Aντιφασιστική ανταπόκριση από τις γειτονιές του Βύρωνα

για την αντιφασιστική εγρήγορση των ημερών.

Το 3μερο που διανύουμε πραγματοποιείται στο κέντρο του Βύρωνα το παραδοσιακό παζάρι του Αγ.Λαζάρου. Μόλις χθες, Παρασκευή 26/4, έγινε αντιληπτή από περίοικους μια ομάδα φουσκωτών τύπων οι οποίοι ξεκάθαρα είχαν τον ρόλο νταβατζή και προστάτη του παζαριού. Το μεσημέρι της Παρασκεύης, η ίδια ομάδα χαριεντίστηκε για λίγο με μια κουστωδία 6 χρυσαυγιτών με προεξάρχοντα τον διαμερισματικό σύμβουλο και “πρωτοπαλίκαρο” της Χ.Α,Αθανασάκο. Οι 6 χρυσαυγίτες πραγματοποίησαν μια σύντομη βόλτα στο άδειο παζάρι (χωρίς διακριτικά) πραγματοποιώντας μια μόλις χειραψία με έναν εκ των μικροπωλητών.Η κουστωδία πέρασε κοντά και από μια πολυπληθή ομάδα μεταναστών-μικροπωλητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την μη χορήγηση αδειών από μέρους του Δήμου Βύρωνα και προσπαθούσαν να στήσουν την πραμάτεια τους λίγο παραπάνω από το παζάρι.

Λίγα λεπτά μετά, ομάδα 40 αντιφασιστών/στριών πραγματοποίησε δυναμικη πορεία μέσα στους δρόμους του παζαριού. Η εμφάνιση της διαδήλωσης ανάγκασε κάθε ένδειξη χρυσαυγίτη ή φουσκωτού τύπου με εθνικιστικά/φασιστικά σύμβολα να εξαφανιστεί μονομιάς από την ευρύτερη περιοχή. Όσοι εξ αυτών δεν σκέφτηκαν ορθολογικά (λογικό…) απλώς έφυγαν με λίγα παραπάνω “ενθύμια” από τους αντιφασίστες.

Λίγη ώρα μετά, οι γειτονιές του Βύρωνα κατακλύστηκαν από μπάτσους (ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ) αναζητώντας μανιωδώς τους αντιφασίστες. Η προσπάθεια των ένστολων ηλιθίων αποδείχτηκε ατελέσφορη.

Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής μερικά φασιστοειδή που περιδιάβαιναν ασκόπως (?) στην ευρύτερη περιοχή, κυνηγήθηκαν και 3 εξ αυτών αναγκάστηκαν να κλειδωθούν στην τουαλέτα κεντρικού καφέ της περιοχής.

Το μεσημερι του Σαββάτου και για 2 1/2 ώρες, δεκάδες αντιφασίστες/στριες συγκεντρώθηκαν και έστησαν μικροφωνική στην κεντρική πλατεία του Αγ.Λαζάρου, μέσα σχεδόν στο παζάρι της περιοχής. Οι αντιδράσεις των περίοικων ήταν εξαιρετικά θετικές καθώς και πολλών υπαίθριων μικροπωλητών που δέχτηκαν το δίκαιο της πράξης των αντιφασιστών σε μια περιοχή με τέτοιο ιστορικό βάρος.

Μάλιστα, μερικοί εκπρόσωποι σωματείων και συνδικάτων των μικροπωλητών έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους χρυσαυγίτες/νταβατζήδες. Βέβαια, στις επίμονες ερωτήσεις των αντιφασιστών για το πως εμφανίστηκαν αυτοί οι τραμπούκοι στο παζάρι, παραδέχτηκαν ότι μερίδα συναδέλφων τους τους ανέχονται ενώ πολλοί εκ των χρυσαυγιτών εκμεταλλεύονται την ανάγκη νυχτερινής φύλαξης του παζαριού ώστε να πουλήσουν προστασία τους υπαίθριους εμπόρους έναντι χρημάτων και ψήφων.

Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την χθεσινή διαδήλωση στους δρόμους του παζαριού, μερικοί εκπρόσωποι των υπαίθριων εμπόρων παρέα με κάποιους τοπικούς παράγοντες έσπευσαν έντρομοι να επιτρέψουν στους μετανάστες-μικροπωλητές να στήσουν την πραμάτεια τους.

Παρακάτω το κείμενο που μοιράστηκε στην σημερινή συγκέντρωση.

+ο_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+-0171

 

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

 

Την Παρασκευή 26 Απρίλη, δεύτερη μέρα του τοπικού παζαριού στα πλαίσια των εορτασμών του Αγ.Λαζάρου στον Βύρωνα, γίνεται αντιληπτή από περίοικους ολιγομελής ομάδα θρασύδειλων/φουσκωτών τύπων με ξεκάθαρη πρόθεση να πουλήσουν προστασία στους μικροπωλητές του παζαριού. Μάλιστα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας πλάι στους επίδοξους νταβατζήδες, εμφανίζεται μια κουστωδία 6 χρυσαυγιτών με προεξάρχοντα τον διαμερισματικό σύμβουλο και πρωτοπαλίκαρο της Χ.Α, Χ. Αθανασάκο. Η παρουσία τους περιορίζεται σε μια σύντομη και διακριτική βόλτα στο έρημο, εκείνη την ώρα, παζάρι, αφού γρήγορα νιώθουν ότι το κλίμα δεν τους σηκώνει. Η παράτα τους δεν συγκινεί κανέναν, περαστικό ή μικροπωλητή, παρά την διάθεσή τους να πουλήσουν μούρη και προστασία προς άγραν ψήφων.

 

Αμέσως, ομάδα 40 αντιφασιστών/αντιφασιστριών πραγματοποιεί δυναμική πορεία μέσα στους δρόμους του παζαριού δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι στον Βύρωνα δεν θα γίνουν ανεκτά τα χρυσαυγίτικα νταβατζηλίκια, το ρατσιστικό και εθνικιστικό τους δηλητήριο. Με τα συνθήματα και την δυναμική της περιφρούρηση, η διαδήλωση καταφέρνει να εξαφανίσει μονομιάς από την ευρύτερη περιοχή κάθε ίχνος φασιστοειδούς. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, λίγα λεπτά μετά στις γειτονιές μας εισβάλλουν ορδές από ένστολα καθάρματα που σπεύδουν να προστατέψουν τα αγαπημένα παιδιά της ΕΛ.ΑΣ, τους χρυσαυγίτες.

 

Ξεκαθαρίζουμε και δηλώνουμε ανοιχτά ότι οι φασίστες και οι συνεργάτες τους, οι πιστοί απόγονοι των χιτών και των ταγματασφαλιτών, οι σύγχρονοι ναζί δεν θα γίνουν ανεκτοί με κανέναν τρόπο στις γειτονιές της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Αντίθετα, να γίνει ξεκάθαρο σε όλους και όλες ότι η παρουσία τους θα τσακίζεται με κάθε τρόπο σε κάθε σημείο και γωνιά των ιστορικών μας γειτονιών. Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή εδάφους στους προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού, στους έμμισθους συνεργάτες του κράτους, στα πιστά σκυλιά του κεφαλαίου και των αφεντικών.

 

Συνεχίζουμε καθημερινά να δίνουμε τους αγώνες μας ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό. Να δημιουργούμε αυτοοργανωμένες κοινότητες αγώνα και δομές αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά. Να πολεμάμε τις προσταγές των αφεντικών, την φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική εξαθλίωση. Να βγαίνουμε συλλογικά και ανυποχώρητα στους δρόμους των γειτονιών μας διεκδικώντας την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας.

 

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Αντιφασίστες/αντιφασίστριες

από τον Βύρωνα και τις γύρω περιοχές

αναδημοσίευση από Athens.indymedia.org

Related Images:

Για την αυξημένη αστυνομοκρατία στις γειτονιές μας…

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στην δυσάρεστη θέση να επιστρέψουμε στο θέμα της αστυνομοκρατίας. Ιστορικά, η ΕΛ.ΑΣ, τα αστυνομικά της όργανα και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι μας έχουν δώσει πάμπολλες ευκαιρίες να ασχοληθούμε το εγκληματικό τους έργο. Και δεν εννοούμε για γεγονότα και καταστάσεις αστυνομικής «αυθαιρεσίας» και βαρβαρότητας που πήραν τεράστιες διαστάσεις, καταγράφηκαν σ’ όλη την επικράτεια και έγιναν πρωτοσέλιδα στις καθημερινές φυλλάδες. Εννοούμε εκείνα τα «μεμονωμένα» αλλά πολύ συχνά περιστατικά όπου αποκαλύπτεται η πραγματική ,εγκληματική και δολοφονική, φύση των ένστολών καθαρμάτων που κατακλύζουν τις γειτονιές μας.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την πολεμική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην γειτονιά της Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα τον Φλεβάρη του 2010 που κόστισε την ζωή του 25χρονου Αλβανού εργάτη Nichola Toddi ο οποίος έπεσε νεκρός από 9 σφαίρες που δέχτηκε πισώπλατα από τα περίστροφα μπάτσων που κατεδίωκαν τους «ληστές με τις βαριοπούλες»; Την δολοφονική επίθεση των μπάτσων, 15 μέρες μετά, σε διαδήλωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Βύρωνα και τις συλλήψεις 11 διαδηλωτών;  Τον ξυλοδαρμένο περαστικό, κάτοικο του Βύρωνα, ο οποίος, τον Γενάρη του 2011, μπήκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής επειδή περνούσε έξω από διαμέρισμα που παρακολουθούσαν τα τζιμάνια της; Τις συνεχόμενες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής  σε διαμερίσματα- «γιάφκες» σε Βύρωνα και Παγκράτι, όπου στήνονται «κόκκινες ζώνες» ελέγχου και «προσωρινής αναστολής» κάθε ελευθερίας κίνησης για τους περίοικους; Τον χημικό πόλεμο που εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ στην γειτονιά της Ερατοσθένους στο Παγκράτι, στις 29 Ιουνίου του 2011, καταδιώκοντας διαδηλωτές και απεργούς κατά την προσπάθεια αποκλεισμού του Κοινοβουλίου ενάντια στη ψήφιση μια σειράς μνημονιακών διαταγμάτων υπό την ονομασία «μεσοπρόθεσμο σχέδιο»;

Από τότε, βέβαια, οι αστυνομικές ορδές δεν εξαφανίστηκαν από τους δρόμους των γειτονιών μας. Αντίθετα, ακολουθώντας την ευρύτερη κατασταλτική όξυνση ως κεντρική στρατηγική του ελληνικού κράτους έχουν πολλαπλασιάσει την ενοχλητική τους παρουσία στην καθημερινότητά μας. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανοκίνητες περιπολίες των ΔΙ.ΑΣ έχουν πάρει 24ωρη μορφή και ο τσαμπουκάς τους ενίοτε εκτονώνεται σε νεολαίους που συχνάζουν σε πλατείες και ελεύθερους χώρους των γειτονιών μας. Σκοπευτήριο, Ταπητουργείο, πάρκο Ανάληψης και Αγίας Τριάδας, πλατεία Βυζαντίου, πλατεία Καισαριανής, άλσος Παγκρατίου είναι μερικά από τα σημεία των γειτονιών μας που έχουν δεχτεί συχνές εισβολές μπάτσων και τσαμπουκαλεμένους ελέγχους σε νεολαίους και θαμώνες των δημοσίων χώρων. Μάλιστα, με διάφορες αφορμές (πχ. ανακάλυψη «γιαφκών», καταδιώξεις κ.α) στήνονται διάφορα «έκτακτα μέτρα» ελέγχου σε κεντρικές αρτηρίες και λεωφόρους (Υμηττού, Εθν.Αντιστάσεως κ.α) με συνεχείς ελέγχους σε αμάξια και δίκυκλα.  

Πρόσφατα, όμως, υπέπεσαν στην αντίληψή μας, 2 γεγονότα που δεν μπορούμε να τα αφήσουμε ασχολίαστα.

Το πρώτο αφορά την βίαιη απαγωγή ατόμων από την οδό Ριζάρη τα οποία αφού θεωρήθηκαν «ύποπτα» κρατήθηκαν για 7 ώρες στα κρατητήρια, αρχικά του Α.Τ. Παγκρατίου και αργότερα της Γ.Α.Δ.Α [1] . Βέβαια, οι υποψίες εναντίον των ατόμων αυτών δεν εκκινούσαν από την εμφάνιση τους ή οτιδήποτε άλλο παρά από το γεγονός ότι διάλεξαν «λάθος δρόμο» για να πάνε προς τα σπίτια τους. Αυτός ο «λάθος δρόμος» είναι η οδός Ναδαίων όπου κατοικεί…ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας! Είναι σαφές ότι σε μια γειτονιά όπου συνωστίζονται δεκάδες «όργανα της τάξης» για να φυλάνε τον φασίστα πολιτικό τους προϊστάμενο, οι κινήσεις απλών πολιτών χωρίς στολή εγείρουν ερωτηματικά και υποψίες για τα κίνητρά τους.

Το δεύτερο αφορά μια ανεξήγητη αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη το βράδυ της 17ης Απρίλη στην γειτονιά του Ταπητουργείου στον Βύρωνα. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν τα πληρώματα από 3 τζιπ της Ο.Π.Κ.Ε, ένα περιπολικό και ένα αμάξι της Ασφάλειας ώστε να…ελεγχθούν 4-5 νεολαίοι που κάθονταν στο θεατράκι του Ταπητουργείου! Η επιχείρηση περιείχε τον ακροβολισμό ένοπλων ΟΠΚΕτζήδων γύρω από το Ταπητουργείο και τον τσαμπουκαλεμένο έλεγχο από μια ομάδα 10-12 μπάτσων σε μια παρέα 4-5 ατόμων. Κι αν στην πρώτη περίπτωση, η παρουσία του Δένδια «εξηγεί» όλα όσα εκτυλίχθηκαν, στην δεύτερη παραμένει άγνωστος ο λόγος μιας τέτοιας επιχείρησης. Απλή επίδειξη δύναμης; Ένα μικρό «ξεσκούριασμα» για τους προστάτες του Νόμου και της Τάξης; Μήπως κάποιος από το σόι του Δένδια κατοικεί στον Βύρωνα; Μήπως κάποιος φίλος ή συνάδελφός του; Άγνωσται αι βουλαί του Προστάτη μας!

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, είναι σαφές ότι η καθημερινή αστυνομική τρομοκρατία και ο τσαμπουκάς των ένστολων καθαρμάτων αποτελούν μια από τις αιχμές του δόρατος στην επιχείρηση πειθάρχησης της κοινωνίας στις νόρμες και τις εντολές των «από πάνω». Η «ησυχία, τάξις και ασφάλεια» των πολιτών μεταφράζεται σε περιπολίες, σε τσαμπουκαλεμένους ελέγχους, σε αστυνομικές επιχειρήσεις, σε στρατοπέδευση των μπάτσων σε κάθε σημείο των πόλεων. Και, όπως έχει προ πολλού αποδειχθεί, ο πόλεμος που έχουν κηρύξει οι «από πάνω» στις τάξεις των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων δεν υπολογίζει από «παράπλευρες απώλειες»…

Από πλευράς μας, απαντάμε καταρχήν με τα βασικά:


[1] εδώ η αναπαραγωγή της είδησης

Related Images:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές του αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής ενάντια στις “χρυσές” επενδύσεις του θανάτου, ενάντια στη λεηλασία της φύσης και της ζωής τους, το μέτωπο του αγώνα διευρύνεται.

Μέσα στο επόμενο 4μερο, πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεων/συζητήσεων σε γειτονιές της Αθηνας με την παρουσία αγωνιζόμενων από το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Εκδηλώσεις που πέρα από μεταφορά ενημέρωσης και εμπειρίας από το πεδίο του αγώνα στην Β.Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν και σημεία ζύμωσης και οργάνωσης των αγώνων που δίνονται ή θα δοθούν ενάντα στην αναπτυξιακή λαίλαπα μέσα και γύρω από τις γειτονιές της Αθήνας: Από την Πάρνηθα μέχρι τον Υμηττό, από την Πεντέλη ως το Ελληνικό, από την τσιμεντοποίηση κάθε ίχνους πρασίνου μέχρι τα κάθε είδους επενδυτικά/αναπτυξιακά σχέδια εις βάρος του ανθρώπου και της φύσης.
xalkidiki

Επίσης, το Σάββατο 13/4 στις 12 μ.μ στο Μοναστηράκι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση/πορεία που καλείται από την Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής. Μια διαδήλωση που οργανώθηκε μέσα από οριζοντιες διαδικασίες συντονισμού αυτοοργανωμένων πολτικών/κοινωνικών/ταξικών σχημάτων και συλλογικοτήτων αγώνα που δρουν στην Αττική.Μια διαδήλωση που ευλεπιστεί να συναντηθεί με την φωνή των αγωνιζομένων κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, να δυναμώσει τις αντιστάσεις ενάντια στον χρυσό θάνατο, την λεηλασία της φύσης και την κρατική τρομοκρατία, να δηλώσει ξεκάθαρα και ανυποχώρητα ότι ο αγώνας για την γη και την ελευθερία θα τους συντρίψει!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
 Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια του κράτους και της «Ελληνικός Χρυσός» (θυγατρική της πολυεθνικής Eldorado Gold και του ομίλου Μπόμπολα) για την εγκατάσταση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στα δάση του όρους Κάκκαβος, που θα επιφέρει τον αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής, στο βωμό της ανάπτυξης.
 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΘΑΝΑΤΟ, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
 Ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπος από την πρώτη στιγμή με την ολοένα και αναβαθμιζόμενη κρατική καταστολή. Τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην περιοχή, με πιο πρόσφατη την αγωνιστική δράση – σαμποτάζ στις υποδομές της εταιρίας στις Σκουριές τη νύχτα της Κυριακής 17/2/2013, εξαπολύεται μια ευρείας κλίμακας τρομοκρατική – κατασταλτική επιχείρηση, η οποία συνοδεύεται από μαζικές ποινικές διώξεις αγωνιζόμενων κατοίκων.
Στόχος της η εξάλειψη της σθεναρής αντίστασης των κατοίκων και των αλληλέγγυων και η παράδοση ενός ασφαλούς πεδίου –χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις- στην εταιρία, για τη συνέχιση των λεηλατικών της εργασιών.
 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
 Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!
ΠΟΡΕΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, 12 μ.μ.

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής

Poreia 13-4-2013_chalkidiki

Related Images: