν όψει της απεργίας των κούριερ/ντελίβερι/διανομέων στις 8 Οκτώβρη

Κοινότητα Κατάληψης Φιλολάου 99

Related Images:

Κατάληψη Φιλολάου 99 – 1η μέρα σφραγίσματος

Μετά την μαζική πορεία της Παρασκευής 25/9, το πρωί της επόμενης μέρας μας βρήκε και πάλι στους δρόμους των γειτονιών μας. Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μοίρασμα ανακοινώσεων και συζήτηση με τον κόσμο της γειτονιάς από την πλατεία Καισαριανής, κατά μήκος της οδού Φιλολάου, ως και την πλατεία Βαρνάβα. Καλούσαμε την γειτονιά στην απογευματινή συζήτηση- ενημέρωση που οργανώθηκε στο άλσος Παγκρατίου την ίδια μέρα για την υπεράσπιση των αγώνων και των καταλήψεων.

Έξω από το σφραγισμένο κτίριο της ΦΙλολάου 99 και παρά την παρουσία ομάδας ΟΠΚΕ, αναρτήσαμε πανό πάνω στον τοίχο της κατάληψης με τα συνθήματα “Η ζωή δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, στον δρόμο γεννιούνται συνειεδήσεις. Έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο να καταλάβουμε. Αλληλεγγύη στις καταλήψεις”. Σταθήκαμε για ώρα έξω από τον χώρο της κατάληψης, μιλώντας με περίοικους οι οποίοι έδειξαν απλόχερα την αλληλεγγύη τους σε εμάς καθώς και την ενόχλησή τους από την στρατοπέδευση των μπάτσων στην περιοχή.

Όπως, δείχνει και το βίντεο που δημοσιεύουμε, οι μπάτσοι προχώρησαν στο κατέβασμα του πανό εισπράττοντας την δημόσια χλεύη της γειτονιάς και αποδεικνύοντας ποιοι είναι παρείσακτοι στη γειτονιά.

Συνεχίζουμε…

Κατάληψη Φιλολάου 99 – 1η μέρα σφραγίσματος

Κοινότητα Κατάληψης Φιλολάου 99

Related Images:

Συνολική ενημέρωση για την υπόθεση Leroy Merlin

Τα γεγονότα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 12/7, στο κατάστημα της γαλλικής πολυεθνικής «Leroy Merlin» στην οδό Πειραιώς, μια απλή απόπειρα κλοπής μερικών εμπορευμάτων συνολικής αξίας 180 ευρώ στέκεται η αφορμή ώστε να διαμορφωθεί ένα κακοστημένο σενάριο «ληστρικής κλοπής από κοινού» μετά από μια σειρά εργοδοτικών, διωκτικών και εισαγγελικών μεθοδεύσεων. Οι δύο «δράστες», ο Χριστόφορος Κορτέσης και ο Θύμιος Α. αφού γίνονται αντιληπτοί από τους securitάδες του καταστήματος, οδηγούνται στο γνωστό «δωματιάκι ασφαλείας»- που διαθέτουν όλες οι μεγαλοεταιρείες για περιπτώσεις που πιάνουν ανθρώπους να αφαιρούν προϊόντα ανάγκης για την επιβίωση τους- με σαφή σκοπό να «επιλυθεί το ζήτημα» με την απόδοση του χρηματικού αντιτίμου των εμπορευμάτων. 

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, και ανάλογα με την τακτική της κάθε εταιρείας, απαιτείται από τους «δράστες» το χρηματικό αντίτιμο ενώ τους ασκείται ψυχολογική (ενίοτε και σωματική) πίεση ώστε να μην επαναλάβουν το «φοβερό» αδίκημα της προσπάθειάς τους να επιβιώσουν με τους πενιχρούς μισθούς που λαμβάνουν ή όντας άνεργοι. Μια πράξη στην οποία καθημερινά και διαχρονικά χιλιάδες προλετάριοι προσφεύγουν ή επιλέγουν για την επιβίωσή τους, μια πράξη που έχει διαδοθεί ακόμη περισσότερο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι, βέβαια, λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες φτωχοδιάβολοι σέρνονται στα δικαστήρια για αφαίρεση ειδών πρώτης ανάγκης ή για λίγα ευρώ με σκοπό τον παραδειγματισμό χιλιάδων άλλων. Ως εδώ, φαίνεται πως πρόκειται για ένα κοινό συμβάν «απλής απόπειρας κλοπής» από τα εκατοντάδες καθημερινά σε αλυσίδες σουπερμάρκετ και μεγάλα καταστήματα.

Εν προκειμένω,  η εξόφθαλμα «παράνομη» αλλά ουσιαστικά ανήθικη και απάνθρωπη κράτηση των δύο συντρόφων στο δωματιάκι ασφαλείας της Leroy Merlin παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η εταιρεία security OVIT A.E μετέρχεται αναβαθμισμένες ανακριτικές μεθόδους και εκβιασμούς ώστε να πετύχει διαφορετικούς σκοπούς από τους «συνηθισμένους». Αρχικά, οι κάμερες ασφαλείας του καταστήματος καταγράφουν την συνομιλία και την εξυπηρέτηση του Χ.Κορτέση από συγκεκριμένο εργαζόμενο της εταιρείας, με τον όποιο συνδέεται και με προσωπική-πολιτική γνωριμία και φιλία. Ο σύντροφος εργαζόμενος Γιάννης Α., εργάζεται στην εταιρεία για πάνω από 6 χρόνια και έχει ενεργή πολιτική-συνδικαλιστική δράση στον κλάδο του εμπορίου ως απεργός, ως αλληλέγγυος στους συναδέλφους του μέσα στον χώρο εργασίας του, όντας και μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, καθώς και μέσα από την συμμετοχή του σε εργατικές συλλογικότητες βάσης και στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, ευρύτερα. H στάση του αυτή είναι αρκετή ώστε η εταιρεία να τον στοχοποιήσει για την συνδικαλιστική του δράση και να επιχειρήσει με διάφορες μεθόδους να τον εξοντώσει.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, στήνεται αρχικά η επιχείρηση στιγματισμού και ενοχοποίησης του εργαζόμενου από την διεύθυνση της Leroy Merlin σε συμπαιγνία με την εταιρεία security OVIT A.E. Ενώ το ζήτημα της κλοπής φαινόταν να διευθετείται με τον «τυπικό τρόπο» (της άμεσης επιστροφής των προϊόντων και της καταγραφής του περιστατικού), η εταιρία security OVIT, καθ’ υπόδειξη της εργοδότριας εταιρείας Leroy Merlin, αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι τακτική. Από την μία, δεν επιτρέπει στους «δράστες» να φύγουν όταν φίλοι και σύντροφοι τους ήρθαν να καταβάλλουν το ποσό της αξίας των προϊόντων και από την άλλη, εκβιάζουν τον σύντροφο εργαζόμενο να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της δήθεν συμμετοχής του στο περιστατικό. 

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος και συν-ιδιοκτήτης της εταιρείας security OVIT Δρίβας, ο οποίος φτάνει εσπευσμένα στο κατάστημα για να διαχειριστεί προσωπικά την «υπόθεση», κατά την ομηρία των 2 συντρόφων στο «δωματιάκι ασφαλείας» για 2 ώρες, τους υποδεικνύει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα υποδείκνυαν ως συνεργό τους τον εργαζόμενο Γιάννη Α. στο περιστατικό της κλοπής. Στην άρνηση των 2 συντρόφων, ο Δρίβας απαντά με απειλές, βρισιές και με άσκηση σωματικής βίας εναντίον τους με την ανοχή της Leroy Merlin. Ταυτόχρονα, αποδέκτες απειλών και βρισιών από τους securitάδες γίνονται και οι σύντροφοι που βρίσκονταν έξω από το κατάστημα με σκοπό να συνδράμουν οικονομικά τους 2 συντρόφους καθώς και να διαμαρτυρηθούν για τις μεθοδεύσεις του Δρίβα. Μετά από 2 ώρες εκβιασμών και απειλών, μέσα σε μια συνθήκη ιδιότυπου βασανισμού με τραμπουκισμούς, κεφαλοκλειδώματα και ψυχολογικό εκβιασμό προς τον Κορτέση με αφορμή το καθεστώς αναστολής ποινής στο οποίο βρίσκεται, οι σύντροφοι καταφέρνουν να απεμπλέξουν τους δύο ανθρώπους από την παράνομη ομηρία τους και αποχωρούν. 

Λίγη ώρα πριν, σε άλλο όροφο του καταστήματος, ο εργαζόμενος Γιάννης  αρνείται να ενδώσει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας για παραίτηση, υπερασπιζόμενος την θέση εργασίας του, την συνδικαλιστική-αγωνιστική του δράση, καθώς και την φιλική-συντροφική του γνωριμία με τον Χ.Κ. Μάλιστα, επί τόπου καλείται στην ασφάλεια Πειραιά για να καταθέσει ως μάρτυρας για το περιστατικό, όπως και συμβαίνει.

Η υπόθεση παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν οι αστυνομικές αρχές «ανακαλύπτουν» πως ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων είναι ο Χριστόφορος Κορτέσης. Ένας αναρχικός με πολύχρονη συμμετοχή στους κοινωνικούς – ταξικούς αγώνες, που βρίσκεται σε καθεστώς «αναστολής ποινής» για την κατηγορία και, εντέλει, καταδίκη του για συμμετοχή στην επαναστατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Ο σύντροφος το απόγευμα της επόμενης μέρας, Σάββατο 13/7, συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας από ασφαλίτες και η μεταφορά του με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ στην ασφάλεια Πειραιά διαρκεί παραπάνω από 1 ώρα, γίνεται με κουκούλα στο κεφάλι και χειροπέδες στα χέρια ενώ ο σύντροφος ξυλοκοπείται με γροθιές στο πρόσωπο και όλο το σώμα. Το ίδιο βράδυ, γίνεται αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του στην Κυψέλη, και κάποια κομμένα κουρτινόξυλα στοιχειοθετούν την κατηγορία της οπλοκατοχής!

Οι ανακριτικές διαδικασίες, οι εισαγγελικές μεθοδεύσεις και το διογκωμένο κατηγορητήριο.

Την Κυριακή 14/07, ο σύντροφος Χριστόφορος Κορτέσης οδηγείται στην εισαγγελία Πειραιά στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, με 3 πλημμεληματικές κατηγορίες (κλοπή, παράνομη χρήση βίας και σωματικές βλάβες). Η εισαγγελέας Αγγελούδη βασιζόμενη στις καταθέσεις των seuritάδων και, κυρίως, στη μακροσκελή κατάθεση του Δρίβα, απλώς ανακοινώνει μετά από 1,5 ώρα την αναβάθμιση και διόγκωση του κατηγορητηρίου στη κακουργηματική δίωξη της «ληστρικής κλοπής από κοινού», και παραπέμπει τον σύντροφο σε ανακριτή. Πρόκειται για την πρώτη συνειδητή πράξη διόγκωσης και διεύρυνσης του κατηγορητηρίου με σκοπό την εξόντωση και την ομηρία 7 συνολικά αγωνιζόμενων ανθρώπων. Η εισαγγελέας Αγγελούδη αναβαθμίζοντας την κατηγορία σε «ληστρική κλοπή από κοινού» βάζει τα θεμέλια για την εκ νέου προφυλάκιση του συντρόφου Χ.Κ., ενώ διευρύνει τις διώξεις σε άλλα 6 πρόσωπα: η ίδια απαγγέλει την κατηγορία της «άμεσης συνέργιας σε ληστρική κλοπή» στον εργαζόμενο Γιάννη Α. ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν απλός μάρτυρας, ενώ για «υπόθαλψη εγκληματία» κατηγορούνται και οι 4 σύντροφοι-ισσες που έσπευσαν στο κατάστημα της Leroy Merlin να συνδράμουν οικονομικά τους 2 συντρόφους καθώς και να βάλουν τέλος στην ιδιότυπη αιχμαλωσία τους δημοσιοποιώντας τα γεγονότα.

Την Τρίτη 16/7 ο σύντροφος Χ.Κ. οδηγείται στον ανακριτή για ν’ απολογηθεί. Οι εισαγγελικές μεθοδεύσεις και ακροβασίες επικυρώθηκαν και από τον ανακριτή, ο οποίο αποφάσισε την προφυλάκιση του συντρόφου. Σε μια διαδικασία που κράτησε 3 ολόκληρες ώρες, ο Χ.Κ. αποδέχεται την κατηγορία της απόπειρας κλοπής  αντικειμένων χρήσιμων στην εργασία του, καθαρά για βιοποριστικούς λόγους και αρνείται κατηγορηματικά τόσο την άμεση συνέργια του εργαζόμενου Γ.Α., όσο και τις μαρτυρίες των σεκιουριτάδων της OVIT σχετικά με τη χρήση  βίας που «οδήγησε» τον εισαγγελέα να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο. Στην μακρά ανακριτική διαδικασία, ο ανακριτής Παντελίδης επέμεινε σε ερωτήσεις φρονηματικού χαρακτήρα αναφορικά με την πολιτική ταυτότητα και δράση του συντρόφου: την άποψή του για τη χρήση βίας, τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης μιας αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας, αν η συλλογικότητα που συμμετέχει συνδέεται με τον «Επαναστατικό Αγώνα» και αν χρηματοδοτείται από παράνομες ενέργειες. Μάλιστα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εδώ και 1,5 χρόνο τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών εναντίον του συντρόφου για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ο σύντροφος υποστήριξε τις πολιτικές αρχές και θέσεις του, αρνούμενος κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή να καταδείξει τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, προσπάθησε να αποδομήσει το αναβαθμισμένο κατηγορητήριο και να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο οι κατηγορίες μία προς μία συνθέτουν ξεκάθαρα το πλαίσιο της πολιτικής του δίωξης. Μάλιστα, καταγγέλθηκε επανειλημμένως η χρήση βίας από τον Δρίβα και τους securitαδες καθόλη την διάρκεια της «ομηρίας» του συντρόφου ενώ καταρρίφθηκε μονομιάς η γελοία κατηγορία της «ληστρικής κλοπής» αφού σε κανένα σημείο της υπόθεσης δεν προέκυψε η αφαίρεση προϊόντων μιας και τα δήθεν «κλοπιμαία» παραδόθηκαν επί τόπου στην εταιρεία security, εκδόθηκαν παραστατικά πληρωμής και, εντέλει, βρέθηκαν…στην Ασφάλεια Πειραιά (!).

Την Πέμπτη 18/7 πέρασε από ανακριτική διαδικασία ο σύντροφος εργαζόμενος στα Leroy Merlin, Γιάννης Α. O σύντροφος ανέδειξε την στοχοποίηση και την απόπειρα ενοχοποίησής του από την εργοδότρια εταιρία Leroy Merlin και την εταιρία security OVIT που απορρέει από την πολυετή συνδικαλιστική του δράση. Παράλληλα, κατέθεσε έγγραφο της εργοδότριας εταιρείας το οποίο βεβαιώνει ότι ουδέποτε έχει απασχολήσει ή του έχει κοινοποιηθεί οποιαδήποτε αναφορά γύρω από περιστατικά κλοπής, αποδομώντας έτσι τις μεθοδεύσεις του επικεφαλής της OVIT A.E, Δρίβα, αλλά και της εισαγγελίας. Υπερασπίστηκε στο ακέραιο την συντροφική σχέση του με τον Χ.Κ, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Τέλος, κατέθεσε ότι η πολιτική του γνωριμία και οι προσωπικές του σχέσεις με τον Χ.Κ είναι γνωστές και καταγεγραμμένες στους φακέλους των διωκτικών αρχών αφού ο ίδιος έχει παραστεί 2 φορές ως πολιτικός μάρτυρας υπεράσπισης του Χ.Κ. στο ειδικό δικαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού όπου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα το φακέλωμα των παρευρισκομένων και εμπλεκομένων σε δίκες αγωνιστών και πολιτικών κρατουμένων. Με το πέρας της διαδικασίας, ο σύντροφος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Στον ανακριτή παρουσιάστηκε στις 26/7 και ο σύντροφος Θύμιος Α. που ήταν μαζί με τον Χ.Κορτέση στο περιστατικό και έτσι μετά την ταυτοποίησή του αλλά και του Παύλου Χ. μετά από «ανώνυμο τηλεφώνημα» στη ΓΑΔΑ, καλέστηκαν και οι δύο να απολογηθούν για την υπόθεση στις 29/7. Άπο την πλευρά των διωκτικών αρχών, το μοτίβο παραμένει παραπλήσιο με παρελκυστικές ερωτήσεις, άλλοτε με επίταση και σε άλλες περιπτώσεις με χαλαρές νουθεσίες, που κατά κύριο λόγω αφορούν  την πολιτική δραστηριότητα των συντρόφων και την γνωριμία τους με τον Χ.Κ. όπως και την πολιτική τους θέση πάνω σε ζητήματα όπως η άσκηση πολιτικής βίας και η κλοπή προϊόντων.

Και οι 2 επέλεξαν να παρουσιαστούν στον ανακριτή ώστε να ρίξουν φως στις σκοτεινές μεθοδεύσεις της Leroy Merlin-OVIT A.E καθώς και να βάλουν φρένο στην επιχείρηση εξόντωσης 7 συνολικά αγωνιζόμενων ανθρώπων μέσα από στημένα και αναβαθμισμένα κατηγορητήρια. Ο Θύμιος Α. περιέγραψε τα πραγματικά γεγονότα σε αντιδιαστολή με την ενορχηστρωμένη κατάθεση του Δρίβα αναφέροντας τα πραγματικά κίνητρα της ειδικής και βίαιης τακτικής της εταιρείας security με σκοπό να ενοχοποιηθεί ο ίδιος καθώς και να στηθεί όλο το κατασταλτικό σενάριο εναντίον άλλων 6 ανθρώπων. Ο Παύλος Χ. έκανε μια πολιτική κατάθεση σχετικά με την υπόθεση που κινήθηκε στα πλαίσια της δημόσιας τοποθέτησής του για την υπόθεση και επικεντρώθηκε στην διασαφήνιση των γεγονότων και την εμπλοκή του. Στάθηκε στη γελοία μέθοδο της αντιτρομοκρατικής, αυτή του «ανώνυμου τηλεφωνήματος», η οποία δήθεν οδήγησε στην «ταυτοποίησή» του ως εμπλεκομένου στο περιστατικό αντιπαραβάλλοντας την αυτονόητη και δημόσια καταγεγραμμένη από δεκάδες κάμερες και φυσικά πρόσωπα, αλληλέγγυα στάση του απέναντι στους 2 συντρόφους που βρισκόντουσαν όμηροι στα χέρια μερικών αφιονισμένων securitάδων που βαφτίστηκε ως «υπόθαλψη εγκληματία». Και οι 2 αποδόμησαν με την σειρά τους το διάτρητο κατηγορητήριο και κατέδειξαν πώς μια προς μία οι κατηγορίες συνθέτουν με ξεκάθαρους όρους το πολιτικό πλαίσιο της δίωξης όλων των εμπλεκόμενων. Παράλληλα και οι δύο σύντροφοι αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους αλληλέγγυους που συνέδραμαν για λόγους αρχής. ο σύντροφος Παύλος Χ. αφέθηκε χωρίς περιοριστικούς όρους ενώ στον σύντροφο Θύμιο Α. επεβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι της παρουσίας στο Α.Τ 2 φορές το μήνα καθώς και η απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Ήδη, ο σύντροφος Χ. Κορτέσης έχει προσφύγει ενάντια στην απόφαση προσωρινής κράτησής η οποία αναμένεται να εξεταστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κάποια πολιτικά συμπεράσματα

Δεν θα βάλουμε τα κέρδη των αφεντικών πάνω από τις ζωές και τις ανάγκες μας, πάνω από την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας. Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία LeroyMerlin φέρει ακέραιη την ευθύνη που της αναλογεί για ότι έχει συμβεί ως τώρα: για την στοχοποίηση ενός αγωνιζόμενου εργάτη, για την προφυλάκιση ενός αναρχικού αγωνιστή, για την δικαστική και διωκτική ομηρία 7 συνολικά αγωνιζόμενων ανθρώπων. Και το κατηγορητήριο για το οποίο θα απολογηθεί η συγκεκριμένη πολυεθνική στον κόσμο του αγώνα, στους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους που σηκώνουν κεφάλι απέναντι στη δικτατορία των αφεντικών, είναι βαρύ και διευρυμένο. Θα απολογηθεί για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στα καταστήματά της που κοστίζουν ανυπολόγιστα στη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα εκατοντάδων εργαζομένων σ’ αυτήν. Θα απολογηθεί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που’ χει μαζί με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους-ες στο εμπόριο και ευρύτερα. Θα απολογηθεί για την επιβολή 9ωρου εργασίας σε εργαζόμενούς της, για την απόλυση εργαζόμενης που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας από το κατάστημα του αεροδρομίου για δήθεν «μειωμένη απόδοση», για τη συνεργασία της με δουλεμπορικές εταιρίες πχ.Man Power και την εκμετάλλευση δεκάδων ενοικιαζόμενων σκλάβων στα κάτεργά της, για την εξώθηση σε παραίτηση εργαζομένων με σκοπό να προσληφθούν νέοι και «φτηνότεροι» στη θέση τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από την δήθεν «ανθρωποκεντρική φυσιογνωμία» της ούτε πίσω από τη μη άσκηση μήνυσης από την πλευρά της στους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο περιστατικό. Η πρόθεσή της να εξοντώσει έναν εργαζόμενο με συνδικαλιστική-πολιτική δράση και να παραδειγματίσει το σύνολο του προσωπικού της μέσα από τον στιγματισμό του, καθώς και η εμμονή της να υπερασπιστεί προϊόντα αξίας 180 ευρώ με κάθε «θεμιτό ή αθέμιτο» μέσο, έδωσε πάτημα στην αστυνομική-δικαστική συμμορία να στήσει ένα διογκωμένο ποινικό σενάριο με δήθεν κλοπιμαία, συμμορίες, εγκληματίες και ομάδες υπόθαλψής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας και στοχοποίησης εργαζομένων για δήθεν κλοπές ή απώλειες εμπορευμάτων/χρημάτων με σκοπό την παραίτησή ή την απόλυσή τους είναι καθημερινά σε μια σειρά εργασιακών χώρων, στα ταμεία, στους διαδρόμους ή τις αποθήκες τους. Η μνήμη μας δεν μπορεί να μην σταθεί στον 49χρονο συνάδελφο Σ.Β στα Praktiker στο Αιγάλεω που αυτοκτόνησε τον Φλεβάρη του 2014 επειδή κατηγορήθηκε για κλοπή και πιέστηκε από την εργοδοσία να υπογράψει την παραίτησή του μετά από 12 χρόνια δουλειάς.

Η διεύθυνση της LeroyMerlin έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της στην υπόθεση αυτή και η υπογραφή αυτή δεν σβήνεται με όποια παρελκυστική πολιτική και αν καταφύγει για να διαφυλάξει τα κέρδη της. Όσο αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς θα μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Οι λογαριασμοί τους και οι λογαριασμοί μας, λοιπόν.

Απέναντι στα αφεντικά, μίσος ταξικό. Ενάντια τους ρουφιάνους τους, κανένα ελαφρυντικό! Η εταιρεία securityOVITA.E φέρει ακέραιη την ευθύνη που της αναλογεί για ότι έχει συμβεί ως τώρα. Κατά παραγγελία της Leroy Merlin, επιχείρησε να εξοντώσει έναν εργαζόμενο με συνδικαλιστική δράση «φορώντας» του την κατηγορία της συνέργειας σε κλοπή και μετήλθε κάθε μέσου ώστε να το επιτύχει τιμώντας το παχυλό οικονομικό συμβόλαιό της μ’ αυτήν. Άραγε ποια ρήτρα αυτού του συμβολαίου και ποιό είναι το οικονομικό bonus για την OVIT και την κάθε εταιρεία security ώστε να επιδιώξει με τόση επιμονή κάτι τέτοιο και μάλιστα υπό την άμεση καθοδήγηση και εμπλοκή ενός εκ των συν-ιδιοκτητών της, του πρώην καραβανά του ελληνικού στρατού κ. Κωνσταντίνο Δρίβα;Και η «παραγωγή έργου με απτές αποδείξεις» για την Leroy Merlin, ήταν η κατάλληλη εντολή ώστε ο Δρίβας να ξεδιπλώσει όλη την πολύχρονη επαγγελματική του πείρα γύρω από την άσκηση ειδικών ανακριτικών μεθόδων και βασανιστηρίων την οποία διδάχτηκε κατά την εκπαίδευσή του ως λοχαγός του ελληνικού στρατού σε ειδικά σεμινάρια άντλησης και διαχείρισης στρατιωτικών πληροφοριών κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, διδάσκει στο προσωπικό της εταιρείας του αλλά και ευκαιριακά σε μερικά Ι.Ε.Κ, και ασκεί ως συν-ιδιοκτήτης και επικεφαλής της εταιρείας OVIT A.E. έχοντας μια σειρά εργολαβιών με δημόσιους/ιδιωτικούς φορείς. Το βιογραφικό αυτού του επαγγελματία βασανιστή και ρουφιάνου είναι αρκετό ώστε να εξηγηθούν οι εκβιασμοί, οι απειλές, οι τραμπουκισμοί, τα κεφαλοκλειδώματα και κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας που άσκησε ο ίδιος ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ στο δωματιάκι ασφαλείας του καταστήματος επί 2 ώρες στους 2 συντρόφους ώστε να επιτύχει την αποστολή του.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ιδιωτικές εταιρείες security και το ευρύτερο σύμπλεγμα ιδιωτικών εταιρειών που εμπορεύονται το «αγαθό» της ασφάλειας στα καπιταλιστικά κράτη αποτελούν ένα πολύτιμο εφεδρικό στρατό ρουφιάνων και εντολοδόχων των απανταχού αφεντικών με σαφή αντεργατική αποστολή. Δεν υπάρχουν μόνο για να περιφρουρούν τις περιουσίες και τις ιδιοκτησίες, τα εμπορεύματα και τα κέρδη των αφεντικών αλλά και να ρουφιανεύουν και να εξοντώνουν όσους εργαζόμενους-ες μπαίνουν στο μάτι των αφεντικών. Γι’ αυτό και παραδοσιακά οι securitαδες σε κάθε χώρο εργασίας είναι μισητοί στους εργαζόμενους και σε περιόδους κοινωνικής έντασης παίρνουν ανοιχτά το ρόλο των απεργοσπαστικών μηχανισμών. Κι αυτή η θεμελιώδης φυσιογνωμία τους είναι που τους καθιστά αναπόσπαστο στοιχείο και σύμμαχο της κρατικής καταστολής και των μηχανισμών της. Γι’ αυτό και η κατάθεση του Δρίβα είναι αρκετή ώστε να συγκροτηθεί το ευφάνταστο εισαγγελικό σενάριο, γι’ αυτό και ο Δρίβας σουλάτσαρε στην Ασφάλεια Πειραιά σα να’ναι το 2ο σπίτι του περιφέροντας την φωτογραφία του Χρ.Κορτέση στο κινητό του και επιδεικνύοντας την σε κάθε διερχόμενο μπάτσο. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν η «κοινή γνώμη» της χώρας σειστεί από το «πολιτικό σκάνδαλο» που προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην επικεφαλής της εταιρείας security G4S, Π.Κοντολέων, στην θέση του διοικητή της Ε.Υ.Π. Με αφορμή την υπόθεση Leroy Merlin-ΟVIT A.E, το είπαμε και το ξαναλέμε: αφεντικά, ρουφιάνοι, κρατικοί μηχανισμοί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί! Και ήρθε το ίδιο το κράτος να μας απαντήσει θετικά, βάζοντας τους όλους στο ίδιο…μαγαζί! Και είναι τέτοια η ανυποληψία των διαχειριστών της κρατικής εξουσίας που η παραπάνω πράξη είτε καταγγέλλεται ως «ιδιωτικοποίηση της εθνικής ασφάλειας» είτε επιβραβεύεται ως «καινοτόμα σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»; Από την πλευρά μας, θα παραμείνουμε στην ουσία: όταν η απάντηση είναι η ασφάλεια, η ίδια η ερώτηση βρωμά ολοκληρωτισμό…

Η σύλληψη και ο βασανισμός του Χ. Κορτέση από τα ανδρείκελα της ΕΛ.ΑΣ, η ενορχηστρωμένη αναβάθμιση του κατηγορητηρίου απέναντι σε 7 αγωνιζόμενους ανθρώπους, το ξεθάψιμο της γελοίας μεθόδου του «ανώνυμου τηλεφωνήματος» από την Αντιτρομοκρατική για την δήθεν ταυτοποίηση του συντρόφου Παύλου Χ. και η εντέλει προφυλάκιση του Χ.Κ αποκαλύπτουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την εκδικητικότητα των κρατικών μηχανισμών απέναντι σε ανθρώπους με πολυετή αγωνιστική δράση στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και στο ευρύτερο αναρχικό κίνημα συγκεκριμένα. Το ίδιο το σκεπτικό της προφυλάκισης του Χ. Κορτέση που εκδόθηκε από την εισαγγελέα Καμηλιάρη και τον ανακριτή Παντελίδη είναι αποκαλυπτικό των κινήτρων και των επιδιωκόμενων στόχων τους. Σ’ αυτό αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος (αναφερόμενοι στον Χ.Κ) να επαναλάβει αντίστοιχες πράξεις, ότι είχε «αναπτύξει υποδομή με πρόθεση επανειλημμένης τελέσεως εγκλημάτων κλοπής και ληστείας με επιθέσεις απρόκλητες από κοινού, χρήση βίας και απειλών», ότι είχε «άμεση επικοινωνία με έτερα πρόσωπα για την παροχή άμεσης συνδρομής με ένα δίκτυο διαθέσιμων δραστών», «με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό» και θεωρήθηκε πιθανόν να διαπράξει αντίστοιχες ενέργειες «εν όψει της οικονομικής αδυναμίας του για την αποκομιδή επαρκούς εισοδήματος βιοπορισμού». Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την προηγούμενη καταδίκη του για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», έστησαν το πέπλο κάτω από το οποίο κρύβεται η στοχευμένη απόπειρα πολιτικής και φυσικής εξόντωσης ενός αναρχικού.

Είναι ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά της απόφασης προφυλάκισης του Χ.Κ. και εμπίπτουν στα εξής:

Α) Στην φρονηματική δίωξη του συντρόφου με όρους ιδιώνυμου με σκοπό την πολιτική και φυσική του εξόντωση

Β) Στην ποινικοποίηση και εγκληματοποίηση της φτώχειας ως συνθήκης που γεννά το έγκλημα

Γ) Στην ποινικοποίηση των φιλικών και συντροφικών σχέσεων και της αλληλεγγύης ως υπόθαλψη εγκληματιών


Η καταδίκη του Χ.Κ από ειδικό δικαστήριο για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», παρά την άρνηση των κατηγοριών, καθώς και η διαρκής δραστηριοποίησή του στον αναρχικό χώρο και τους ευρύτερους κοινωνικούς- ταξικούς αγώνες, τον καθιστούν μόνιμο στόχο του κράτους και των μηχανισμών του. Και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν πάντα ανοιχτούς λογαριασμούς με τους δηλωμένους εχθρούς τους και με αγωνιστές που εδώ και χρόνια δίνουν μάχες σε κάθε πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού. Είναι ξεκάθαρο πως στο πρόσωπο του Χριστόφορου επιβάλλεται για άλλη μια φορά το καθεστώς του ιδιώνυμου στους αναρχικούς. Καθεστώς που όλο και διευρύνεται, ενσωματώνοντας όχι μόνο αγωνιστές και κινήματα με δηλωμένη αντισυστημική δράση, αλλά και ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες που βαφτίζονται ανεπιθύμητες ή επικίνδυνες (πχ.ρομά, οροθετικές, μετανάστες) για την κανονικότητα που επιβάλλει η κυριαρχία κράτους και αφεντικών.

Πέρα από την εκδικητική στάση του κράτους μέσω της φυλάκισης  αγωνιστών, ο Χ.Κ είναι ένας από τους πολιτικούς κρατούμενους στον οποίο επιβλήθηκε το μέτρο της δέσμευσης των προσωπικών λογαριασμών (η εφαρμογή του οποίου περιλαμβάνεται στα μέτρα των διατάξεων του «αντιτρομοκρατικού» 187α), γεγονός που δυσχεραίνει τον βιοπορισμό τους. Η συνθήκη αυτή ενώ αναγνωρίστηκε ως τέτοια από το δίδυμο ανακριτή-εισαγγελέα ταυτόχρονα βαφτίστηκε ως η αιτία που μπορεί να επαναληφθούν αδικήματα που’χουν να κάνουν με κλοπή. Μ’ αυτά τα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα της αστικής δικαιοσύνης, το θύμα βαφτίζεται θύτης και ο φτωχός, εγκληματίας. Συνειδητά, το δίδυμο εισαγγελέα-ανακριτή γίνεται ο αποκλειστικός απολογητής της συστημικής αδικίας και ανισότητας την οποία περιφρουρούν με τη νομική τους γλώσσα και επιστήμη. Και όλα αυτά με φόντο την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση κράτους και αφεντικών στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και την επιχείρηση ποινικοποίησης με πιο σκληρούς όρους της ευρέως διαδεδομένης κοινωνικής πρακτικής της απαλλοτρίωσης στην οποία καταφεύγουν από ανάγκη ή επιλογή χιλιάδες προλετάριοι ως αναγκαίο μέσο επιβίωσής τους, ενώ παράλληλα το ίδιο το πολιτικό πρόταγμα της απαλλοτρίωσης διατηρεί ακέραια την επικαιρότητά του σε μια περίοδο ακραίας καταλήστευσης των «από κάτω» της κοινωνίας. Επιχείρηση που επιδιώκει να μετατρέψει την φτώχεια σε φυσικό φαινόμενο που γεννά το έγκλημα, τους φτωχούς σε φύσει και θέσει εγκληματίες και την κρατική οργάνωση και κυριαρχία ως υπερασπιστή της κοινωνίας απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Αυτός είναι ο οργανωμένος ιδεολογικός καθαγιασμός της ταξικής ανισότητας, της εκμετάλλευσης και αδικίας την οποία φτύσανε σε μερικές γραμμές εισαγγελέας και ανακριτής για να δικαιολογήσουν την εξόντωση ενός αναρχικού.

Ακόμα, από το σκεπτικό της προφυλάκισης του συντρόφου διαφαίνεται και η έντονη προσπάθεια των δικαστικών μηχανισμών να ποινικοποιήσουν την αλληλεγγύη και τις φιλικές/ συντροφικές σχέσεις εγκολπώνοντας σε δήθεν οργανωμένες συμμορίες, δίκτυα υπόθαλψης και διαθέσιμες δομές προσώπων. Είναι σαφής η προσπάθεια να εγκληματοποιήσουν αντανακλαστικές και αυτονόητες κινήσεις αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων προσδίδοντάς τους χαρακτηριστικά δομημένης μορφής και οργάνωσης. Διαφαίνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση χρησιμοποιείται ως δοκιμαστικός σωλήνας για τη διεύρυνση της εφαρμογής του 187 και της στοιχειοθέτησης της εγκληματικής οργάνωσης (προτροπή, ηθική αυτουργία, συνέργεια κ.α). Για άλλη μια φορά, το καθεστώς επιλέγει να αναμετρηθεί με τους δηλωμένους αντιπάλους του βασισμένο στα τρομοσενάρια του και τις ιδεοληψίες του. Σε σενάρια που βαφτίζουν την αλληλεγγύη υπόθαλψη, τις συντροφικές σχέσεις συμμορίες, την αντίσταση στον βασανισμό παράνομη βία, την απόπειρα κλοπής ληστρική επιδρομή από κοινού.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι, εν προκειμένω αλλά και διαχρονικά, είναι ότι τα αφεντικά, το κράτος και οι αστυνομικοί-διωκτικοί του έχουν αναπτύξει μια σταθερή, περιφρουρημένη και σφιχτή δομή με πρόθεση να τελούν επανειλημμένα την βίαιη και ληστρική επιδρομή εις βάρος των εκμεταλλευομένων αυτής της κοινωνίας με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό μέσω της φορολογίας, της μισθωτής σκλαβιάς, της λεηλασίας της φύσης κ.α και διαθέτουν ένα πλέριο δίκτυο διαθέσιμων δραστών που συμμετέχουν ή στηρίζουν συνειδητά και κατά συρροή το διαχρονικό αυτό έγκλημα. Ας ψάξουν, λοιπόν, για συμμορίες και εγκληματίες στον καθρέφτη τους!

Μάλιστα, από τις πρώτες μέρες και ενώ οι σύντροφοί μας διαδοχικά παρουσιάζονταν ενώπιων του ανακριτή , έγινε σαφής η αγωνία των διωκτικών μηχανισμών να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, ποινικά αλλά και επικοινωνιακά. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ γύρω από την υπόθεση αυτή αφού η γελοιότητα των κατηγοριών θα μπορούσε αυτοστιγμεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της. Παράλληλα, η εμπλοκή μιας μεγάλης πολυεθνικής εμπορικής αλυσίδας, της Leroy Merlin, στον πυρήνα της υπόθεσης είναι αρκετή ώστε να ασκηθούν οι κατάλληλες πιέσεις και να κλείσει η, ούτως ή άλλως, ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη στρόφιγγα ροής “ειδήσεων” από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Τέλος, με δεδομένο το γεγονός ότι η δικογραφία της υπόθεσης παραμένει ανοικτή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αστυνομικές, οι ανακριτικές, οι εισαγγελικές αρχές και οι πολιτικοί τους εντολείς ψάχνουν εναγωνίως περιθώρια ώστε να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τα τρομοσενάριά τους στην χρονική-πολιτική συγκυρία που θα κρίνουν κατάλληλη. Προς το παρόν, η νέα διακυβέρνηση σπεύδει να διαφημίσει τις 1.500 νέες προσλήψεις μπάτσων και την ίδρυση μιας σειράς νέων μπατσοσυμμοριών με διάφορες γελοίες «κωδικές ονομασίες».

Από την πρώτη στιγμή, αναρχικές συλλογικότητες, σύντροφοι-ισσες και αλληλέγγυοι-ες, οργάνωσαν την απαραίτητη πολιτική διαδικασία ώστε να απαντήσουν οργανωμένα και αποτελεσματικά στις πολιτικές, οργανωτικές και κινηματικές απαιτήσεις της υπόθεσης. Άμεσα, εκδόθηκαν ενημερωτικές ανακοινώσεις και καλέσματα αλληλεγγύης για συγκεντρώσεις στα δικαστήρια Πειραιά τις ημέρες των ανακριτικών διαδικασιών των συντρόφων μας. Παράλληλα, οργανώθηκαν μια σειρά παρεμβάσεων και αφισοκολλήσεων σε σημεία της πόλης, 2 συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας security OVIT A.E στο Νέο Κόσμο και στο κατάστημα της Leroy Merlin στο Μαρούσι, απέναντι από τα διοικητικά γραφεία της επιχείρησης. Με τις συνεισφορές των συμμετεχόντων-ουσών καλύφθηκαν τα δικαστικά έξοδα των διωκόμενων συντρόφων και τα έξοδα για τα υλικά αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η συνέλευση. Παράλληλα, από πρωτοβουλίες συντρόφων και συντροφισσών οργανώθηκαν παρεμβάσεις σε εργασιακούς και δημόσιους χώρους ευρύτερα αλλά και στα καταστήματα της Leroy Merlin σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα. Καθόλη την διάρκεια των ανοιχτών συνελεύσεων που διεξήχθησαν, κατέστη δυνατό να ανταλλάσσονται συνεχώς πολιτικά σκεπτικά, απόψεις και προτάσεις γύρω από το σύνολο των αιχμών και των επίδικων της υπόθεσης.

Όπως αναφέρεται και στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η συνέλευση: «Η στοχοποίηση του αναρχικού κινήματος και των πολύμορφων εκφάνσεών του, η ενορχηστρωμένη προσπάθεια εγκληματοποίησης των κοινωνικών ταξικών αγώνων, η απόπειρα στοχοποίησης και εξόντωσης αγωνιστών-ριών, το τσάκισμα κάθε έκφανσης αυτοοργανωμένου και ακηδεμόνευτου αγώνα, η τρομοκράτηση και ο αφοπλισμός των κινημάτων βρίσκονται στον πυρήνα του δόγματος «τάξη-ανάπτυξη-ασφάλεια» που υπηρετεί εδώ και χρόνια το πολιτικό προσωπικό του ελληνικού κράτους εν μέσω συστημικής καπιταλιστικής κρίσης. Από τις κραυγές για πάταξη της ανομίας και ισοπέδωση των Εξαρχείων, την εκκένωση των καταλήψεων, με πρόσφατη την εκκένωση της στεγαστικής κατάληψης «Μπρούκλυν» στα Γιάννενα, την τρομοκράτηση των τοπικών αντιστάσεων (χτύπημα της πορείας γειτονιάς στο Κουκάκι ενάντια στο AirBnB και την τουριστική ανάπλαση) ως την ποινικοποίηση της απεργίας, την επικείμενη κατάργηση του ασύλου, την φρονηματική δίωξη με κριτήριο την πολιτικής τους ταυτότητα 20 πρώην και νυν πολιτικών κρατουμένων για λόγους δημόσιας έκφρασης της αλληλεγγύης σε αγώνες εντός της φυλακής, το κράτος και τα αφεντικά οικοδομούν το σύγχρονο ολοκληρωτικό πλαίσιο αντιμετώπισης κάθε κοινωνικής εστίας αμφισβήτησης και αγώνα.

Δηλώνουμε συλλογικά παρόντες και παρούσες στο μέτωπο του κοινωνικό – ταξικού πολέμου. Δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε κανέναν σύντροφο μόνο του απέναντι στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις, καμία αγωνιζόμενη ανυπεράσπιστη απέναντι στο κράτος, τα αφεντικά και τα τσιράκια τους, απέναντι σε αυτούς που διαπράττουν πραγματικά την μεγάλη ληστεία, απομυζώντας κέρδη δισεκατομμυρίων. Μια διαρκή και καθημερινή ληστεία των ζωών των εκμεταλλευόμενων με τη βία των κατασταλτικών και ιδεολογικών μηχανισμών. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Να τσακίσουμε την τρομοκρατία κράτους και αφεντικών.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Χ. ΚΟΡΤΕΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ – ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Συνέλευση αναρχικών συλλογικοτήτων, συντρόφων,

συντροφισσών και αλληλέγγυων

Αύγουστος 2019

Related Images:

ΜΠΑΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΙΟΚΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ LEROY MERLIN.

ΜΠΑΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΙΟΚΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ LEROY MERLIN.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 9 ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΙΛΟΛΑΟΥ 99

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Χ.ΚΟΡΤΕΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΚΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

Related Images:

Ανταπόκριση από την παρέμβαση στο Δικηγορικό σύλλογο Αθηνών για την υπεράσπιση της κατάληψης Φιλολάου 99


ΜΕΣΙΤΕΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΙ  ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Την  Πέμπτη το πρωί 25.07 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο Δικηγορικό σύλλογο Αθηνών (Δ.Σ.Α.)  ως συνέχεια των πολύμορφων παρεμβάσεων που έχουμε αποφασίσει για την πολιτική υπεράσπιση της αναρχικής κατάληψης Φ99 . Αποτελεί  μια από τις πολλές κινήσεις που θα ακολουθήσουν εντείνοντας την συλλογική μας βούληση να μην αφεθεί ούτε χιλιοστό χώρου σε όσους  μας επιτίθενται.

Η παρέμβασή μας  στο Δ.Σ.Α  είχε ως στόχο να τους γνωστοποιήσουμε τις ύποπτες δραστηριότητες και τα αθέμιτα μέσα που μετέρχεται ο συνάδελφος τους Χαράλαμπος Μιχαήλ με σκοπό την νομιμοφανή υποστήριξη της κερδοσκοπίας που επιχειρεί να επιτύχει από κοινού με τον φερόμενο ιδιοκτήτη Βασίλη Παναγιωταρά απέναντί μας. Να επισημάνουμε το ρόλο και την εμπλοκή του στις κομπίνες στήνουν. Να απαιτήσουμε την απόσυρσή του από την υπόθεση του ακινήτου Φ99 αλλά και να προειδοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλον από το σινάφι του θελήσει να πάρει την θέση του, ότι θα έχει την ίδια τύχη. Θα μας βρει απέναντί του!

Η παρέμβαση πλαισιώθηκε από δεκάδες συντρόφους/ισσες  και διήρκησε μια ώρα. Ξεκινήσαμε από τον πεζόδρομο της Νομικής επί της Μασσαλίας έως  το κτήριο του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών. Σε όλη τη διαδρομή αλλά και εντός του κτηρίου πετάγονταν  τρικάκια, κολλήθηκαν αφίσες, μοιράστηκαν  κείμενα σε περαστικούς και δικηγόρους  εκθέτοντας  το ιστορικό της επιχειρούμενης εκκένωσης της κατάληψης της Φ99 και του ρόλου που έχει διαδραματίσει ο δικηγόρος Χαράλαμπος Μιχαήλ. Ο εν λόγω δικηγόρος, Χαράλαμπος Μιχαήλ εργάζεται εδώ και χρόνια ως νομικός σύμβουλος του Δήμου Ιλίου πλάι στον «δια βίου» δήμαρχο Ζενέτο ενώ διατηρεί προνομιακές επαφές και με την Διεύθυνση του Υποθηκοφυλακείου-Κτηματολογικού γραφείου Αθηνών.  Μαζί με τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη  Βασίλη Παναγιωταρά,  έχουν καταστρώσει μια κακοστημένη κομπίνα για την αρπαγή του ακίνητου της Φιλολάου 99 και Νεοπτολέμου.

Η κίνησή μας αυτή είναι συνέχεια της προηγούμενης παρέμβασης στο σπίτι του υποτιθέμενου ιδιοκτήτη Βασίλη Παναγιωταρά στα Πετράλωνα η οποία είχε στόχο να αναδείξει και να στοχοποιήσει τα  κερδοσκοπικά κίνητρα και τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιεί, για την αρπαγή του απελευθερωμένου χώρου της Φιλολάου 99 και Νεοπτολέμου από τον κόσμο του κινήματος, από τον κόσμο της γειτονιάς του Παγκρατίου, από τον κόσμο του αγώνα.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι η επιλογή μας να δημιουργήσουμε συλλογικά και αδιαμεσολάβητα ένα ανοικτό απελευθερωμένο εγχείρημα για εμάς, για τις γειτονιές που ζούμε, για τους αγώνες που δίνουμε, για το κίνημα που συμμετέχουμε, δεν μπορεί να μπει σε κανένα χρηματιστήριο αξιών ούτε και να αναγνωρίσει τίτλους ιδιοκτησίας. Ας έχουν στο νου τους επίσης ότι οι μεθοδεύσεις τους εναντίον μας, τους καθιστά το μακρύ χέρι της κρατικής καταστολής ενάντια σε έναν αυτοοργανωμένο χώρο αγώνα και στο σύνολο των αγωνιζόμενων ανθρώπων που συμμετέχουν ή στηρίζουν τέτοια εγχειρήματα στην Αθήνα και παντού. Και ως τέτοιοι, θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν θα επιτρέψουμε ο πολιτισμός της ιδιοκτησίας να μας κλέψει έναν ακόμα ζωτικό χώρο γιατί οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια των κτιρίων, είναι τα θεμέλια για το χτίσιμο ανατρεπτικών σχέσεων: σχέσεων αλληλεγγύης, ισότητας και κοινοκτημοσύνης μεταξύ των καταπιεσμένων. Απέναντι στον εκβιασμό και την αρπακτικότητα της ιδιοκτησίας, απαντάμε ξεκάθαρα: ένα κατειλημμένο σπίτι γεμάτο ανθρώπους, επιθυμίες και συντροφικότητα, ένας αυτοοργανωμένος χώρος αγώνα, οι καταλήψεις συνολικότερα δεν είναι νόμιμες ή παράνομες, είναι αναγκαίες.

ΜΠΑΤΣΟΙ  ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΖΟΥΜΕ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΦΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ.

ΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΔΩ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΩΝ-ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AIRBNB ΚΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Related Images: