Παρέμβαση σε 2 παιδικές χαρές των γειτονιών μας.

Με αφορμή την απόφαση του δήμου Βύρωνα να κλείνει η παιδική χαρά, στη συμβολή των οδών Αθ. Διάκου και Αλαμάνας, στις 21:30 το βράδυ αλλά και τα γνωστά πλέον σχέδιά του να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των αναψυκτηρίων των Παιδικών Χαρών Νέας Ελβετίας, Ανάληψης και Αγίας Τριάδας με στόχο την εμπορευματοποίηση τους, σαν μια πρώτη κίνηση, αναρτήσαμε 2 πανό ¨Η χαρά δεν έχει ωράριο ακόμα κι όταν είναι παιδική. Κάτω τα χέρια από τους δημόσιους χώρους¨.

Είχε προηγηθεί ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας από γονείς και περίοικους που ζητούσαν το αυτονόητο: να μην κλείνει η παιδική χαρά εν μέσω θερινού καύσωνα την ώρα που γίνεται δυνατόν οι μπόμπιρες της περιοχής να χαρούν τις εγκαταστάσεις της έστω και περιφραγμένης παιδικής χαράς! Βέβαια, ο Δήμος προτίμησε να ικανοποιήσει το αίτημα άλλων (ποιών άραγε;) περίοικων που διαμαρτύρονταν για τους «ενοχλητικούς» που οικειοποιούνται τον χώρο και μετά τις απογευματινές ώρες. Βλέπετε για οποιονδήποτε τοπικό άρχοντα, η «ικανοποίηση αιτημάτων» μυρίζει ψήφους ενώ η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους μπορεί και να «ενέχει κινδύνους» όπως η συνάντηση και η γνωριμία των ανθρώπων έξω από τα καλούπια της εμπορευματοποιημένης διασκέδασης και της αποχαύνωσης των διαμερισμάτων μας.

Μιλήσαμε με αρκετούς από τους γονείς αλλά και με πιτσιρικάδες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή εκεί, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτές τις πρακτικές. Κάποιοι μάλιστα επεσήμαναν και το αυτονόητο: ό,τι η εγκατάλειψη των συγκεκριμένων χώρων και στο επίπεδο της καθαριότητας αλλά και της συντήρησης έχουν σαν στόχο την απαξίωση τους από τον κόσμο που τις χρησιμοποιεί. Εμείς λέμε ότι το αίτημα για ησυχία απαιτεί τάξη και ασφάλεια και στρώνει το χαλί για την εμπορευματοποίηση και την περίφραξη των λιγοστών ελεύθερων χώρων. Η παρουσία μας στους δημόσιους χώρους και η ελεύθερη συνάντησή μας σ’ αυτούς θα βοηθήσει ώστε να παραμείνουν και αυτοί αλλά και εμείς…ελεύθεροι.

 

 

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *