ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

αναδημοσίευση από https://athens.indymedia.org/

Την Δευτέρα 19/10 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-παρέμβαση έξω από την ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον» στο Παγκράτι με αφορμή την συνθήκη απλήρωτης εργασίας που έχει επιβληθεί εδώ και μήνες στο εν λόγω κάτεργο. Παρόμοιες συνθήκες κυριαρχούν σε πολλές ιδιωτικές κλινικές, όπως και στον όμιλο «Euromedica» όπου το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν κινήσεις αντιπληροφόρησης προς εργαζόμενους, χρήστες υγείας και περίοικους στην περιοχή του Βύρωνα. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την «Συνέλευση αλληλεγγύης για τους απλήρωτους και τους απολυμένους εργαζόμενους στις γειτονιές μας» που συγκροτείται εδώ και μήνες από αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες των ανατολικών συνοικιών, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής.

Επίσης, την Τετάρτη 21/10 συμπαρασταθήκαμε σε εργαζόμενη από την κλινική «Νέο Αθήναιον» η οποία προχώρησε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για τα δεδουλευμένα που οφείλει η εργοδοσία σ’ αυτήν και σε μεγάλο κομμάτι του προσωπικού από το 2011 ως και σήμερα. Στην εργατική διαφορά που πραγματοποιήθηκε, η εργοδοσία μέσω του νομικού της σύμβουλου Π. Τσόγκα επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματά της περί «καθυστέρησης αποπληρωμής οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς την κλινική» πίσω από τα οποία κρύβεται η συνθήκη γενικευμένης απληρωσιάς που κυριαρχεί στο σύνολο των ιδιωτικών κλινικών ανά την Ελλάδα. Στις πιέσεις που δέχτηκε από την εργαζόμενη, την δικηγόρο της αλλά και το κλαδικό σωματείο, η πλευρά της εργοδοσίας δεν κατέθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Δυστυχώς, η επιθεωρήτρια Α.Πετρογιάννη που’ χε δείξει από νωρίς τις διαθέσεις της απαγορεύοντας την παρουσία εκπροσώπου κι άλλου σωματείου από τον ιδιωτικό τομέα που κυριαρχούν παρόμοιες εργοδοτικές αυθαιρεσίες (ΣΕΦΚ), αποδέχτηκε το κεντρικό άλλοθι της εργοδοσίας αρνούμενη να προβεί ακόμα και στους τυπικούς ελέγχους προς την εργοδοσία. Αντίθετα, εξέδωσε μια ουδέτερη και άθλια γνωμοδότηση που απλώς καλεί την εργοδοσία να αποπληρώσει την εργαζόμενη ενώ γνωστοποιεί στην εργαζόμενη το δικαίωμα να προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια.

Είναι σαφές ότι ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, το αίσχος της απλήρωτης εργασίας και την λεηλασία της ζωής μας συνεχίζεται…

 

Παρακάτω παραθέτουμε το ενημερωτικό κείμενο και την αφίσα της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης για τους απλήρωτους και τους απολυμένους εργαζόμενους στις γειτονιές μας»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ EUROMEDICA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ»

 

Μέσα σε συνθήκη φτώχειας, ανεργίας και λεηλασίας της ζωής μας, ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ!

 

Ο όμιλος «EUROMEDICA», συμφερόντων Λιακουνάκου, -γνωστού από την εμπλοκή του στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου-, αρνείται μέχρι και σήμερα να καταβάλει τα δεδουλευμένα 8 μηνών στους εκατοντάδες εργαζόμενους του ομίλου ανά την Ελλάδα. Αν και οι εργαζόμενοι στη κλινική «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο Βύρωνα καθώς και στα διαγνωστικά κέντρα σε Σύνταγμα, Αγία Παρασκευή, Λάρισα και Μυτιλήνη, έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μαζί με το Σωματείο τους, η εργοδοσία παραμένει αδιάλλακτη απαντώντας με εκδικητικές απολύσεις.

Παράλληλα, στην ιδιωτική κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ» στο Παγκράτι, συμφερόντων Μ.Χριστοφορίδη, κυριαρχεί παρόμοια συνθήκη για τους περίπου 100 εργαζόμενους. Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα από 6 ως και 18 μήνες στον καθένα  από το 2011 ως και σήμερα.

Και στις 2 περιπτώσεις, η εργοδοσία επικαλείται την καθυστέρηση αποπληρωμής από τον ΕΟΠΠΥ. Με τον εκβιασμό της ανεργίας, επιβάλλονται όροι απλήρωτης και εντατικοποιημένης εργασίας, «ανακύκλωσης» νέων εργαζομένων και επιβίωσης με … έναντι-ψίχουλα! Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι μέσα στην απελπισία της απληρωσιάς, εξωθούνται σε παραίτηση. Τα παραπάνω δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά αποτελούν καθεστώς για το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξεχνάμε ότι οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα μεγιστοποίησαν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενες την απαξίωση του δημοσίου συστήματος υγείας και την εκχώρηση από το κράτος στους ιδιώτες βασικών λειτουργιών των δημοσίων νοσοκομείων. Ο όμιλος EUROMEDICA, με 72 κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, την ίδια περίοδο που κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους, προχωρά στα εγκαίνια  λειτουργίας 8 νέων μονάδων.

Εμείς, οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών, δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν σύγχρονα εργασιακά κάτεργα στις γειτονιές μας. Δε θα μείνουμε άπραγοι απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, τις εκδικητικές απολύσεις, την απλήρωτη εργασία. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν θα γίνουμε σκιές που χάνονται μέσα από τους χώρους εργασίας.

Καλούμε τους κατοίκους των γειτονιών μας, εργαζόμενους και άνεργους, να σταθούν έμπρακτα στο πλάι των απλήρωτων εργαζομένων και να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ,  ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/10, 10.00 π.μ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ 37, ΑΘΗΝΑ

όπου πραγματοποιείται διαδικασία επίλυσης εργατικής διαφοράς

μετά από καταγγελία εργαζόμενης στην κλινική «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ»

που διεκδικεί τα δεδουλευμένα.

 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

 

Συνάντηση κάθε Πέμπτη στις 17.00

στη κατάληψη Ανάληψης στον Βύρωνα