Ανταπόκριση από την απεργιακή κινητοποίηση στις 2/11

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ημέρα προκηρυγμένης απεργίας στον κλάδο του εμπορίου, προχωρήσαμε σε απεργιακούς αποκλεισμούς σε 2 supermarkets στη γειτονιά του Βύρωνα επί της οδού Φορμίωνος. Σε συντονισμό με την Συνέλευση άλσους Παγκρατίου και με την συμμετοχή συντρόφων και συντροφισσών από τις ανατολικές συνοικίες, οργανώσαμε απεργιακές περιφρουρήσεις έξω από τα καταστήματα από τις 10 το πρωί στοχεύοντας στην πλήρη ακύρωση της κυριακάτικης λειτουργίας τους. Με πανό στις προσόψεις των supermarkets, με το μοίρασμα ενημερωτικών κείμενων στους περαστικούς και τους εργαζόμενους και με το πέταγμα φυλλαδίων στους γύρω δρόμους, επιχειρήσαμε να διευρύνουμε την επικοινωνία μας με τον κοινωνικό περίγυρο της κίνησής μας. Μέσα από την επικοινωνία μας με τους εργαζόμενους και την παραγόμενη πίεση στις διευθύνσεις των καταστημάτων, καταφέραμε μετά από 4 ώρες να πετύχουμε την ακύρωση της λειτουργίας τους δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για την αποτελεσματικότητα της συλλογικής, αυτοοργανωμένης και ανυποχώρητης δράσης μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους.
Είχαν προηγηθεί μια σειρά συντονισμένων κινήσεων αντιπληροφόρησης για την απεργία της 2/11 και τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, από τις συλλογικότητες και τις συνελεύσεις των ανατολικών συνοικιών που δρουν με οριζόντιο και αυτοοργανωμένο τρόπο. Οι μαζικές κινήσεις αντιπληροφόρησης, η μαζική και μαχητική παρουσία μας στον δρόμο και οι απεργιακοί αποκλεισμοί που αναζητούν την αγωνιστική σύμπραξη με τους εργαζομένους και στοχεύουν στην ακύρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων αποτελούν μερικά από τα κεκτημένα μέσα αγώνα για τους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες των ανατολικών συνοικιών ήδη από τον Γενάρη του 2014. Έκτοτε, με επιμονή και συνέπεια, επιχειρούμε να βαθύνουμε και να διευρύνουμε τις δυναμικές και τα περιεχόμενα του αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας επιχειρώντας να παράγουμε τα δικά μας αυτονόητα μέσα στους κοινωνικούς συσχετισμούς των γειτονιών μας. Μερικά από τα πρώτα αποτελέσματα της κίνησης αυτής είναι η δημιουργία σταθερών διαύλων επικοινωνίας με εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα και συνάμα η πίεση προς τους τοπικούς μικροεμπόρους ώστε να κρατούν τα μαγαζιά τους κλειστά την Κυριακή (γεγονός που στις γειτονιές του Βύρωνα και της Καισαριανής, αποτελεί τον κανόνα). Όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι αποτελούν σημαντικά επίδικα του αγώνα και συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω κοινωνική νομιμοποίηση και συμμετοχή στον αγώνα αυτόν.
Για μας, η απεργία της 2/11 στον κλάδο του εμπορίου, αποτελεί έναν σταθμό για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Αποτέλεσε μια απεργία προετοιμασμένη και «προκηρυγμένη» πραγματικά από τα κάτω, μέσα από την αυτοοργανωμένη και αδιαμεσολάβητη δράση όλων των κοινοτήτων αγώνα που ενισχύουν το μέτωπο όσων αγωνίζονται για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Ξεπερνώντας την συνδικαλιστική γραφειοκρατία και φέρνοντάς την προ τετελεσμένων γεγονότων, η συνάντηση και ο συντονισμός των κοινωνικών/ταξικών/πολιτικών μορφωμάτων αγώνα κατάφερε να πάρει στα χέρια του τον αγώνα σε όλα του τα επίπεδα δημιουργώντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τις απεργίες και τους αγώνες που έρχονται.
Δε μένει παρά να φανταστούμε το επόμενο συλλογικό μας βήμα. Μπροστά μας έχουμε την επόμενη εργάσιμη Κυριακή, στις 14/12, ενώ εκκρεμεί η οριστική απόφαση του ΣτΕ για το μέτρο των 52 εργάσιμων Κυριακών. Να σημειωθεί ότι ενάντια στην απόφαση του ΣτΕ για «προσωρινό πάγωμα» του μέτρου, πρόσφατα προσέφυγαν οι ενώσεις των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των ξενοδόχων (ΣΕΒ,ΣΕΛΠΕ,ΣΕΤΕ) αποκαλύπτοντας αφενός τον αποθρασυνόμενο τσαμπουκά των αφεντικών και αφετέρου την κεντρικότητα που έχει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στην κερδοφορία του ντόπιου κεφαλαίου. Είναι σαφές ότι η διεύρυνση και το βάθεμα των δυναμικών, των χαρακτηριστικών και των περιεχομένων του αγώνα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που καίνε τους εκμεταλλευόμενους και τις εκμεταλλευόμενες. Δεν μπορούμε παρά να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να οργανώσουμε την κοινωνική-ταξική αντεπίθεση, μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους. Δεν μπορούμε παρά να συμβάλλουμε στο πολύμορφο μπλοκάρισμα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που περνά πάνω από τις ζωές μας. Δεν μπορούμε παρά να προτάξουμε την ταξική αλληλεγγύη, την κοινωνική απειθαρχία, την συλλογική δράση και αξιοπρέπεια, απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον κοινωνικό εκφασισμό.

Ακολουθούν τα κείμενα της παρέμβασης και μερικές φωτογραφίες :

Πρόποδες        ΆλσοςΠαγκρατίου

Related Images: