Να μπλοκάρουμε την βίαιη αναδιάρθρωση της ζωής μας!

Ελλάδα 2014: Για κάθε νοσοκομείο που κλείνει, ανοίγει και ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Την Παρασκευή 14/2 υπάλληλοι του υπουργείου υγείας επιδίωξαν να εφαρμόσουν το σφράγισμα των τοπικών ιατρείων και διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στην επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση των δομών υγείας που κλείνει νοσοκομεία και επιβάλλει εισιτήρια και αντίτιμα, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας και προσλαμβάνει άλλους με όρους δουλεμπορίου (κοινωφελή προγράμματα κτλ), αποκλείει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες από την ανάγκη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η μεθόδευση του υπουργείου σε πολλές περιπτώσεις μπλοκαρίστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Στην περίπτωση του ΙΚΑ Παγκρατίου, υπήρξε η αντίδραση δεκάδων εργαζομένων του ΙΚΑ (ιατρικό προσωπικό, υγειονομικούς, διοικητικούς κ.α) μαζί με την αυθόρμητη υποστήριξη μερικών χρηστών των δομών υγείας και άλλων αλληλέγγυων κατοίκων των περιοχών. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και στις γειτονιές του Κερατσινίου, της Ηλιούπολης, του Ζωγράφου κ.α. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι του υπουργείου έφυγαν άπραγοι εκτοξεύοντας απειλές ότι θα επανέλθουν με κουστωδία εισαγγελέων και μπάτσων για να “εφαρμόσουν το νόμο”…

Το πρωινό της Δευτέρας 17/2 θα κριθούν μονομιάς 2 σημαντικά διακυβεύματα. Αφενός, αν η πρόθεση σφραγίσματος των τοπικών υπηρεσιών του ΙΚΑ υπακούει σε ένα “μεσοπρόθεσμο σχέδιο” αναδιάρθρωσης των δομών αυτών στην κατεύθυνση της απαξίωσής τους (όπως εμμέσως παραδέχτηκε σε πρόσφατες δηλώσεις και ο φασίστας υπουργός υγείας) ή αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για τον “ξαφνικό θάνατό” τους και την άμεση κατάργησή τους. Έτσι ή αλλιώς, το δεύτερο διακύβευμα είναι πιο σημαντικό και μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις περαιτέρω εξελίξεις. Αυτό έχει να κάνει με το αν θα καταφερθεί το έμπρακτο μπλοκάρισμα της υπουργικής μεθόδευσης από τους ίδιους τους “ενδιαφερόμενους” με όρους αδιαμεσολάβητους και ισότιμους: από τους ίδιους τους εργαζόμενους πέρα από ειδικότητες και συντεχνίες σε σύμπραξη με τους “χρήστες των υπηρεσιών υγείας”, αντιλαμβανόμενοι τα κοινά τους συμφέροντα και τις κοινές τους ταξικές ανάγκες. Ας μετατρέψουμε τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε σημεία συνάντησης και οργάνωσης των “από κάτω” αυτής της κοινωνίας, σπάζοντας στη πράξη τον ατομισμό, τη μοιρολατρεία, τις συντεχνίες και την χειραγώγηση. Έχουμε ανάγκη από πραγματικούς κοινωνικούς αγώνες που θα υπερασπίζονται τα δίκια και τις ανάγκες μας, όχι συντεχνιακές κλαδικές διεκδικήσεις που μας στέλνουν στον κατακερματισμό και την ήττα. Κι αυτό διότι η αναδιάρθρωση της ζωής μας από την κλίκα κράτους και αφεντικών αγγίζει κάθε έκφανση της. Διότι οι πολιτικές εξαίρεσης και αποκλεισμού που εφαρμόζει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πάνω στην κοινωνία επιβάλλουν συνθήκες εξόντωσης για το σύνολο των εκμεταλλευομένων, για όλους μας: από τις ουρές των ΟΑΕΔ και των εφοριών ως τον αποκλεισμό στις δομές/υπηρεσίες υγείας, από την μαύρη/ανασφάλιστη/ανακυκλώσιμη εργασία ως τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, από τον εγκλεισμό και την παρανομοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων ως τις απελάσεις, τις “επαναπροωθήσεις” και τις κρατικές δολοφονίες στα σύνορα της επικράτειας.

 

Να υπερασπιστούμε τα δίκια και τις ανάγκες μας μέσα από τις κοινότητες αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, σχολείο και σχολή.

Να εξεγερθούμε για τη ζωή και της αξιοπρέπειά μας!

 

Συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Παγκρατίου (Κόνωνος και Φιλολάου)

Δευτέρα 17/2, 8.00 π.μ

Related Images:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *