Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

por

 

Κυριακή 28/12 αποτέλεσε την 3η συνεχόμενη εργάσιμη Κυριακή μέσα στον περασμένο Δεκέμβρη η οποία νομοθετήθηκε με τσαμπουκά από την απερχόμενη κυβέρνηση ως 8η εργάσιμη Κυριακή μέσα στον χρόνο. Το έχουμε ξαναπεί και το ξαναλέμε: η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί κεντρική επιλογή των αφεντικών στα πλαίσια της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Αυτό αποδεικνύεται από τη νομοθέτηση των 7 εργάσιμων Κυριακών, από το πιλοτικό μέτρο των 52 εργάσιμων Κυριακών για 10 περιοχές στο όνομα της “εξυπηρέτησης της τουριστικής κίνησης”, από την προσφυγή των εργοδοτικών ενώσεων ΣΕΛΠΕ, ΣΕΤΕ,ΣΕΒ ενάντια στην απόφαση του ΣτΕ που “πάγωνε’ προσωρινά το μέτρο, από τις δηλώσεις του υφ.Ανάπτυξης Γιακουμάτου ότι η κυριακάτικη αργία “θα καταργηθεί αν χρειαστεί με ξεχωριστό νόμο”, από την πρόταση της τρόικας για κατάργηση των προσαυξήσεων για την κυριακάτικη εργασία.
Μετά από 1 χρόνο συνεχών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, στις 28/12 χτυπήθηκε η απεργιακή περιφρούρηση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός ενώ υπήρχε προκηρυγμένη απεργία από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής. Το αφεντικό του Ιανού, Καρατζάς, που έχει στήσει ένα κάτεργο στον χώρο του βιβλίου με μπόλικη τρομοκρατία, επέλεξε να μηνύσει τους απεργούς που εδώ και καιρό αντιστέκονται στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και όποτε χρειάστηκε κινητοποιήθηκαν και ενάντια στις απολύσεις και τον εργοδοτικό τσαμπουκά της εν λόγω επιχείρησης. Η περικύκλωση των διαδηλωτών από μπάτσους δεν τους τρομοκράτησε και υπερασπίστηκαν με τις δυνάμεις τους την απεργιακή τους περιφρούρηση παρά τις απειλές των διευθυντάδων του Ιανού. Αποτέλεσμα η σύλληψη 4 ατόμων, 2 εκ των οποίων βρέθηκαν τυχαία στο σημείο! Η τρομοκρατία των μπάτσων δεν σταμάτησε ούτε έξω από το Α.Τ.Ακροπόλεως όπου απεργοί και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν για να σταθούν στο πλάι των 4 συλληφθέντων. Και εκεί οι ένστολοι τραμπούκοι της εργοδοσίας επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους και συνέλαβαν άλλους 3 τους οποίους και χτύπησαν βάναυσα κατά την διάρκεια και μετά την σύλληψή τους, προβαίνοντας ουσιαστικά σε βασανιστήρια. Όλοι οι συλληφθέντες πέρσαν από τον εισαγγελέα την επόμενη μέρα με αστείες κατηγορίες και αφέθηκαν ελέυθεροι αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 9/1.
Το χτύπημα στην απεργιακή περιφρούρηση έξω από τον Ιανό αποτελεί ένα ξεκάθαρο εκφοβιστικό μήνυμα για τους απανταχού απεργούς και αγωνιζόμενους, για όλον τον κόσμο του αγώνα που υπερασπίζεται το δίκιο του στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στις απεργίες. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί χτύπημα στον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας που εδώ και ένα χρόνο στήνει αναχώματα στον τσαμπουκά των αφεντικών και στην λαίλαπα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Και ως τέτοιο θα ανταποδωθεί σε όλους τους ιθύνοντες…Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.