ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ (με αφορμή την αντιφασιστική συγκέντρωση/διαδήλωση της 1ης Μάρτη στις γειτονιές του Παγκρατίου)

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

(με αφορμή την αντιφασιστική συγκέντρωση/διαδήλωση της 1ης Μάρτη στις γειτονιές του Παγκρατίου)

Το απόγευμα της Παρασκευής 1 Μάρτη, η φασιστική οργάνωση των χρυσαυγιτών φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει εκδήλωση σε γραφεία που παραχώρησε ο δήμος Αθηναίων τον Αύγουστο του 2010 στην δημοτική της παράταξη «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα». Το κάλεσμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους μόλις το προηγούμενο βράδυ ενώ εδώ και χρόνια οι ορδές τους απουσιάζουν πλήρως από την κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα των γειτονιών μας. Έτσι, η προσπάθειά τους να παρουσιαστούν στο Παγκράτι με όρους «αλεξίπτωτου» και «πυροτεχνήματος» ώστε να διαφημίσουν τις πρακτικές και την ιδεολογία του μίσους και του κανιβαλισμού, ήταν αναπόφευκτο να απομονωθεί από την τοπική κοινωνία.

Μέσα από διαδικασίες οριζόντιου συντονισμού και συνεννόησης, 150 αντιφασίστες-στριες κινήθηκαν με περιφρουρημένη διαδήλωση κατά μήκος της οδού Φιλολάου και συγκεντρώθηκαν κάτω από τα γραφεία των σύγχρονων νεοναζί. Στις 17.00, 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωσή τους, οι συγκεντρωμένοι κρατώντας πανό, πετώντας τρικάκια και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα καλούσαν τους κατοίκους του Παγκρατίου να ενισχύσουν και να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθεια να ακυρωθεί η παρουσία των χρυσαυγιτών στις περιοχές μας. Η μαζική και οργανωμένη παρουσία του κόσμου της αντίστασης και του αγώνα στον δρόμο έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς γείτονες να κατέβουν στον δρόμο και να επικοινωνήσουν με τους συγκεντρωμένους ενώ πολλοί απ’ αυτούς στήριξαν έμπρακτα την κίνηση των αντιφασιστών. Ύστερα από 1,5 ώρα παραμονής κάτω από τα γραφεία τους και ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος όλο και αυξανόταν, πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ,ΥΜΕΤ,ΔΙΑΣ,ΔΕΛΤΑ) επιχείρησαν να αποστειρώσουν την παρουσία των αντιφασιστών κόβοντας την κυκλοφορία των γύρω δρόμων. Ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το ένστολο σκυλολόι μεθόδευε τη βίαιη απώθηση των συγκεντρωμένων, η συνεκτικότητα των αντιφασιστών και οι δίαυλοι επικοινωνίας που διαμορφώθηκαν με τους περίοικους απέκρουσαν τα κατασταλτικά σχέδιά τους.

Γύρω στις 18.45, η αντιφασιστική συγκέντρωση έχοντας πετύχει την πολιτική ακύρωση της παρουσίας φασιστών στο Παγκράτι μετατράπηκε σε δυναμική διαδήλωση που με την συνοδεία 8 διμοιριών ΜΑΤ και 2 πολυάριθμων δολοφονικών ομάδων ΔΕΛΤΑ κατευθύνθηκε 200 μέτρα παραπάνω, στη συμβολή των οδών Εμπεδοκλέους και Φιλολάου. Πίσω από τις ορδές των μπάτσων έκαναν την εμφάνισή τους 15 φασιστοειδή που προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα του κτιρίου. Στις 19.30, και μετά από την βεβαιότητα ότι η εκδήλωση των φασιστών έχει ακυρωθεί αφού ακόμα προσπαθούσαν απεγνωσμένα ν’ ανοίξουν την πόρτα που οι αντιφασίστες είχαν μπλοκάρει με απλά οικοδομικά υλικά, η διαδήλωση κατέληξε στο κέντρο του Παγκρατίου.

Η θρασύτητα και η πολιτική ένδεια των νοσταλγών του Χίτλερ και του Μεταξά έγιναν σαφείς σε ανακοίνωση που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα που χωρίς προσχήματα επικαλούνται τους προστάτες τους, το κράτος και τους ένστολους δολοφόνους του, ότι…τους άφησαν απροστάτευτους και δεν «αποκατέστησαν την τάξη». Η ίδια η πραγματικότητα, διαχρονικά αλλά και την 1/3, έχει πολλάκις αποδείξει ότι η παρουσία των φασιστών σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και σ’όλη την Ελλάδα προϋποθέτει την αστυνομική παρουσία ώστε με εχέγγυο την κρατική προστασία τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών να κάνουν ανενόχλητα τις βρωμοδουλειές τους : ξυλοδαρμούς και δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες, νεολαίους κ.α, παρελάσεις μίσους, κρατικά επιχορηγούμενες και ψηφοθηρικές «αγαθοεργίες». Ας τελειώνουμε μ’ αυτό το παραμύθι: οι χρυσαυγίτικες ορδές αποτελούν το μισθοφορικό στρατό του ελληνικού κράτους που σε συνεργασία με τους επίσημους μηχανισμούς του διεξάγουν το έργο της αντιεξέγερσης προσπαθώντας αφενός ν’ ανακόψουν και να αποπροσανατολίσουν το κύμα κοινωνικής οργής και αφετέρου να δράσουν διαλυτικά και απειλητικά απέναντι στις κοινωνικές δυναμικές της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της χειραφέτησης. Από κοινού είναι εδώ ώστε να περιφρουρηθεί και να βαθύνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα

Η μαζική πολιτική κίνηση των αντιφασιστών/στριων που ακύρωσε την παρουσία των χρυσαυγιτών στο Παγκράτι την 1η Μάρτη είναι μια ακόμα κίνηση μέσα σε πλήθος άλλων που αναδύονται στις γειτονιές μας και ακυρώνουν καθημερινά και έμπρακτα την απήχηση της ακροδεξιάς ρητορικής, την εμπέδωση του φόβου και του κανιβαλισμού, την περαιτέρω προώθηση του εκφασισμού της κοινωνίας. Αποτελεί ένα ακόμα συλλογικό βήμα των κοινωνικών/ταξικών/πολιτικών αντιστάσεων που έχουν ριζώσει στο Παγκράτι και τις γύρω περιοχές και οικοδομούν τον πολιτισμό της αυτοοργάνωσης και της αυτενέργειας, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, της ρήξης και της σύγκρουσης. Αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των πολύμορφων, αδιαμεσολάβητων και χειραφετημένων κοινωνικών αντιστάσεων και αγώνων που γεννιούνται στις γειτονιές μας. Αποτελεί ένα ακόμα ανάχωμα στην προσπάθεια του κράτους και του κεφαλαίου να μετατρέψουν τις γειτονιές μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σύγχρονων σκλάβων, φτωχών, ανέργων και εξαθλιωμένων. Αποτελεί ακόμα μια τρανή απόδειξη ότι ο αντιφασιστικός αγώνας είναι βαθύτατα αντικαθεστωτικός και αντικαπιταλιστικός, βαθύτατα ανατρεπτικός που δεν περιορίζεται σε δημοκρατικές εκκλήσεις και καταγγελίες νομιμότητας και επιδιώκει το συθέμελο τσάκισμα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του κοινωνικού εκφασισμού.

Σε μια εποχή που η κλίκα του κράτους και των αφεντικών εντείνουν την κοινωνική λεηλασία και ερήμωση, κατασυκοφαντούν και χτυπούν κάθε εστία κοινωνικής αντίστασης, τρομοκρατούν και επιστρατεύουν απεργούς εργαζόμενους, δεν μένει παρά να στήσουμε τα συλλογικά μας αναχώματα και να ξαναγίνουμε επικίνδυνοι για τους σχεδιασμούς τους. Να σπάσουμε τον διάχυτο φόβο και την μοιρολατρία μέσα από την δημιουργία κοινοτήτων αγώνα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κοινωνικό χώρο. Να ενισχύσουμε και να υπερασπιστούμε τις αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας από την κρατική καταστολή και την χυδαιότητα των ΜΚΟ και διάφορων κομματικών καλοθελητών. Να αποκρούσουμε την τρομοκρατία του εξουσιαστικού συρφετού των μπάτσων, των εισαγγελέων και των ρουφιάνων των ΜΜΕ αποδεικνύοντας ότι οι αγώνες μας δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι παρά δίκαιοι και αναγκαίοι. Να παλέψουμε για τη σύνδεση και την επικοινωνία των αντιστεκόμενων και των αγώνων τους: από τις Σκουριές της Χαλκιδικής ως τα επιστρατευμένα εργοτάξια, από τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους σε κάθε γειτονιά της Αθήνας μέχρι τις πολύμορφες κοινωνικές/ταξικές αντιστάσεις που γεννιούνται σε κάθε περιοχή της χώρας. Να συμβάλλουμε στη ριζοσπαστικοποίηση και την χειραφέτηση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων της εποχής μας και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση στον πολιτισμό της φτώχειας και της εξαθλίωσης, του φασισμού και του κανιβαλισμού. Να πάρουμε εδώ και τώρα τις ζωές και τους αγώνες στα χέρια μας!  

 

 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

 

ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ/ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Το Κείμενο σε pdf

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *