Καλή δύναμη, Φραγκίσκο…

 

 
Η είδηση…
«Άστεγος τραυματίζεται από ηλεκτροπληξία στο Αιγάλεω»
Το γεγονός…
Ο Φραγκίσκος Π. το πρωί της Πέμπτης ανέβηκε στη κολώνα της ΔΕΗ για να συνδέσει το ρεύμα στο σπίτι του το οποίο η ΔΕΗ είχε κόψει λόγω οφειλών. Στην προσπάθειά του, τον χτυπά 2 φορές το ρεύμα με αποτέλεσμα να πέσει από την κολώνα. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Μερικές λεπτομέρειες παραπάνω…
Ο Φραγκίσκος, τεχνικός ανελκυστήρων στο επάγγελμα, εδώ και κάποιους μήνες είναι άνεργος. Κατοικεί με την κατάκοιτη μητέρα του σε μια μονοκατοικία στο Αιγάλεω, στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Παπαρρηγοπούλου. Πριν μια βδομάδα, η ΔΕΗ ή κάποιος εργολάβος της, κόβουν το ρεύμα στην κατοικία του Φραγκίσκου. Το Πρωί της Πέμπτης 24 Μάη, ο Φραγκίσκος παίρνει μια απόφαση. Όπως λέει στους γείτονες του, είναι αποφασισμένος να πάρει πίσω ότι του ανήκει.  Ανεβαίνει στη κολώνα της ΔΕΗ προσπαθώντας να επανασυνδέσει το ρεύμα. Εκεί πάνω 2 απανωτές φορές τον διαπερνά ρεύμα υψηλής ισχύος. Την δεύτερη φορά, ο Φραγκίσκος πέφτει στο έδαφος. Μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και μετά στο Θριάσιο με πολλαπλά τραύματα στην λεκάνη, στα πόδια και στα νεφρά πέρα από τα εγκαύματα. Μέχρι και σήμερα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) Λατσείου.
και μερικές προεκτάσεις…
Ο Φραγκίσκος δεν είναι άστεγος. Παρότι άνεργος διαθέτει ακόμα ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του.Δεν μας κάνει εντύπωση που σύσσωμα τα ΜΜΕ αναπαράγουν αρχικά την είδηση βαφτίζοντάς τον άστεγο. Τα ΜΜΕ ήδη έχουν πάρει θέση: «είναι άστεγος, δεν έχει όνομα, μην τον αναζητήσετε!».  Ποιος ξέρει τι είδους «ατύχημα» θα συνέβη στον κακόμοιρο άστεγο; Θα πήγε να βρει κάπου κατάλυμα; θα επιχείρησε να κλέψει; Κι όμως, μέσω κάποιων blogs εξαρχής κυκλοφορούν video αυτόπτων μαρτύρων που βεβαιώνουν ότι ο Φραγκίσκος είναι γείτονας τους.
Ο Φραγκίσκος επιχείρησε να επανασυνδέσει το κομμένο ρεύμα στο σπίτι του. Προφανώς, το ρεύμα κόπηκε λόγω χρεών. Το γιατί είχε χρέη στη ΔΕΗ είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι. Λίγο η ανεργία, λίγο οι αυξήσεις, λίγο τα χαράτσια… Προσπάθησε να πάρει πίσω αυτό που του ανήκει μια βδομάδα αφού του το αφαίρεσαν.
Ο Φραγκίσκος το σκέφτηκε καλά. Η κίνησή του ήταν πράξη απελπισίας και απόγνωσης από τη μία αλλά και ανάγκης από την άλλη. Ήταν οπλισμένος με οργή και την αίσθηση του δίκιου γι’ αυτό που έκανε. Δεν ήταν ούτε «απονενοημένο διάβημα» ούτε και «ξεροκεφαλιά». Ήταν μια ατομική πράξη αντίστασης. Αυθόρμητη, ανοργάνωτη, απελπισμένη.
Ο Φραγκίσκος έσπασε την σιωπή και την απάθεια στη γειτονιά του. Φώναξε «παίρνω πίσω αυτά που μου ανήκουν» στους γείτονες του και χίμηξε να τα πάρει. Άραγε τι να σκέφτονται πλέον αυτοί οι γείτονες; Άραγε η προσωπική κραυγή του Φραγκίσκου θα ακουστεί; Θα ακουστούν κι άλλες τέτοιες κραυγές απελπισίας; Θα κάνουμε κάτι ώστε να γίνει φωνές αντίστασης;

Ο Φραγκίσκος είναι ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας και αυτό μας συγκινεί.

Καλή δύναμη, Φραγκίσκο…

Related Images: