ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 18.00, ΠΛ.ΚΑΤΡΑΚΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ “ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ”

afisa kokkinh nyxtatelikh

ΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ
Τα Χριστούγεννα είναι μέρες «γιορτής και αγάπης». Φέτος ο εμπορικός σύλλογος Γλυφάδας σε συνεργασία με το δήμο Γλυφάδας αποφάσισαν να χαρίσουν ένα μοναδικό δωράκι στους εργαζόμενους στα καταστήματα της περιοχής: το Σάββατο 19/12 διοργανώνουν «Κόκκινη Νύχτα» που μεταξύ πολλών «φαντασμαγορικών» events προβλέπεται η παράταση του εργάσιμου ωραρίου ως τις 12 το βράδυ! Και όλα αυτά μέσα σε έναν Δεκέμβρη-κόλαση που θέλει τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα να’ ναι στο πόδι για 24 συνεχείς μέρες, Κυριακών συμπεριλαμβανομένων. Να λείπουν τέτοια δωράκια…

ΤΟ ΝΕΟ ΔΩΡΑΚΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ
Ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση ενός εργασιακού καθεστώτος στολισμένου με ελαστικά ωράρια, εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και πασπαλισμένου με πετσοκομμένους μισθούς και αμέτρητη εργοδοτική τρομοκρατία. Και όλα αυτά στο όνομα άλλων μεγαλύτερων δώρων: της τόνωσης της αγοράς, της εθνικής ανάπτυξης…

ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ
Αν θέλουν να λάβουν αυτά τα δωράκια αυτοπροσώπως. Γιατί αργά ή γρήγορα, θα τα λουστούν και οι ίδιοι όταν για την δική τους επίπλαστη καταναλωτική ευχαρίστηση, πατούν πάνω στην εξουθένωση των εργαζομένων. Γιατί ο εργασιακός μεσαίωνας δεν κάνει διακρίσεις. Σύντομα και εσύ θα καλείσαι να τα φτύσεις.

Δε θέλουμε δωράκια από τα αφεντικά ούτε και γιορτάζουμε μαζί με τους δημάρχους και τα τσιράκια τους. Η δική μας εορταστική ατμόσφαιρα βρίσκεται στην ζεστή αγκαλιά της ταξικής αλληλεγγύης και της συναδελφικότητας, στους ακηδεμόνευτους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, στη σύγκρουση με τις προσταγές κράτους και αφεντικών. Στις 19/12, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι κάτοικοι των συνοικιών μας, όλοι οι εκμεταλλευόμενοι, ας το γιορτάσουμε με τον δικό μας τρόπο.

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΝΑ ΟΡΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ-ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 18.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Συντονισμός Αναρχικών Κοινοτήτων Αγώνα Νότιας-Ανατολικής Αθήνας

Ναμούς αναρχική συλλογικότητα από Άνω Γλυφάδα/Ελληνικό/Αργυρούπολη,  σύντροφοι-ισσες από Ηλιούπολη,

Πρωτοβουλία αναρχικών/αντιεξουσιαστών από τους πρόποδες του Υμηττού, Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνη

Αναδημοσιεύουμε επίσης τα κείμενα-καλέσματα της τοπικής αναρχικής συλλογικότητας Parekura και της εργατικής συλλογικότητας “Εργαζόμενοι-ες από τον κλάδο του εμπορίου”

Κόκκινη νύχτα για τα αφεντικά, μαύρη νύχτα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου η Δημοτική αρχή Γλυφάδας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο διοργανώνουν την λεγόμενη «κόκκινη νύχτα».[*] Την μέρα αυτή τα καταστήματα της Γλυφάδας θα παραμείνουν ανοιχτά ως τα μεσάνυχτα ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διάφορα events με συναυλίες, περιπλανώμενους αγιοβασίληδες, πυροτεχνήματα κλπ. Η «κόκκινη νύχτα», σύμφωνα με τους διοργανωτές της,  αποτελεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Για τους εργαζόμενους αυτή έχει ξεκινήσει ήδη και περιλαμβάνει 24 συνεχόμενες μέρες ανοιχτά από τις 9:00 μέχρι τις 21:00 συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών και εκτεταμένων ωραρίων τα Σάββατα.

Η «κόκκινη νύχτα» (μα δεν ακούγεται αστείο;) παρουσιάζεται ως γιορτή, ως κατάλληλη ευκαιρία για διασκέδαση και φυσικά κατανάλωση στο όνομα των χριστουγέννων. Μάλιστα, ανάλογες νύχτες υπό άλλους χρωματισμούς έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα στο Ίλιον, στο Μαρούσι και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το γεγονός αυτής της συντονισμένης προτροπής για κατανάλωση μέχρι τα μεσάνυχτα μας κάνει να συμπεράνουμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων. Συγκεκριμένα των αφεντικών που βρίσκουν μια ευκαιρία να αυξήσουν λίγο ακόμα τον τζίρο τους προσελκύοντας καταναλωτές μεθυσμένους από το εορταστικό κλίμα και της δημοτικής αρχής που θα παρουσιάσει «έργο» και θα γίνει αρεστή στους δημότες για το «πόλεμο ενάντια στη μιζέρια της εποχής». Σίγουρα αυτή η παράταση του ωραρίου δεν θα είναι ωφέλιμη για τους εργαζόμενους οι οποίοι ούτε θα διασκεδάσουν με τους καταναλωτές, ούτε θα μοιραστούν τα κέρδη των εργοδοτών τους αλλά θα δουλέψουν παραπάνω σε μια ήδη πολύ πιεστική περίοδο και τα οφέλη τους θα είναι από ψίχουλα ως τίποτα αν αναλογιστούμε τους εργαζομένους που παραμένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται κάθε «όποτε» με τους κατώτατους μισθούς πείνας. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και αν ο μισθωτός πληρωνόταν κανονικά όλα αυτά τα έξτρα ωράρια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται λάστιχο για τα χατίρια κανενός δήμου[†], αφεντικού ή καταναλωτή και να συμβάλει στην οριστική διάλυση κάθε εργασιακού του κεκτημένου.

Βέβαια αυτές οι εργάσιμες χρωματιστές νύχτες δεν προέκυψαν από τον ουρανό. Εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της εργασίας, μισθούς των 450 ευρώ, ελαστικά ωράρια (σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη πάντα), απλήρωτη εργασία για το καλό της επιχείρησης, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, εργοδοτική τρομοκρατία και διάφορα άλλα τερτίπια όπως η σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η εισαγωγή της έννοιας του ωφελούμενου[‡] αντί του εργαζόμενου, της εθελοντικής εργασίας (με πρόσχημα την εργασιακή εμπειρία) και άλλα πολλά. Όλα τα παραπάνω «πρέπει» να γίνουν κανονικότητα και να αποτελούν στην συνείδηση του κάθε εργαζόμενου αλλά και καταναλωτή (που ίσως είναι εργαζόμενος σε άλλο κλάδο) κάτι το φυσικό. Ειδικά όσον αφορά την απελευθέρωση των ωραρίων, η νομιμοποίηση στα μάτια των καταναλωτών είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στα χέρια κράτους και αφεντικών.  Μια τέτοια πραγματικότητα όμως με περισσότερη εκμετάλλευση, μπορεί να είναι «φυσική» μόνο για τους εκμεταλλευτές μας και όχι για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα και μη.[§]

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, εν μέσω οικονομική κρίσης και μνημονίων η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα αποτελεί μέρος της συνολικής επίθεσης από τη μεριά του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας. Το βάρος της κρίσης φορτώνεται στους χαμηλόμισθους, στους συνταξιούχους, στους ανασφάλιστους, στους άνεργους, στο άμεσο και έμμεσο μισθό και όλα αυτά εις όνομα της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας με την προτροπή να βάλουμε πλάτη όλοι και όλες για να σώσουμε τη χώρα, την οικονομία κλπ. Και παράλληλα σε όσες περιπτώσεις υπήρξε αντίδραση η απάντηση της αστικής δημοκρατίας ήρθε με τη μορφή του καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και με κύριους εκφραστές τα ΜΜΕ και την αστυνομία (απεργίες καθηγητών, διοικητικών, εργαζομένων μετρό κλπ). Σε αυτή τη συγκυρία η απάντηση μας θα είναι ανεπαρκής όσο βασιζόμαστε στους αριστερούς διαχειριστές του «κάτι θα αλλάξει» και αναθέτουμε τα ταξικά μας συμφέροντα στους ειδικούς της πολιτικής και του συνδικαλισμού. Σε όλες τις ξεπουλημένες γραφειοκρατίες οι οποίες ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου για να ικανοποιήσουν κομματικά συμφέροντα.

Η απάντηση στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό που αναδύεται, με τις φιέστες, τους χαρούμενους εθελοντές, την απλήρωτη εργασία, τις εκδικητικές απολύσεις και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι εργαζόμενοι και εργοδότες δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα και δεν πρέπει να βάλουμε πλάτη για κανέναν.  Πλάτη πρέπει να βάλουμε όλες και όλοι οι εργαζόμενοι για να απαντήσουμε συλλογικοποιώντας τις αντιστάσεις μας στο χώρο εργασίας μας και έξω από αυτόν συμμετέχοντας στα πρωτοβάθμια σωματεία και τα σωματεία βάσης, δημιουργώντας συνελεύσεις και συλλογικότητες, βάζοντας αντιστάσεις και αντιδρώντας στις επιθέσεις και τις αδικίες των αφεντικών μέσα από κοινότητες αγώνα.[**] Όπως αυτοί οργανώνονται στους εμπορικούς συλλόγους τους για τα συμφέροντα τους έτσι και εμείς πρέπει να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε. Ο κάθε αγώνας ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια, στις κακές συνθήκες εργασίας, στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, στην ελαστικοποίηση, στην απληρωσιά, στις απολύσεις, υπέρ της κυριακάτικης αργίας, είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα προς υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, του αγώνα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Γιατί κάθε μερικός αγώνας με χαρακτηριστικά του την συλλογική διεκδίκηση από τα κάτω και τη δυνατότητα διασύνδεσης του με άλλους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες είναι αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη και κάθε μερική νίκη αποτελεί και μία παρακαταθήκη για τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες εν γένει.

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
                                                                                        

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 18:00, ΠΛ.ΚΑΤΡΑΚΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Αναρχική συλλογικότητα parekura 

[*] Η συνεργασία αφεντικών και δήμου «διευκολύνεται» όταν τα μεν κατέχουν θέσεις εξουσίας στον δε. Στη περίπτωση μας η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Άννυ Καύκα κατέχει και τη θέση της Αντιδημάρχου..

[†] Ή ευημερίας της τοπικής οικονομίας όπως προπαγανδίζουν οι έχοντες οφέλη από αυτού του τύπου της φιέστες.

[‡] Αναφερόμαστε στα προγράμματα Κοινοφελούς εργασίας στο δημόσιο και voucher στον ιδιωτικό τομέα που με δεξαμενή την τεράστια ανεργία δημιουργούν μια νέα κατηγορία εργαζόμενων, τους ωφελούμενους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, σταθερή εργασία, κανονική ασφάλιση και παράλληλα υποκαθιστούν μέρος των «κανονικών εργαζομένων». Στα voucher μάλιστα, η εργασία αυτή δεν στοιχίζει τίποτα στους εργοδότες αφού είναι πλήρως επιδοτούμενη από την ΕΕ. Τριπλός στόχος λοιπόν, ξελάσπωμα των αφεντικών, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ένα νέο εργασιακό πρότυπο για πιο πειθήνιους , φτηνούς και ευέλικτους εργαζομένους. 

[§] Όπως έλεγε και ένα σύνθημα αν ψωνίζεις κυριακές θα χρειαστεί να δουλέψεις κυριακές.

[**] Και για να μην μιλάμε στον αέρα χαρακτηριστικό παράδειγμα αγώνα που τρέχει και έχει βάλει φραγμούς στα σχέδια των αποπάνω αποτελεί ο αγώνας που δίνεται από τον «Συντονισμό ενάντια στη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας» από εργαζόμενους/ες στο κλάδο του εμπορίου, ανέργους, σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς και συλλογικότητες.

————————————————————————————————————————————————————–

Η φαντασία των εργοδοτών (μαζί με την καφρίλα τους..) δεν έχουν όρια. Μετά τις περίφημες «Λευκές Νύχτες», τώρα βάλθηκαν να βάψουν τις νύχτες μας…κόκκινες! Η έμπνευση ανήκει στον Εμπορικό Σύλλογο Γλυφάδας και στην τοπική δημοτική αρχή οι οποίοι το Σάββατο 19/12 οργανώνουν άλλη μια άθλια εμπορική φιέστα από τις 17.00 ως τα μεσάνυχτα! Για όσους αναρωτιούνται ακόμα για την επιλογή του χρώματος, τους πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με τους οργανωτές, «εμπνέεται από τα γιορτινά χρώματα των Χριστουγέννων»!

Όσο κι αν θέλουμε να αστειευτούμε με το χιούμορ των εργοδοτών του εμπορίου, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι, πράγματι, η «Κόκκινη Νύχτα» είναι…βαμμένη με αίμα! Είναι το αίμα που θα φτύσουμε χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου ώστε να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς έκτακτης ανάγκης του φετινού Δεκέμβρη με τις 24 ΣΥ-ΝΕ-ΧΟ-ΜΕ-ΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, από 7 ως 31 Δεκεμβρίου: χωρίς αργία, με πετσοκομμένα ρεπό και εντατικοποιημένη εργασία. Οι κόκκινες, λευκές ή οποιουδήποτε χρώματος νυχτερινές φιέστες των εργοδοτών πάνε χέρι-χέρι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την επιβολή ωραρίων-λάστιχο. Ουσιαστικά, στρώνουν το έδαφος για τη γενίκευση του εργασιακού μεσαίωνα σε όλους τους εργασιακούς κλάδους…

Ας τελειώνουμε γρήγορα με τα παραμυθάκια. Για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events των εργοδοτών δεν έχουν καθόλου πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: λουκέτα και απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις… Και η δημιουργία εορταστικού κλίματος πάνω στις συνθήκες σ’ αυτές, αποκαλύπτουν το πραγματικό ποιόν όλων αυτών που τις οργανώνουν/προπαγανδίζουν/στηρίζουν, που συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλλουν στη γενίκευση και το βάθεμά τους.

Αν πριν 2 χρόνια οι «Λευκές Νύχτες» παρουσιάστηκαν ως «εξαιρέσεις» για τον κόσμο του εμπορίου, έχουμε την πείρα ως εργαζόμενοι να αντιληφθούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την μεθοδευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μέσα από την εφαρμογή των «7 εργάσιμων Κυριακών», το ίδιο κάνουν και με τις «Λευκές Νύχτες» παραχωρώντας σε κάθε Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή το δικαίωμα να οργανώνουν κατά το δοκούν τέτοιες φιέστες. Είμαστε διατεθειμένοι να συνηθίσουμε σε όλα αυτά και να παραχωρήσουμε Κυριακές, αργίες και νύχτες στις ορέξεις των εργοδοτών μας;

Να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
– Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ν’ αντισταθούν στην εφαρμογή των «Κόκκινων Νυχτών», σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις ανοιχτά στους κατοίκους της Γλυφάδας (και όχι μόνο) ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, ορατές ή αόρατες επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να μετατρέψουμε τον φόβο και την αγανάκτηση σε συλλογική διεκδίκηση.
– Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση και το μπλοκάρισμα τέτοιων μεθοδεύσεων.
– Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στη Γλυφάδα αλλά και κάθε γειτονιά να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/12, 18.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΓΛΥΦΑΔΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ‘ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia.wordpress.com

Related Images: