Για μια κουβέντα που δεν (πρέπει να) κλείνει…
Στα τέλη Νοέμβρη του 2013, οργανώσαμε σε συνεργασία με την συλλογικότητα «Σε τροχιά σύγκρουσης», μια εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Λουίζα» του Βύρωνα με αφορμή την μετάφραση και την έκδοση της μπροσούρας Γάλλων συντρόφων με τίτλο «Αυτοδιάλυση της Scalp Reflex Παρισιού: ένας αυτοκριτικός απολογισμός». Στην μπροσούρα αυτή, οι συμμετέχουσες-οντες στην Scalp Reflex Παρισιού, μια αντιφασιστική οργάνωση με πλούσια ιστορία και δράση, καταγράφουν την συλλογική τους ιστορία και την απολογίζουν επίσης συλλογικά, αφήνοντας πίσω τους ένα πλούσιο πολιτικό εργαλείο και ντοκουμέντο για το ευρύτερο αντιφασιστικό-αντικυριαρχικό κίνημα. Από πλευράς μας, τα κίνητρα για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής εφορμούσαν σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την πολυτιμότητα της μπροσούρας αυτής καθώς και της μεταφραστικής προσπάθειας των συντρόφων. Παράλληλα, θεωρούμε ότι η συγκυρία που ανοίγεται στον ελλαδικό χώρο μετά την δολοφονία του Π.Φύσσα, τις εντάσεις που προκάλεσε και τις προφυλακίσεις των χρυσαυγιτών, απαιτεί μια βαθύτερη και πλατύτερη συζήτηση γύρω από το ζήτημα του φασισμού και των απαντήσεών μας σ’ αυτό (και σ’ άλλα πολλά, επίσης).
Φιλοδοξία της εκδήλωσης αυτής ήταν να αποτελέσει ένα ακόμα οργανωμένο δημόσιο βήμα διαλόγου ώστε, αφενός, να μεταδοθούν και να συζητηθούν τα συμπεράσματα των Γάλλων συντρόφων και, αφετέρου, να εμπλουτίσουν την απαιτούμενη μεταξύ μας συζήτηση για όσα μας «καίνε» στο εδώ και τώρα. Ένα βήμα διαλόγου για όσους και όσες όλη την προηγούμενη περίοδο βρέθηκαν στους δρόμους δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις απέναντι στον κοινωνικό εκφασισμό, την φασιστική επιθετικότητα και την οικοδόμηση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού αλλά και για όσους-ες εκτίμησαν ότι αυτή η κουβέντα τους αγγίζει και τους αφορά.
Για την ιστορία να πούμε ότι η συζήτηση διήρκησε 3,5 γεμάτες ώρες όπου μετά τις εισηγήσεις των 2 συλλογικοτήτων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση, ακολούθησε ένας πλούσιος κύκλος τοποθετήσεων που καταφέρθηκε να συνδιαλεχθούν, μέσα από συγκλίσεις και αποκλίσεις, πάνω στις 4 βασικές αιχμές που έβαζε και η αφίσα που καλούσε στην εκδήλωση: το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τον ρόλο των φασιστών και τον κοινωνικό εκφασισμό/ τη δολοφονία του Π.Φύσσα και την κρατική διαχείριση της ως σημείο καμπής/τα όρια και τις προοπτικές της αντιφασιστικής δράσης σε σχέση και μετα συμπεράσματα των Γάλλων συντρόφων/τις κινηματικές απαντήσεις στο εδώ και τώρα. Ιδιαίτερη σημασία για τη συζήτηση που εκτυλίχθηκε είχε η αρμονική σύνδεση των πολιτικών εκτιμήσεων και απόψεων της καθεμιάς με την αγωνιστική εμπειρία και μια πρώτη αποτίμησή της, είτε ως μεμονωμένα άτομα είτε μέσα από συλλογικά σχήματα αγώνα που συνθέτουν τον κινηματικό χάρτη των γειτονιών μας και της Αθήνας ευρύτερα.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι η επιλογή καταγραφής της συζήτησης αυτής αποτελούσε ένα αυτονόητο και για τις δύο συλλογικότητες που οργανώσαμε την εκδήλωση. Η κυκλοφορία των συζητήσεων και των προβληματισμών στα πλαίσια του ευρύτερου ελευθεριακού κινήματος, η καταγραφή και η αποτίμηση των εμπειριών μας, αποτελούν ζωτικά στοιχεία για την συλλογική μας μνήμη και ιστορία αλλά και το συλλογικό μας μέλλον αντίστοιχα.
Η εισήγηση της συλλογικότητας «Σε τροχιά σύγκρουσης» (link)
Η εισήγηση της Πρωτοβουλίας αναρχικών-αντιεξουσιαστών από τους πρόποδες του Υμηττού (link)
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τον 98fm για την ηχογράφηση της εκδήλωσης. Εδώ το ηχογραφημένο ντοκουμέντο της εκδήλωσης: radio98fm.espiv.net/ANAMETADOSEIS/antifasismos-vkp.mp3
Related Images: