ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕ ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

 

Δευτέρα 8/9, 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας : ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο χώρο του κατειλημμένου σχολείου και, παρουσία εισαγγελέα, συλλαμβάνουν 20 μαθητές. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν 12 ανήλικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι 8 ενήλικες, 4 μαθητές του ΕΠΑΛ και άλλοι 4 αλληλέγγυοι οδηγούνται στο αυτόφωρο την επόμενη μέρα , αφού πρώτα έμειναν όλη τη νύχτα στα κρατητήρια. Το κατασταλτικό όργιο δε σταματά εκεί, καθώς τρεις από τους μαθητές, χωρίς την παρουσία δικηγόρου, καταδικάζονται σε 20 ημέρες φυλάκισης με 3ετη αναστολή χωρίς δυνατότητα έφεσης, ενώ οι άλλοι τρεις σε 4 μήνες φυλακή, επίσης με 3ετη αναστολή. Δύο αθωώνονται.

Τρίτη 9/9 1ο, 2ο και 3ο ΓΕΛ Καστοριάς : Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) εισβάλλουν  στον κατειλημμένο χώρο των σχολείων, πραγματοποιώντας σωματικούς ελέγχους σε μαθητές – “εγκληματίες”,  υπό το πρόσχημα έρευνας για ναρκωτικά.

Στο 3ο ΓΕΛ  , μάλιστα, οι ένοπλοι μπάτσοι έσπασαν το τζάμι του σχολείου στην προσπάθειά τους να μπουν στο κτίριο και είχαν το θράσος, μετά τις συλλήψεις,  να λένε στους μαθητές ότι θα πληρώσουν τη ζημιά από την τσέπη τους.

Ως μια πρώτη κι αυθόρμητη απάντηση ενάντια στην ωμή κρατική καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων τους, μαθητές και μαθήτριες της Καστοριάς πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας  στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα με τα  αιτήματα τους. Παράλληλα στη Λαμία, οι μαθητές οργανώνουν πορεία αλληλεγγύης στους καταδικασθέντες συμμαθητές τους, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εναντίωση τους στα υπουργικά σχέδια για το Νέο Λύκειο και την αλληλεγγύη τους στους αγώνες που έχουν ανοιχτεί για την παιδεία.

Η έξαρση της καταστολής, που αυτή τη φορά δέχονται οι μαθητές, δεν είναι κάτι καινοφανές. Έρχεται να προστεθεί στα πολυάριθμα παραδείγματα της συντονισμένης προσπάθειας του κράτους να καταστείλει κάθε εστία αντίστασης που ξεπηδά όλον αυτόν τον καιρό. Η προσπάθεια αυτή μαρτυρά τις προθέσεις του να γκρεμίσει κάθε ανάχωμα στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Γιατί αυτά ακριβώς τα αναχώματα είναι που επιχειρούν να διασαλεύσουν την πολυδιαφημισμένη εικόνα ενός κράτους που εγγυάται τη νομιμότητα και διατηρεί το μονοπώλιο στη βία, προκειμένου να επιβάλλει την τάξη και την ασφάλεια.

Όπως φαίνεται, ωστόσο, οι μαθητές δεν είναι άβουλα όντα, ούτε πειθήνιοι αποδέκτες των εκάστοτε σχεδιασμών που μας επιφυλάσσουν οι από πάνω. Απεναντίας, αντιλαμβανόμενοι τί βρώμικο παιχνίδι παίζεται στις πλάτες  των εκμεταλλευόμενων αντιδρούν και αγωνίζονται. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις σχολείων, οι μαχητικές πορείες  αποδεικνύουν καθημερινά ότι οι μαθητές και μαθήτριες αποτελούν ένα αγωνιζόμενο κομμάτι αυτής της κοινωνίας,   ένα κομμάτι που αντιστέκεται σθεναρά στην αποχαύνωση και την αδράνεια στην οποία τους σπρώχνει το σύγχρονο σχολείο.

Είναι αυτή ακριβώς η σύγκρουση με την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, με το προδιαγεγραμμένο μέλλον του ελέγχου, της πειθαρχίας και της υποτίμησης και με τα κυρίαρχα ιδεώδη του ανταγωνισμού και του ατομισμού, που φαντάζει άκρως επικίνδυνη για το σύστημα. Γιατί είναι ικανή να προκαλέσει ρήγματα , ανεπανόρθωτα πλήγματα και να ανοίξει μονοπάτια ανυπακοής κι απειθαρχίας, αλληλεγγύης και συλλογικότητας, δημιουργίας κι ελευθερίας. Και σ’ αυτά τα μονοπάτια θα συναντηθούμε…. μέσα κι έξω από τα σχολεία.

 

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

 

 

Related Images:

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες

Σάββατο 12 Οκτώβρη, 11 π.μ., Μοναστηράκι

Related Images:

Hip hop Live

Μπάτσοι, TV,  Νεοναζί…

όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί…

 

 

Κερατσίνι, Τρίτη 18/09, Παύλος Φύσσας (Killah P), 34 ετών, νεκρός από μαχαίρι φασίστα. Μία ακόμη δολοφονία, μετά από μια σωρεία φόνων και επιθέσεων σε μετανάστες, ένα ακόμη χρυσαυγίτικο “επεισόδιο”, με τους μπάτσους να παρακολουθούν διακριτικά, να δρουν κατ΄ουσίαν υποστηρικτικά στο πλάι των ασπόνδυλων.

 

Πάνω στο νεκρό σώμα ενός αντιφασίστα ξεκινά το επικοινωνιακό παιχνίδι των απανταχού “υπερασπιστών της δημοκρατίας”. Σπεύδουν να διατρανώσουν τις αντιφασιστικές τους κορώνες, οι ίδιοι που τόσο καιρό οδηγούν, μέσω της καταστολής, στην εξαθλίωση, τον έλεγχο και σε έναν ευρύτερο εκφασισμό την κοινωνία, οι ίδιοι που χρησιμοποιούν ως δεξί τους χέρι τη Χρυσή Αυγή και τα λοιπά τσιράκια.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, τσουβαλιαζόμαστε όλοι μαζί στο όνομα της πολυδιαφημισμένης , από τους μιντιακούς παλιάτσους,  θεωρίας των άκρων. Ταυτίζονται δηλαδή συλλήβδην οι συμμορίτικες πρακτικές των φασιστοειδών με τα μέσα και τις πρακτικές των ανταγωνιστικών, κοινωνικών αγώνων, μία ταύτιση που έχει ως ξεκάθαρο στόχο τον εκφοβισμό και την αδρανοποίηση των από κάτω.

 

Απέναντι σε αυτή την επίθεση που διεξάγεται από τους φασίστες και το συστημικό συμφερτό, εμείς απαντάμε με οριζόντιες και αδιαμεσολάβητες διαδικασίες, μακριά από τα κόμματα και τις ψηφοθηρικές τους λογικές. Περνάμε το μήνυμα του αντιφασισμού στους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα των γειτονιών μας, με την παρουσία και τη δράση μας. Στις ανατολικές συνοικίες, αντιδρούμε σε κάθε είδους ολοκληρωτικές, ρατσιστικές, φασιστικές ιδέες και πρακτικές,  δεν ανεχόμαστε  κανένα φασίστα.

 

Αντιφασιστικό Δίκτυο στις Ανατολικές Συνοικίες

 

 

Related Images: